Τι επενδύουν σήμερα στο ελληνικό real estate Κινέζοι, Τούρκοι και Γερμανοί

Πώς διαμορφώνονται τα στοιχεία με βάση το πρόγραμμα Golden Visa αλλά και τις μεμονωμένες κινήσεις των επεδυτών.

Στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO MAROUSSI πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με τίτλο «Το σήμερα και το αύριο της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα». Μέσα σε μια συζήτηση που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, οι 400 παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να θέσουν τα ερωτήματά τους και να ενημερωθούν για την υπάρχουσα κατάσταση, τις τάσεις και το μέλλον του real estate στην Ελλάδα.

Μεταξύ των ομιλητών της εσπερίδας ήταν ο Πρόεδρος της Hotelbrain, Πάνος Παλαιολόγος και ο Head of Strategy της Blueground, Χάρης Μακρυνιώτης. Επίσης, το παρών έδωσαν το Ελληνοτουρκικό επιμελητήριο, το Ελληνοκινεζικό επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών.

GOLDEN VISA


Ένα από τα θέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν το φαινόμενο της Golden Visa. Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου, Νικόλαος Γιαννίδης, εξήγησε τα κριτήρια και τη διαδικασία απόκτησης της Golden Visa, καθώς και τα δικαιώματα- προνόμια που παρέχει στον κάτοχό της. Επίσης παρουσίασε τα δεδομένα των επενδύσεων που προέρχονται από την Golden Visa και μοιράζονται ποσοστιαία στην Ελλάδα σε 72% στην Αττική, 10% στη Θεσσαλονίκη και 5% στην Κρήτη, ενώ το υπόλοιπο 13% σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Με ασφάλεια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την Κίνα πρωταθλητή της Golden Visa, καθώς καταλαμβάνει το 50% έχοντας αποκτήσει 4154 Golden Visa από το 2013 μέχρι σήμερα, με δεύτερη τη Ρωσία και τρίτη την Τουρκία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου, Νικόλαος Γιαννίδης και τόνισε την προσπάθεια καλύτερης και άμεσης σύνδεσης των δύο χωρών μέσω της Air China.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι κάτοχοι της Golden Visa αξιοποιούν περισσότερο από όλους τους άλλους τη δυνατότητα άδειας διαμονής συζύγου και παιδιών κάτω των 24 ετών, φέρνοντας τις οικογένειες τους στην Ελλάδα. Από την πλευρά των μεμονωμένων αδειών τα πρωτεία κατέχουν οι Ρώσοι, με τους Τούρκους να ακολουθούν. Άλλο ένα στοιχείο, όχι τόσο γνωστό, που παρουσιάστηκε είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν για την Golden Visa οικογένειες, αλλά και μεμονωμένοι επενδυτές από το Ιράκ και το Ιράν.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με το αν υπάρχει ανοδική η πτωτική τάση στις κινέζικές επενδύσεις στη χώρα, ο Αντιπρόεδρος στάθηκε στο ότι: «Οι Κινέζοι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, και νιώθουν μια οικονομική αστάθεια. Οι ίδιοι συχνά έχουν απαιτήσεις οι οποίες δεν καλύπτονται, ενώ τους επιβαρύνει το Capital Control που έχει επιβάλει η Κίνα για να περιορίσει την εκροή χρημάτων από τη χώρα. Παρόλα αυτά, η ζήτηση συνεχίζει να υπάρχει έντονα κυρίως στην περιοχή των νοτίων προαστίων».

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Κουτσίκος περιέγραψε το προφίλ του Τούρκου επενδυτή και τις ανάγκες του: «Οι Τούρκοι επενδυτές ενδιαφέρονται για όλους τους τομείς επενδύσεων, αν και ο φόβος των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια τους κάνει συντηρητικούς. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 400.000.000€, κυρίως στον τουρισμό, αγοράζοντας μετοχές σε λιμάνια, μαρίνες και επιχειρήσεις. Αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις από Τουρκία προκαλεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, καθώς τετραπλασιάζει το κόστος της επένδυσης.»

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Σακάς αντιπροσωπεύοντας το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο δήλωσε ότι: «Πέρα από τη σχέση δανειοληψίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, η Γερμανία είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα, όσον αφορά στις εμπορικές και εξαγωγικές σχέσεις της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Ελλάδα στρέφεται προς τις τουριστικές δομές της χώρας».
 

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!