Έκρηξη γραφειοκρατίας απειλεί επενδύσεις 8,5 δισ. σε ΑΠΕ

Μελέτη που έχουν στη διάθεση τους οι σύνδεσμοι εκπροσώπησης των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και της αιολικής ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αναφέρει πως στην επόμενη πενταετία είναι προγραμματισμένες να γίνουν απαραίτητες επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και για αποθήκευση ενέργειας.

Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανέμου στις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες και θα δώσουν 1,5% στο ΑΕΠ. Αλλά όπως υπογράμμισε με πικρία: «Είναι αμφίβολο αν θα γίνει μία από τις προαναφερόμενες κατηγορίες των επενδύσεων…».

Κι αν κάποιος διακρίνει κάποια δόση υπερβολής στα λεγόμενα του επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ενός εκ των πρώτων επιχειρηματιών που δραστηριοποιήθηκαν στις ΑΠΕ, ήρθαν να το συμπληρώσουν οι αφηγήσεις εκπροσώπων του ΕΣΗΑΠΕκαι της ΕΛΕΤΑΕΝ με καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και λειτουργία έργων ΑΠΕ. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι άνθρωποι των ανανεώσιμων πηγών, οι καταναλωτές αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ θα πλήρωναν ακριβότερα κατά 60 εκ. ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ και την ΕΛΕΤΑΕΝ οι επενδύσεις ΑΠΕ καθυστερούν από 10 έως και 20 χρόνια να υλοποιηθούν. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αιολικό πάρκο 150 MW στην Καρυστία της Εύβοθας που έχει κλείσει 20ετία στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, κατά τους ίδιους, τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια οι χρόνοι αδειοδότησης (άδεια παραγωγής) από τη ΡΑΕ έχουν αυξηθεί. Οι λόγοι αποδίδονται στην αύξηση της τυπολατρείας: «Μεγάλος όμιλος κέρδισε διαγωνισμό για έργο ΑΠΕ και παρά το γεγονός ότι έχει δώσει εγγυητικές επιστολές, εντούτοις η ΡΑΕ του ζητά και απόφαση του ΔΣ ό,τι θα χρηματοδοτηθεί το έργο», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου.

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος συνόψισε τους χρόνους αδειοδότητησης: «Η ΡΑΕ θέλει 1,5 χρόνο να εκδώσει άδεια παραγωγής. Οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις θέλουν οκτώ χρόνια, ενώ και τα επιτελεία του ελληνικού στρατού μπορεί να απαντήσουν μετά από δύο χρόνια σε αίτημα εταιρίας για επένδυση σε ΑΠΕ». Αν υπάρξει και προσφυγή στο ΣτΕ τότε η επένδυση πάει πίσω άλλα τέσσερα χρόνια, καθώς τόσο εκτιμάται το διάστημα έκδοσης απόφασης.

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ σημείωσε ότι για τις αδειοδοτήσεις εμπλέκονται 29 υπηρεσίες οι οποίες εκτός από τις καθυστερήσεις παρουσιάζουν και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Πέρα όμως από τα διοικητικά εμπόδια, προβλήματα υπάρχουν και με τις αντιδράσεις τοπικών συλλόγων δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος ή των ζώων. Σύμφωνα με τα στελέχη εταιριών ΑΠΕ μέλη τους αποσκοπούν πολλές φορές είτε στο να χτίσουν πολιτικές καριέρες είτε ακόμη και να εισέλθουν στα διοικητικά συμβούλια εταιριών.

Όπως και να χει οι ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μακριά και δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο του 2020 που προβλέπει ότι το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Κατά τους ίδιους το 2018 η χώρα ήταν μόλις στο 26,5%.

euro2day.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!