Ο Μυστράς ανοίγει τον δρόμο για τα ελληνικά ξενοδοχεία ευεξίας

Τα νούμερα για τον τουρισμό ευεξίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι πραγματικά εντυπωσιακά. H διεθνής αγορά ευεξίας αντιστοιχεί σε αξία περίπου 639 δισ. δολάρια, με ρυθμό αύξησης 6,5% σε ετήσια βάση. Ειδικά η Ευρώπη έρχεται πρώτη παγκοσμίως σε αριθμό ταξιδιών, με συνολικά 292 εκατομμύρια ταξίδια σε σύνολο 830 εκατομμυρίων που πραγματοποιούνται διεθνώς γι' αυτό τον σκοπό. Επιπλέον, 1 στα 3 σπα παγκοσμίως βρίσκεται σε ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι ταξιδιώτες που επιλέγουν να κάνουν τουρισμό ευεξίας ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1.528 δολάρια ανά ταξίδι, δαπάνη που είναι 53% περισσότερο από αυτό που ξοδεύει ο μέσος διεθνής ταξιδιώτης σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις που θέλουν περισσότερους ταξιδιώτες να τείνουν να επιλέγουν πιο ήσυχους προορισμούς, οι οποίοι μπορεί να τους προσφέρουν νέες, εναλλακτικές εμπειρίες, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα περισσότερο δημοφιλείς περιοχές που ενίοτε αντιμετωπίζουν και πρόβλημα διαχείρισης επισκεπτών, η κυρία Μαρίνα Εφραίμογλου έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι το νέο εγχείρημα για το «Euphoria Retreat» στον Μυστρά, το οποίο λειτουργεί σε 12μηνη βάση και φιλοδοξεί να ενισχύσει το προφίλ της Ελλάδας ως προορισμού διακοπών ευεξίας.

Οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics και πτυχιούχος Κοινωνιολογίας από το Αμερικανικό Κολέγιο στην Ελλάδα (Deree College), η κυρία Εφραίμογλου είχε σημαντική πορεία στον χρηματοοικονομικό τομέα ιδρύοντας το 1993 με δύο ακόμα συνεργάτες τη δική της χρηματιστηριακή εταιρεία Telesis. Το 2000 βραβεύτηκε με το βραβείο Κούρος «Καινοτομίας και Ανάπτυξης» συνολικά για τη συμβολή της στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του τομέα χρηματοοικονομικών, αλλά και ως η μοναδική γυναίκα πρόεδρος ιδιωτικής τράπεζας στην Ελλάδα.


«Πριν από περίπου 20 χρόνια βρέθηκα σε ένα destination spa των ΗΠΑ, λόγω συνθηκών εργασίας -υπερβολικό στρες-, αλλά και για λόγους υγείας», αναφέρει η κυρία Εφραίμογλου στο «business stories». «Εκεί είχα την τύχη να ζήσω μια εμπειρία μοναδική. Μια εμπειρία τόσο έντονη που όταν επέστρεψα έφερα μαζί μου όχι μόνο την πρακτική της γιόγκα και του διαλογισμού, αλλά και μια απόφαση για το μέλλον μου». Ετσι, τα τελευταία 14 χρόνια, έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της στην Ολιστική Ιατρική και την ευεξία (wellbeing), έχοντας πραγματοποιήσει σπουδές κινέζικης Ιατρικής και μακροχρόνια εκπαίδευση στις εναλλακτικές θεραπείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σουίτες, χαμάμ και υπόσκαφο σπα


Η ίδια δηλώνει ότι το «Euphoria Retreat» είναι η φυσική συνέχεια της προσωπικής της πορείας στον χώρο του wellbeing: «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια, ενώ η κατασκευή χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια». Το «Euphoria Retreat», μια επένδυση της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ στον Μυστρά, λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2018 και παρά την κρίση και το γεγονός ότι απευθύνεται σε κοινό υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων έχει καταφέρει να προσελκύσει, εκτός από το ξένο, και ελληνικό κοινό, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει μέλλον και στη χώρα μας, ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το συγκρότημα περιλαμβάνει 45 δωμάτια και σουίτες προδιαγραφών ξενοδοχείου 5 αστέρων, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 95 επισκέπτες, ενώ διαθέτει τετραώροφο υπόσκαφο spa και ένα βυζαντινό χαμάμ, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.

