Με πλάνο μετασχηματισμού το Επικουρικό Κεφάλαιο

Την έναρξη ενός πλάνου μετασχηματισμού που θα οδηγήσει το Επικουρικό Κεφάλαιο (ΕΚ) σε μια νέα εποχή, προανήγγειλε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Βαλαής.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο εκπόνησε μια διαγνωστική μελέτη για την αξιολόγηση του υπάρχοντος λειτουργικού του μοντέλου και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου που θα πρέπει να έχει στο ασφαλιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν τα βασικά ευρήματα της μελέτης, που έγινε σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο διεθνούς κύρους, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 και ο προϋπολογισμός του 2019, καθώς και μια σειρά θέματα που αφορούν την επανεξέταση της οργανωτικής δομής και της στρατηγικής, ώστε να μπορέσει το ΕΚ να ανταποκριθεί καλύτερα στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, και κυρίως, όσων δικαιούνται και περιμένουν αποζημίωση.

Ραγδαία αύξηση των καταβολών και ουσιώδης μείωση του ανοίγματος

Κατά το 2018, το Επικουρικό Κεφάλαιο αύξησε κατά 24% τις πληρωθείσες καταβολές σε σχέση με το 2017. Το συνολικό ποσό αποζημιώσεων ζημιών του ΕΚ κατά το 2018 ξεπέρασε τα €104εκ., σημειώνοντας αύξηση 59% σε σχέση με το 2017. Παράλληλα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το ΕΚ κατάφερε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά την διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων, μειώνοντας τον αριθμό τους από 20.500 το 2017 σε 14.000 το 2018.

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Διαχειριστικής Επιτροπής κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος, «οι ασφαλιστικές προβλέψεις για εκκρεμείς αποζημιώσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, από €544εκ. το 2017, σε €442εκ. το 2018, ποσό το οποίο περιλαμβάνει και €27,5εκ. τα οποία αφορούν νέες αναγγελίες ζημιών που έγιναν εντός του συγκεκριμένου έτους. Η μείωση του ανοίγματος κατά €102εκ. οφείλεται στην ουσιαστική αύξηση των πληρωμών το 2018 σε σχέση με το 2017.» Το Επικουρικό Κεφάλαιο σημείωσε συνολικά έσοδα ύψους €72εκ., τα οποία προήλθαν από εισφορές των μελών του ΕΚ (€60,2εκ.), από ρευστοποιήσεις ακινήτων (€2,6εκ.) και από λοιπά έσοδα.

Αποτελεσματικότερη διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας

Το Επικουρικό Κεφάλαιο εφάρμοσε μία αποτελεσματικότερη στρατηγική διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του. Μέσα σε διάστημα 6 μηνών, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2018, το ΕΚ κατάφερε να προτεραιοποιήσει το σύνολο των ακινήτων, να κάνει επαφές με επενδυτές και να πραγματοποιήσει δύο πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, κατά τον 1ο διαγωνισμό (Μάιος 2019), το ΕΚ προέβη σε πώληση 7 ακινήτων και κατά τον 2ο διαγωνισμό (Ιούνιος 2019), το ΕΚ προέβη σε πώληση 13 ακινήτων. Για την πώληση των 20 ακινήτων, το ΕΚ εισέπραξε συνολικά €4,9εκ. Το ΕΚ συνεχίζει με την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και την προετοιμασία του 3ου πλειοδοτικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2019.

Νέα στρατηγική και σχέδιο μετασχηματισμού

H νέα στρατηγική και το σχέδιο μετασχηματισμού του ΕΚ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω επίσπευση των πληρωμών για αποζημιώσεις σε εκκρεμότητα, την ενίσχυση της χρηματοδότησης, τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου λειτουργίας με αξιοποίηση της τεχνολογίας, και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των υπαλλήλων και τη βελτίωση των εργασιακών πρακτικών.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό του σκοπού του ΕΚ, σε έναν φορέα ο οποίος θα προστατεύει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, θα συμβάλλει στη μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων, θα ενισχύει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και θα διασφαλίζει ότι όσοι προστρέχουν στο ΕΚ, θα αισθάνονται ότι αυτό λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής τους, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις σε εύλογο διάστημα.

«H αλλαγή του Επικουρικού Κεφαλαίου σε έναν φιλικό, σύγχρονο, γρήγορο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό πυλώνα, ο οποίος προσθέτει αξία στην προσπάθεια του ασφαλιστικού κλάδου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αποτελεί όχι μόνο μονόδρομο, αλλά και το μέλλον του Επικουρικού Κεφαλαίου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Βαλαής. «Οι αλλαγές που δρομολογούμε δεν υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις συνθήκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και από τις τάσεις που βλέπουμε ότι διαμορφώνονται διεθνώς. Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον ασφαλισμένο/ δικαιούχο αποζημίωσης. Οφείλουμε να είμαστε ευέλικτοι, γρήγοροι και ανταποδοτικοί. Οι ασφαλισμένοι, υπέρ των οποίων λειτουργεί το Επικουρικό, θα πρέπει να αισθάνονται το όφελος και την αξία του», υπογράμμισε ο κ. Βαλαής, κι έκλεισε σημειώνοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εταιρίες μέλη του ΕΚ, τους εργαζόμενους, την Διαχειριστική Επιτροπή και την διοίκηση του Οργανισμού για τα αποτελέσματα, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για την υποστήριξή τους και την συνεργασία. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο υπόδειγμα λειτουργίας για το ΕΚ το οποίο θα υποστηρίζει με επάρκεια και ευαισθησία το κοινωνικό σύνολο και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στην χώρα μας.»

insurancedaily.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!