Σε ανακαίνιση πολυκατοικίας το φετινό Βραβείο Mies Van Der Rohe

Το Grand Parc Bordeaux από τους Lacaton & Vassal, Frederick Druot και Christopher Hutin είναι ο νικητής του βραβείου Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019 – το βραβείο Mies Van Der Rohe.

Η καινοτόμος ανακαίνιση τριών πολυκατοικιών κοινωνικής κατοίκησης επαινέθηκε για την «ριζική αναμόρφωση του χώρου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της» και την βελτιστοποίηση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους.

Οι αρχιτέκτονες προσδιόρισαν με επιμέλεια τις ποιότητες που ήθελαν να διατηρήσουν και όσες έλλειπαν τις οποίες ήθελαν να συμπεριλάβουν. Ως αποτέλεσμα, προστέθηκαν μεγάλοι χειμερινοί κήποι, μια δεύτερη όψη από μπαλκόνια που κλείνουν χρησιμοποιώντας περσίδες και μετατρέπονται σε εσωτερικοί χώροι. Ταυτόχρονα, τα μικρά παράθυρα αντικαταστάθηκαν από διάπλατες γυάλινες μπαλκονόπορτες, δίνοντας σε κάθε διαμέρισμα περισσότερο χώρο και φυσικό φως.

Με στόχο να ανακαινισθεί το κτήριο χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθούν οι κάτοικοι, το έργο απέκλεισε παρεμβάσεις στην υπάρχουσα κατασκευή, στις σκάλες και στους ορόφους. Αντί αυτού, επεκτάσεις βάθους 3.8 μ. από προκατασκευασμένες μονάδες προστέθηκαν στο κτήριο. Η νέα πρόσοψη, περσίδες από διαφανή συνθετικά πανέλα και γυαλί σε αλουμινένιο πλαίσιο, συναρμολογήθηκε επί τόπου και ντύθηκε με ανακλαστικές ηλιακές κουρτίνες.

Εκτός του ότι μεγαλώνουν το χώρο, οι επεκτάσεις συνδέουν κάθε δωμάτιο με τους χειμερινούς κήπους. Έτσι δημιουργούνται ευχάριστοι ημι-υπαίθριοι χώροι που ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου.

Η ομάδα αναδείχθηκε ανάμεσα σε 5 φιναλίστ και 40 διαγωνιζόμενους από συνολικά 383 συμμετοχές.

Από το 1987, ανά δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe απονέμουν το βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής και αμοιβή € 60.000. Είναι ένα βραβείο υψηλού κύρους και μεγάλης σημασίας για την Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Αποσκοπεί στο να προωθήσει την δουλειά των αρχιτεκτόνων της Ευρώπης και να στηρίξει τους νέους αρχιτέκτονες που ξεκινούν την καριέρα τους.

«Το βραβείο Mies Ε.Ε. αγκαλιάζει την ποικιλομορφία της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού της Ευρώπης και στηρίζει την αρχιτεκτονική παγκοσμίως. Κάθε δύο χρόνια θέτει νέους στόχους για την αρχιτεκτονική μαζί με τους νικητές, τους φιναλίστ και όλα τα έργα που εκπροσωπούνται μέσα από το βραβείο» σχολίασε η Πρόεδρος των EU Mies Award 2019 Dorte Mandrup,

Η απονομή έγινε στις 7 Μαΐου στο Περίπτερο της Βαρκελώνης, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Mies Van Der Rohe.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!