«Είναι γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και οι αγορές της Αμερικής είναι πιο ώριμες και πιο εκπαιδευμένες σε αυτό που ονομάζουμε "wellness tourism" ή "τουρισμός ευεξίας". Η Ελλάδα αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσει το τουριστικό αυτό προϊόν και το ''Euphoria Retreat'' κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο, όπως το ''Conde Nast'', το ''Forbes'', οι ''Financial Times'', η ''Telegraph'', οι ''Times'' κ.λπ. Οι επισκέπτες μας προέρχονται από τις αγορές της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Ελβετία, αλλά και η Κύπρος. Το συγκρότημα λειτουργεί σε 12μηνη βάση και απευθύνεται σε κοινό υψηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου που αναζητά διακοπές ευεξίας, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Οι πελάτες μας ψάχνουν κάτι διαφορετικό και θέλουν να προσφέρουν στον εαυτό τους μια εμπειρία που θα τους βοηθήσει να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους και να αντιληφθούν καλύτερα συμπεριφορές τους, συναισθήματα και καταστάσεις που τους έχουν επηρεάσει και διαμορφώσει στη μέχρι σήμερα πορεία τους».

Η δαπάνη εξαρτάται από τη διάρκεια και το είδος του προγράμματος, τον τύπο δωματίου που θα επιλέξει και την περίοδο που θα επισκεφτεί το κέντρο. «Ενδεικτικά», αναφέρει η κυρία Εφραίμογλου, «μπορούμε να πούμε ότι για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 1 εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων διαμονής και διατροφής σε fullboard, ανέρχεται περίπου σε 5.500 ευρώ. Οι επισκέπτες του ''Euphoria Retreat'' έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από μια πλούσια ποικιλία προγραμμάτων και θεραπειών, όπως προγράμματα απώλειας βάρους, detox, χαλάρωσης και ευεξίας, εκγύμνασης, γιόγκα, αναζωογόνησης και ομορφιάς, αλλά και πνευματικής μεταμόρφωσης».

Εύλογο είναι το ερώτημα κατά πόσο η εν λόγω πρόταση απευθύνεται τελικά στο ελληνικό κοινό, με το δεδομένο ότι πρόκειται για μια ακριβή επιλογή διαμονής και διακοπών: «Φυσικά και απευθυνόμαστε στο ελληνικό κοινό και αποτελεί στόχο μας να μυήσουμε τον Ελληνα σε αυτού του τύπου τις διακοπές. Ηδη υπάρχουν πολλοί Ελληνες που επισκέπτονται αντίστοιχα μέρη του εξωτερικού είτε για αποτοξίνωση, είτε για μείωση βάρους, είτε για καλλωπιστικούς λόγους, είτε ακόμη και για χαλάρωση και ευεξία. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και μπορούμε να πούμε ότι και για εμάς είναι μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι οι Ελληνες αποτελούν την πρώτη αγορά σε επισκεψιμότητα στο ''Euphoria Retreat'', οι οποίοι το επιλέγουν για αποδράσεις 3-4 ημερών».

