Πώς θα μείνεις συγκεντρωμένος στη δουλειά σου όταν όλο το γραφείο λείπει για διακοπές

Αργούν οι διακοπές σου και είσαι ακόμα στο γραφείο; Πώς μπορείς να διατηρήσεις την συγκέντρωσή σου όταν βλέπεις τις αναρτήσεις των φίλων σου; Πώς μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου όταν ο μόνος που έχει μείνει στο γραφείο είσαι εσύ;

Η Autumn Manning, σύμβουλος επαγγελματικής εξέλιξης υποστηρίζει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες που η ημέρα είναι μεγαλύτερη και συνεπώς έχεις περισσότερα πράγματα να κάνεις, μειώνεται η συγκέντρωση και η αποδοτικότητά σου. Συνεπώς θα πρέπει να βρεις τρόπους να παραμείνεις συγκεντρωμένος μέχρι να φύγεις διακοπές.
Τι να κάνεις όταν όλο το γραφείο είναι διακοπές

1. Οργάνωσε την ημέρα σου


Μία καλή οργάνωση σε βοηθάει να μείνεις συγκεντρωμένος και να βάλεις προτεραιότητες. Ξεκίνα με μικρά βήματα: φτιάξε μία λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις και τοποθέτησέ τα ανάλογα με το πόσο σημαντικά είναι και το πότε πρέπει να γίνουν. Έτσι θα ξέρεις πότε πρέπει να κάνεις τι και θα μπορέσεις να δουλέψεις έξυπνα και αποτελεσματικά, θα είσαι περισσότερο αποδοτικός και δεν θα αφήνεις τίποτα να σου αποσπάσει την προσοχή. Αφιέρωσε συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα για να βλέπεις και να απαντάς στα email σου, περιόρισε όσο μπορείς τα ανούσια meetings και μην ξεχνάς να κάνεις μικρά διαλείμματα κάθε τόσο για να αδειάζεις το μυαλό σου. Το πρώτο βήμα για να παραμείνεις συγκεντρωμένος έγινε!

2. Άλλαξε το ωράριό σου


Πόσο αυστηρό είναι το ωράριό σου; Η Manning, σου προτείνει να το αλλάξεις λίγο – σε συνεννόηση πάντα με το αφεντικό σου. Για παράδειγμα μπορείς να πηγαίνεις πιο νωρίς στο γραφείο και να φεύγεις νωρίτερα, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεσαι το υπόλοιπο της ημέρας σου. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις μία ημέρα την εβδομάδα να δουλεύεις από το σπίτι σου. Η Manning εξηγεί ότι τέτοιου είδους ευελιξία σε βοηθάει να είσαι περισσότερο αποδοτικός και συγκεντρωμένος. Πρόσεχε όμως. Αν συμφωνήσετε σε ένα ειδικό ωράριο τις ημέρες του καλοκαιριού, θα πρέπει αφενός να το τηρείς και αφετέρου να είσαι διαθέσιμος τις ώρες εργασίας – ιδιαίτερα αν δουλεύεις από το σπίτι σου.

3. Κράτησε τον εαυτό σου απασχολημένο


Η πλήξη και η ανία είναι οι εχθροί της αποδοτικότητας. Και η αλήθεια είναι ότι σε ένα άδειο γραφείο που όλοι έχουν πάει διακοπές, ίσως δεν έχεις πολλά πράγματα να κάνεις. Αν δεν έχεις, δημιούργησε! Κράτησε τον εαυτό σου απασχολημένο, ανάλαβε περισσότερες ευθύνες, σκέψου νέες προτάσεις, εκμεταλλεύσου την ηρεμία του γραφείου και κάνε περισσότερα πράγματα έξω. Δοκίμασε τα walking meetings, κάνε τον γύρο του τετραγώνου και φάε έξω το μεσημεριανό σου. Κάνε ό,τι μπορείς για να περάσεις χρόνο έξω. Η Manning υποστηρίζει ότι ακόμα και λίγα λεπτά καθαρού αέρα θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Γι΄αυτό σήκω από την καρέκλα σου και βγες έξω. Πάρε την ενέργεια που χρειάζεσαι, γύρισε ανανεωμένος στο γραφείο και συγκεντρώσου στην δουλειά σου.

4. Πάρε μία ημέρα άδεια


Αν οι διακοπές αργούν μπορείς να κάνει το εξής: πάρε μία ημέρα άδεια και αποφορτίσου. Ξέχνα για λίγο το κινητό, τα emails και τη δουλειά και κάνε κάτι που σε ευχαριστεί. Πήγαινε σε μία κοντινή παραλία, βγες μία βόλτα ή πέρασε όλη την ημέρα σου στο κρεβάτι διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο. Άδειασε το μυαλό σου, γέμισε τις μπαταρίες σου και γύρισε την επόμενη ημέρα στο γραφείο γεμάτος ενέργεια. Ένα μικρό διάλειμμα θα σε βοηθήσει να κάνεις κάτι καλό για την υγεία σου, να αποφύγεις την εξουθένωση και να διατηρήσεις την συγκέντρωσή σου.

thriveglobal.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!