Σχέδιο για επενδύσεις 300 εκατ. στην αγορά φαρμάκου την επόμενη τριετία

Οι δυνατότητες που διαθέτει η φαρμακευτική αγορά και η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων είναι ένα από τα θέματα που έχουν τεθεί υπόψη της νέα πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη έχει παραδοθεί σχέδιο με επίκεντρο την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του κλάδου.

Το σχέδιο βασίζεται στο συμψηφισμό των παραγωγικών επενδύσεων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη που πραγματοποιεί ο τομέας του φαρμάκου με την επιβάρυνση του clawback, δηλαδή του ποσού για την κάλυψη της διαφοράς ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ- δημόσιων νοσοκομείων για φάρμακα και τις πραγματικές δαπάνες των πολιτών.

Το τριετές πλάνο για την ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου θα μπορούσε να απελευθερώσει κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, με επενδύσεις στην παραγωγή µε εξαγωγικό προσανατολισµό και σε νέες μονάδες, καθώς και να δημιουργήσει δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην αγορά, τόσο στην Αττική, όσο και στην Περιφέρεια.

Προϋπόθεση εντούτοις αποτελεί η μείωση των αναγκαστικών επιστροφών, μέσω του συμψηφισμού τους με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει ο τομέας. Επιπλέον για το χώρο του φαρμάκου, είναι κρίσιμη η μείωση της φορολογίας εισοδήματος, καθώς και η αύξηση του κλειστού φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Σήμερα οι επιστροφές, µαζί µε την άµεση και έµµεση φορολόγηση που έχουν κληθεί να πληρώνουν οι φαρµακευτικές επιχειρήσεις, αγγίζουν το 70%.

Το ύψος της υπέρβασης είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερο, με τις επιστροφές τη χρονιά που πέρασε να υπερβαίνουν, σύμφωνα με στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, τα 550 εκατ. ευρώ και τις προβλέψεις να δείχνουν πως φέτος θα αγγίξουν τα 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα παράγοντες του χώρου εκτιμούν πως οι επιβαρύνσεις συνολικά για το 2019 (επιστροφές clawback και αναγκαστικές εκπτώσεις rebate) θα ξεπεράσουν στον κλάδο του φαρμάκου τα 1,8 δισ. ευρώ, ποσό υπερπενταπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα παραμένει "κολλημένος" στα 1,94 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για το συμψηφισμό περνά από τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και Οικονομικών και είναι το αποτέλεσμα μελέτης της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης που είχε παρουσιαστεί πριν τρία χρόνια για την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης και ενός πλαισίου για την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Στηριζόταν σε έξι άξονες για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής λειτουργίας και απόδοσης των ελληνικών παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών και συγκεκριμένα (α) στην ενίσχυση ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, (β) στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της διείσδυσής τους σε νέες αγορές και (γ) στην ενίσχυση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και σε εκείνους με γενικότερο υποστηρικτικό χαρακτήρα και συγκεκριμένα (δ) στην ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου, (ε) στη διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών και (στ) στη βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!