Το Facebook, το Libra και το Internet of Money!

O μεγαλύτερος "αντίπαλος" των τραπεζών, στο FinTech, δεν είναι οι Startups, αλλά οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες: Facebook, Amazon, Google, Alibaba και Tencent.

Εχθές σε επιβεβαιώθηκε και επίσημα, από τον ίδιο τον Mark Zuckerberg, η κυκλοφορία ενός νέου ψηφιακού νομίσματος, του Libra, και όλοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν!

Από την άλλη μπορεί να είμαστε μάρτυρες της γέννησης του πρώτου αμιγώς ψηφιακού νομίσματος που μπορεί να κάνει όλα τα υπόλοιπα νομίσματα "αόρατα", ακόμα και του δολαρίου.

Μπορεί το blockchain σαν τεχνολογία να μπορεί να φέρει πραγματικό disrupt σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όπου ζει και βασιλεύει η γραφειοκρατία και οι "πιστοποιήσεις", αλλά αυτό που "φοβάται" το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα για τον απλό λόγο ότι δεν έχουν κάποιο κεντρικό έλεγχο και εφόσον καθιερωθούν στο ψηφιακό κόσμο που ζούμε, τα παραδοσιακά νομίσματα θα μπορούν να καταστούν "μη αναγκαία", μαζί με τις κεντρικές τράπεζες...

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των τραπεζών στο FinTech δεν είναι οι Startups, αλλά οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες: Facebook, Amazon, Google, Alibaba και Tencent. Όλες αυτές έχουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια χρηστών σε όλο τον κόσμο, υψηλή τεχνολογία την οποία μπορούν να κλιμακώσουν, και σε πολύτιμα δεδομένα. Φανταστείτε τις επιπτώσεις αν αυτοί και οι μεγάλοι συνεργάτες τους να έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν χρήμα!

Πλέον όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και τα κράτη θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν, μια και το Libra έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού νομίσματος και μπορεί από την μια μέρα την άλλη να βρίσκεται στα χέρια μερικών δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε Αμερική, Ευρώπη και Αφρική οι οποίοι θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν online και offline, κάτι που δεν γίνεται με τα σημερινά κρυπτονομίσματα, είτε γιατί στην ουσία πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα είτε γιατί οι λιγοστοί κάτοχοί τους δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εύκολα.

Επιπτώσεις φυσικά θα υπάρξουν και για τις FinTechs μια και ξαφνικά έχουν έναν ανταγωνιστή επιπέδου Facebook και ενδεχομένως να χρειαστεί να δεθούν με το άρμα του Libra.

Αλλά ας δούμε τι είναι το Libra

Αν και πρόκειται για πρωτοβουλία του Facebook θα ελέγχεται από το Libra Association με έδρα την Ελβετία, μια ένωση μεγάλων ιδρυτικών εταιρειών και οργανισμών, ακόμα και μη κερδοσκοπικών.

Θα βασίζεται στο Libra Blockchain και στον αλγόριθμο επιβεβαίωσης συναλλαγών LibraBFT, κάτι που θα μπορεί να το κάνει συμβατό με οποιοδήποτε άλλο blockchain που χρησιμοποιεί αυτή ή παρεμφερή τεχνολογία.

Το blockchain θα είναι ανοικτό και θα τρέχει σε nodes των συμμετεχόντων στο Libra Association και είναι κάτι μεταξύ των εντελώς αποκεντρωμένων blockchain, όπως αυτό του bitcoin, και των κλειστών συστημάτων όπως αυτό της JP Morgan.


Για να εξασφαλιστεί ότι θα έχει σταθερή αξία και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινές συναλλαγές θα υπάρχει ένα αποθεματικό σε δολάρια, ευρώ, γιέν και λίρες Αγγλίας τόσο σε μετρητά όσο και άλλες αξίες. Στόχος είναι κάθε Libra που θα κυκλοφορεί να έχει κάλυψη σε κανονικά νομίσματα. Το Libra Association θέλει τα ιδρυτικά μέλη να φτάσουν τα 100 με τις συνεισφορές των οποίων το αποθεματικό κεφάλαιο να φτάσει το 1 δισ. δολάρια. Αυτό το κεφάλαιο θα αντιστοιχιστεί με ένα άλλο νόμισμα Libra που δεν θα έχει σχέση με αυτό που θα χρησιμοποιούμε στις καθημερινές συναλλαγές.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι το Libra Association θα λειτουργεί σαν κεντρική τράπεζα και θα επεμβαίνει για να διατηρεί τις ισοτιμίες σταθερές και ελέγχει τη προσφορά και τη ζήτηση των Libra!

Η μεγάλη σημασία των υποστηρικτών

Οι αρχικοί υποστηρικτές του Libra είναι εταιρείες όπως το PayPal, Uber, eBay, Booking.com, Stripe, PayU, Spotify, Vodafone, Iliad, Farfetch, Mercado Pago, μερικά μεγάλα VCs και οργανισμοί όπως το Mercy Corps και φυσικά το Facebook και η νέα FinTech - θυγατρική του Facebook Calibra. Αρχικοί υποστηρικτές είναι επίσης τόσο η Visa όσο και η Mastercard, προς έκπληξη πολλών.

H Calibra θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα φτιάξει τις βασικές υποδομές πληρωμών σαν όλες τις άλλες FinTechs, με πρώτο και καλύτερο ένα πορτοφόλι το οποίο θα μπορεί να ενσωματωθεί στο Facebook, στο WhatsApp και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όλοι αυτοί θα μπορούν να εκδώσουν Libra και να το προσφέρουν ποικιλοτρόπως στα εκατομμύρια των πελατών - χρηστών τους, βάζοντας το Libra από τη μια μέρα στην άλλη στην καθημερινότητα μας, είτε σαν δώρα, είτε σαν προγράμματα επιβράβευσης για παράδειγμα.

Φανταστείτε eBay, PayPal, Uber, Spotify να δέχονται πληρωμές σε Libra ή να γίνονται μεταφορές χρημάτων ανάμεσα σε δισεκατομμύρια χρηστών του WhatsApp ή του Messenger οι οποίοι θα μπορούν να καταναλώσουν τα χρήματα όπου υπάρχουν σήματα Visa και Mastercard.

Παράλληλα, όλοι οι βασικοί υποστηρικτές του Libra θα αποκτήσουν μεταξύ άλλων πρόσβαση σε περίπου 1,7 δισ. ανθρώπους, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα αλλά έχουν στη κατοχή τους ένα Smartphone...

Η παρουσία 100 βασικών υποστηρικτών στο Libra Association με ίδια δικαιώματα ψήφων προφανώς έγινε για να μετριάσει, μεταξύ άλλων, τις όποιες αντιδράσεις ότι το Facebook θέλει να ελέγξει και το χρήμα μετά τις διαφημίσεις και φυσικά θα υπάρξουν διαδικασίες ελέγχου παράνομων συναλλαγών και πιστοποιήσεις χρηστών ενώ το Facebook ανέφερε ότι δεν θα συνδέσει τα προφίλ των χρηστών του με το Libra... αλλά όλα αυτά θα τα δούμε σύντομα και στη πράξη μια και στις αρχές του 2020 θα βγει το Libra στη κυκλοφορία.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα παγκόσμιο disrupt στο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο μπορεί να φέρει τα "πάνω κάτω" στις ψηφιακές συναλλαγές, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στα κρυπτονομίσματα, φτιάχνοντας ένα πραγματικό Internet του χρήματος, ενώνοντας τον κόσμο!



emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!