Από το κακό στο χειρότερο για την Apple

Η εβδομάδα δεν έχει ξεκινήσει καλά για την Apple καθώς οι εξελίξεις για την εταιρεία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Από την μία οι εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχουν επηρεάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας και ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων της και από την άλλη απόφαση δικαστηρίου ανατρέπει τον τρόπο λειτουργίας του App Store, απειλώντας σημαντικό μέρος των κερδών της εταιρείας.

Σε μια απόφαση που εκδόθηκε προχθές, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ προώθησε τις κατηγορίες για μονοπωλιακές τακτικές εναντίον της Apple στα απλά δικαστήρια, μια κίνηση που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον αμερικανικό κολοσσό. Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της Apple και εξέτασε το Ανώτατο Δικαστήριο, οι πρακτικές της Apple στο App Store έχουν δημιουργήσει κατάσταση μονοπωλίου, κάτι που αντιτίθεται στην νομοθεσία.

Η Apple χρεώνει προμήθεια 30% στις εταιρείες που πουλάνε υπηρεσίες και προγράμματα μέσω του App Store, ένα κόστος το οποίο συχνά μεταφορτώνεται στους καταναλωτές. Δεδομένου ότι οι καταναλωτές δεν έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν τα προϊόντα αυτά εκτός App Store, εκτός αν θέλουν να παραβούν τους όρους εγγύησης της εταιρείας, η αγωγή υποστηρίζει ότι δημιουργείται ένα τιμολογιακό περιβάλλον υψηλότερο από τον ανταγωνισμό.

Απαντώντας η Apple στην αγωγή μέσω εκπροσώπου της δήλωσε στους ΝΥΤ πως "Οι εταιρείες θέτουν από μόνες τους την τιμή που θέλουν να χρεώσουν για την εφαρμογή τους και η Apple δεν έχει κανέναν λόγο σε αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών στο App Store είναι δωρεάν και η Apple δεν βγάζει τίποτα από αυτές".

Η επόμενη μέρα της απόφασης βρίσκει την Apple να πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το App Store, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα της εταιρείας από αυτό το τμήμα στην περίπτωση που χάσει την υπόθεση. Ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Apple θα πρέπει είτε να επιτρέψει στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές και από άλλες πηγές, είτε να μειώσει την προμήθεια της από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, ενώ υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει ταυτόχρονα και στις δύο κινήσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση των εσόδων του τμήματος υπηρεσιών, το οποίο έχει αναδειχτεί στην "χρυσή χήνα" της εταιρείας. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το τμήμα υπηρεσιών της εταιρείας, το τμήμα δηλαδή που στεγάζει το App Store παρουσίασε αύξηση εσόδων στα 22,3 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών εσόδων της Apple. Αν και η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τα ποσοστά της συμμετοχής της κάθε ξεχωριστής υπηρεσίας στο τμήμα αυτό, τον περασμένο Ιανουάριο αποκάλυψε πως οι συνεργαζόμενες εταιρείες έχουν αποκομίσει έσοδα 120 δισ. δολαρίων από το λανσάρισμα του App Store το 2008 μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ενώ μόνο το 2018 πραγματοποιήθηκε το 25% αυτών των εσόδων. Με βάση αυτά τα στοιχεία και με βάση το 30% προμήθεια που παίρνει η εταιρεία από τις εφαρμογές, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως η Apple έχει βγάλει μόνο από τα ποσοστά των εφαρμογών περίπου 13 δισ. δολάρια μόνο το 2018.

Οι απώλειες του εμπορικού πολέμου

Οι κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες και έχουν παραγωγή στην Κίνα και η Apple είναι μια από αυτές. Ειδικά το iPhone αναμένεται να δεχτεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, οι πωλήσεις του οποίου έχουν δει μια πτώση 17% σε ετήσια βάση από τις αρχές του 2019, ενώ ενώ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των εσόδων της εταιρείας.

Το κόστος του εμπορικού πολέμου μπορεί να φτάσει και 3% για τα τηλέφωνα της εταιρείας, κάτι που θα πλήξει την φτηνή σειρά των iPhones, ενώ επιπρόσθετα η τιμή θα αυξηθεί περίπου 14% για να απορροφήσει τους δασμούς 25%, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό για τα ακριβά μοντέλα της σειράς.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!