Wellness: διεθνής αγορά 4,2 τρισ. δολαρίων


Η ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας θα μπορούσε συνολικά να θεωρηθεί ένα ακόμη όπλο κατά της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού και της συγκέντρωσης της τουριστικής κίνησης στους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Παγκοσμίως, ο τουρισμός ευεξίας είναι ένας από τους πλέον ανερχόμενους κλάδους του διεθνούς τουρισμού, χωρίς να επικεντρώνεται κατά την περίοδο της υψηλής καλοκαιρινής σεζόν, αφού πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να λειτουργήσει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τα νούμερα από το Global Wellness Institute δείχνουν ότι ειδικά ο τουρισμός ευεξίας πρόκειται να τρέξει με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς, της τάξεως του 7,5% ετησίως, έχοντας προοπτικές να φτάσει στα 919 δισ. δολάρια το 2022 και στα 1,2 δισεκατομμύρια ταξίδια από τα 830 εκατομμύρια που πραγματοποιούνται τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τουρισμός ευεξίας αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς ευεξίας που αντιστοιχεί στο ιλιγγιώδες νούμερο των 4,2 τρισ. δολαρίων, με ρυθμό ανόδου πάνω από τον μέσο όρο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με βάση τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων ετών. Ειδικά στον τουρισμό ευεξίας, οι ευρωπαϊκές αγορές είναι από τις πλέον δημοφιλείς παγκοσμίως, την ίδια στιγμή που μεγάλοι παίκτες από τον χώρο της φιλοξενίας και των ταξιδιών προτάσσουν στις νέες επενδύσεις τους ζητήματα όπως η βιωσιμότητα, η πράσινη ανάπτυξη και η στροφή στη φύση. Από τις ευρωπαϊκές αγορές στο top 20 των διεθνών προορισμών περιλαμβάνονται η Γερμανία στη 2η θέση μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία στην 4η θέση, η Αυστρία (6η), το Ηνωμένο Βασίλειο (9η θέση), η Ιταλία (10η), η Ελβετία (12η), η Ισπανία (15η) και η Τουρκία, η οποία έχει αναρριχηθεί πλέον στη 19η θέση, με 9,1 εκατομμύρια ταξίδια σε ετήσια βάση και σύνολο εσόδων της τάξεως των 4,4 δισ. δολαρίων. Προοπτικές υπάρχουν και για την Ελλάδα, αρκεί να υπάρξουν περισσότερες οργανωμένες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Κόντρα στην εποχικότητα«Είναι και για εμάς ένα στοίχημα η λειτουργία του ''Euphoria Retreat'' σε 12μηνη βάση», αναφέρει η κυρία Εφραίμογλου και επεξηγεί: «Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις στον ένατο μήνα λειτουργίας, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ζήτηση καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, με αυξητικές τάσεις την καλοκαιρινή περίοδο. Πιστεύουμε ότι δεν ταυτιζόμαστε με την ελληνική έντονη εποχικότητα, γιατί το προϊόν μας δεν ταυτίζεται με τον ήλιο και τη θάλασσα. Αλλωστε και οι ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη δουλεύουν 12 μήνες τον χρόνο. Αποτελεί και δικό μας στόχο να διευρύνουμε την τουριστική κίνηση και τους χειμερινούς μήνες. Αλλωστε ο Μυστράς έχει πολύ ήπιο κλίμα όλο τον χειμώνα και ενδείκνυται για δραστηριότητες εξωτερικού χώρου».

Οσον αφορά στα επόμενα βήματα στο κομμάτι του τουρισμού ευεξίας, η κυρία Εφραίμογλου, έστω κι αν η προτεραιότητα παραμένει το «Euphoria Retreat» στον Μυστρά, δεν αποκλείει το συγκεκριμένο concept «να έχει εφαρμογή και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, πιθανώς διαφοροποιώντας και προσαρμόζοντάς το αναλόγως του μέρους. Δεν σας κρύβω ότι η μοναδικότητα της φιλοσοφίας και η ιδιαιτερότητα της ολιστικής προσέγγισης των υπηρεσιών μας έχουν προκαλέσει κολακευτικά σχόλια και κεντρίσει το ενδιαφέρον ώστε το ''Euphoria Retreat'' να μεταδώσει την τεχνογνωσία και την εξειδίκευσή του. Ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να σκεφτούμε κάτι τέτοιο».


newmoney.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!