Στην τελική ευθεία η ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς

Σήμερα Τετάρτη ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, που βρίσκεται στο Λονδίνο, πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών και ήδη πάνω από 55 επενδυτές έχουν συμμετάσχει στα roadshows που προηγήθηκαν.

Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς όλα τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας συμμετέχουν στις συναντήσεις, προεξοφλώντας το ενδιαφέρον για την ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς, που αποτελεί την πρώτη παρόμοια έκδοση μετά 11 χρόνια που επιχειρεί ελληνική τράπεζα. Ο σχεδιασμός της διοίκησης περιμένει η έκδοση να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και βασικοί παράγοντες που θα προσδιορίσουν το τελικό ύψος της έκδοσης είναι η ζήτηση που θα υπάρξει και η τιμολόγηση που θα δοθεί, με τις πληροφορίες να φέρουν το μέσο επιτόκιο κοντά στο 10%.

Υπενθυμίζεται πως τη διοργάνωση των συναντήσεων έχουν αναλάβει οι επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και UBS. Ο τίτλος θα εκδοθεί από την Piraeus Group Finance PLC, με εγγυήτρια την Τράπεζα Πειραιώς, και την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s και S&P με Caa3 και CCC αντίστοιχα. Η έκδοση θα είναι τύπου 10NC5 (δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας).

Στόχος είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, στο πλαίσιο της σχετικής υποχρέωσης που έχει αναλάβει έναντι του SSM, η οποία έχει προσδιοριστεί στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με τον σουηδικό όμιλο Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 27 δισ. ευρώ, μέρος της κεφαλαιακής ανάγκης καλύπτεται από το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με την Intrum υπολογίζεται ότι επιφέρει άμεσο κεφαλαιακό όφελος κατά 80 μονάδες βάσης, με προοπτική το όφελος αυτό να φτάσει έως και τις 100 μονάδες βάσης.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει υλοποιήσει από τις αρχές του 2018 σειρά ενεργειών στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, επιτυγχάνοντας τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 3,6 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, η πώληση της Avis και των θυγατρικών σε Σερβία (Piraeusbank Belgrade), Ρουμανία (Piraeusbank Romania), Αλβανία (Tirana Bank) και Βουλγαρία (Piraeusbank Bulgaria), από την απόσχιση των οποίων το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ. Από την πώληση των χαρτοφυλακίων Amoeba, Arctos και Nemo η τράπεζα πέτυχε τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού της κατά 800 εκατ. ευρώ και μέσα από άλλες ενέργειες κατά 600 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου ο pro-forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας (CET-1), προσαρμοσμένος για τη μείωση σταθμισμένου ενεργητικού από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία, διαμορφώθηκε στο 13,7%. Στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού (Agenda 2023) που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, στόχος είναι o δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου να ενισχυθεί έως το 2023 κατά 200 μονάδες βάσης πάνω από τον απαιτούμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, που διαμορφώνεται στο 14%.

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!