Με το βλέμμα στραμμένο στα ακίνητα που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις που πωλήθηκαν πέρυσι, βρίσκονται οι διοικήσεις των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και ξένα επενδυτικά funds που «χτενίζουν» την ελληνική αγορά σε αναζήτηση ακινήτων εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μάλιστα ξεκινήσει και οι πρώτες ζυμώσεις για τη σταδιακή πώληση ακινήτων από τα εν λόγω χαρτοφυλάκια, καθώς οι ειδικοί εκκαθαριστές έχουν προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες «τακτοποίησης», προκειμένου να είναι εφικτή η μεταβίβαση.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2018 πωλήθηκαν δύο χαρτοφυλάκια δανείων που είχαν εξασφαλίσεις ακίνητα, έναντι περίπου 770 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, μεταβιβάστηκε το πακέτο Amoeba από την Τράπεζα Πειραιώς και το πακέτο Jupiter από την Alpha Bank. Το κόστος στο πρώτο ανήλθε σε 432 εκατ. ευρώ με αγοραστή την Bain Capital, ενώ το δεύτερο πωλήθηκε αντί ποσού 337 εκατ. ευρώ στην Apollo Global Management. Στα ακίνητα των παραπάνω πακέτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και πάνω από 140 ξενοδοχεία, αξίας άνω των 282 εκατ. ευρώ, για τα οποία προβλέπεται έντονη ζήτηση, είτε προκριθεί η πώλησή τους μεμονωμένα είτε ως χαρτοφυλάκια.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος πώλησης των ακινήτων που θα προέλθουν από τα πακέτα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο η Bain Capital όσο και η Apollo είναι πιθανό να επενδύσουν απευθείας σε μια ΑΕΕΑΠ, εισφέροντας σε αυτήν ακίνητα από τα πακέτα που έχουν αποκτήσει και λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές της εταιρείας. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, ένας τέτοιος επενδυτής θα είχε σημαντικό λόγο να τοποθετηθεί σε μια ΑΕΕΑΠ, στην οποία θα μπορούσε να μεταβιβάσει τα ακίνητα εισοδήματος που έχει αποκτήσει από τα κόκκινα δάνεια και να εγγράψει άμεσα κέρδη, μόνο και μόνο από την αποτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία, όπως οφείλουν να πράττουν οι εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, η δεδομένη πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να μεταβιβάσει το ποσοστό 39,4% που εξακολουθεί να ελέγχει στην Trastor ΑΕΕΑΠ αποτελεί πρόκριμα για εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, έχουν ήδη γίνει σχετικές συζητήσεις, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια θετική κατάληξη.
Αλλη μια εταιρεία που είναι πιθανόν ανοικτή σε τέτοιες συζητήσεις, ίσως είναι και η Trade Estates AEEAΠ του ομίλου Φουρλή, η σύσταση της οποίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο. Η νέα εταιρεία έχει ήδη «προικιστεί» με ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων (όλα του ομίλου Φουρλή), συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας επιδιώκει τον εμπλουτισμό του εν λόγω χαρτοφυλακίου και για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με εταιρείες του κλάδου διαχείρισης ακινήτων, αλλά πιθανότατα και με funds, αναζητώντας συνεπενδυτές. Στόχος είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση εμπορικών ακινήτων.
Μάχη για γραφεία και καταστήματα
Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται από θεσμικούς επενδυτές, όπως οι ΑΕΕΑΠ, αλλά και τα ξένα επενδυτικά funds, είναι και το γεγονός ότι, μόνο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, τοποθετήθηκαν κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος, όπως κτίρια γραφείων και εμπορικά καταστήματα. Πρόκειται για μέγεθος που συνιστά ιστορικά υψηλή επίδοση, αν ληφθεί υπόψη ότι, κατά κανόνα, τέτοιου είδους ποσά επενδύονταν κατά τη διάρκεια ενός πλήρους ημερολογιακού έτους στην ελληνική αγορά και όχι σε μόλις τρεις μήνες.
Η μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή αφορούσε την απόκτηση τεσσάρων ακινήτων-υπεραγορών της αλυσίδας Σκλαβενίτη, από την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Λίγο πριν ενταχθεί στον όμιλο Eurobank, η εισηγμένη εταιρεία προχώρησε σε επένδυση ύψους 119 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί και τυπικά τις επόμενες εβδομάδες.
Ιδιαίτερα κινητική ήταν και η Trastor Properties ΑΕΕΑΠ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, καθώς έχει ήδη δαπανήσει 46 εκατ. ευρώ (έναντι περίπου 38 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2018) για την απόκτηση σειράς κτιρίων γραφείων, αλλά κι ενός καταστήματος στην οδό Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι. Η μεγαλύτερη συναλλαγή αφορούσε το χαρτοφυλάκιο που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια ο όμιλος Grupo Dolphin από την Αργεντινή. Το τελικό τίμημα ανήλθε σε 27,8 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει τέσσερα επαγγελματικά ακίνητα στην Αττική. Εκτός από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο, η Trastor απέκτησε κι ένα συγκρότημα γραφείων που ανήκε στην Prometheus Gas του ομίλου Κοπελούζου και βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου επί των οδών Γραβιάς 4 και Γρανικού. Το ύψος της σχετικής συναλλαγής ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ.
Αντιστοίχως, το επενδυτικό fund Brook Lane Capital ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο επενδύσεις που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 110 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη κίνηση αφορά την επικράτηση στον διαγωνισμό της Alpha Bank για το χαρτοφυλάκιο πέντε κτιρίων γραφείων (κυρίως ακίνητα που στο παρελθόν ανήκαν στην «Μπ. Βωβός»), καταβάλλοντας ποσό ύψους 95 εκατ. ευρώ.
kathimerini.gr