Metavallon VC: Στην «Πράσινη Τεχνολογία» μέσω της Entomics!

Με ανακοίνωση της η Metavallon VC γνωστοποίησε την επένδυση της στην Entomics, εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις και τεχνολογία αιχμής στο πλαίσιο της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας βιομετατροπής εντόμων.

Η seed χρηματοδότηση ηγείται από τη Metavallon VC και έχει στρατηγικούς συνεπενδυτές που ασχολούνται με την Πράσινη Τεχνολογία και την Αγροτεχνολογία κυρίως από το εξωτερικό και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και το ποσό της επένδυσης κινήθηκε στα επίπεδα των επενδύσεων της Metavallon VC (δηλαδή μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά η Entomics έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια 2 εκατ. ευρώ από την συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα.

Η Entomics, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα και η οποία ιδρύθηκε από τους Matt McLaren, Φώτη Φωτιάδη και Miha Pipan, είναι μια βιοτεχνολογική εταιρεία που στοχεύει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας εντόμων σε μεγάλη κλίμακα, για την παραγωγή τροφών κατάλληλων για τον τομέα της κτηνοτροφίας και πλούσιων σε πρωτεΐνες. Η εταιρεία επιχειρεί να αντιμετωπίσει την σπατάλη φαγητού και την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων αναπτύσσοντας προϊόντα και λύσεις φυσικών βιομετατροπών εντόμων σε ζωοτροφές. Η αγορά υπάρχει λιγότερο από μια δεκαετία, αναπτύσσεται όμως με ταχείς ρυθμούς και μέχρι το 2022 αναμένεται να φθάσει σε αξία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Με εστίαση στους τομείς των πουλερικών και του σολομού, η Entomics είναι η πρώτη εταιρεία που επιτρέπει τη ζωντανή παραγωγή εντόμων και την λειτουργική τροφή σε ακατέργαστα έντομα με πατενταρισμένες τεχνολογίες, επιτυγχάνοντας μειωμένο κόστος παραγωγής, βελτιωμένα ποσοστά μετατροπής τροφίμων και αυξημένη απόδοση.

Η πρώτη λύση αφορά μια μονάδα παραγωγής εντόμων η οποία εγκαθίσταται στις κτηνοτροφικές μονάδες, και εισάγει μια κλιμακωτή, ανεξάρτητη λύση χρησιμοποιώντας μηχανική όραση για αυτόνομη λήψη αποφάσεων και συνεχή παρακολούθηση στο cloud. Η δεύτερη λύση της εταιρείας επικεντρώνεται στη βιολογική επεξεργασία μικροβίων για να προσθέσει λειτουργική αξία στα έντομα που μετατρέπουν βιομάζα χαμηλής αξίας σε μάζα εντόμων υψηλότερης αξίας, πλούσια σε πρωτεΐνες, λίπη και χιτίνη. Αυτά μπορούν με τη σειρά τους να χρησιμοποιηθούν ως βιώσιμες εισροές για διάφορους τομείς, και κυρίως για ζωοτροφές υψηλής ποιότητας που απαιτούνται από τις αγορές υδατοκαλλιέργειας και premium ζωοτροφών.

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί από την Entomics για την επέκταση της υφιστάμενης ομάδας και για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης των λύσεων της εταιρείας. Το πρωτότυπο σύστημα είναι υπό ανάπτυξη και αναμένεται να εγκατασταθεί άμεσα με έναν συνεργάτη πεδίου, ενώ οι δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε επίπεδο εργαστηρίου για τη βελτιστοποίηση των θρεπτικών ιδιοτήτων των εντόμων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2019. Η εταιρεία επεκτείνει την ομάδα της στην Ελλάδα με πρόσθετες προσλήψεις, αναζητώντας κατασκευαστές για τις μονάδες της καθώς και παραγωγούς που ενδιαφέρονται για τις δοκιμές των λύσεων της.

«Η επένδυση αυτή είναι μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία καθώς η Entomics αλλάζει τον κλάδο των τροφών ζώων που προορίζονται για κατανάλωση, εισάγοντας θετική αλλαγή σε όλους τους ενδιαφερόμενους καθώς και στα ζώα μέσω μιας πιο θρεπτικής, φυσικής και βιολογικής διατροφής. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με πιο βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο σύμφωνα με τα ισχύοντα βιομηχανικά πρότυπα. Μετά από μια μακρά περίοδο έρευνας και δοκιμών, μπαίνουμε τώρα σε μια επιθετική φάση εμπορικής επέκτασης, βελτιώνοντας παράλληλα τα προϊόντα μας και τις ιδιότητές τους. Η πρώτη μας εγκατάσταση σε αγρόκτημα θα βρίσκεται στην αγορά αυτή τη χρονιά, ενώ έχουμε ήδη σημαντικές συνεργασίες με την Stonegate και το Πανεπιστήμιο του Sterling», αναφέρει ο συνιδρυτής της Entomics Φώτης Φωτιάδης.

«Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση σημαντικών στόχων βιωσιμότητας μπορεί να συμβαδίζει με τη δημιουργία σημαντικής υπεραξίας και είμαστε ενθουσιασμένοι που επενδύουμε στην Entomics. Οι εταιρείες της κεντρικής Ευρώπης είναι πρωτοπόρες αυτή τη στιγμή σε μια συναρπαστική, αναπτυσσόμενη αγορά, με λύσεις και τεχνολογία που θέτουν τα θεμέλια για την κλιμάκωση της βιομηχανικής και εμπορικής τους δραστηριότητας. Οι μετατοπίσεις στο ρυθμιστικό περιβάλλον από το 2018 και μετά καθιστούν τη χρονική στιγμή ιδανική για την εμπορική εφαρμογή των τεχνολογιών της Entomics. Πιστεύουμε ότι η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξαιρετικά ολοκληρωμένη ομάδα της, την μακρά τεχνογνωσία της σε βιοτεχνολογία, μηχανική, δεδομένα και αυτοματισμούς που αναπτύσσονται για να ολοκληρώσει και να προτείνει στην αγορά λύσεις κλίμακας που αντιμετωπίζουν βέλτιστα τις βιοχημικές, υλικοτεχνικές και μηχανικές προκλήσεις. Η επένδυσή μας θα επιτρέψει την υλοποίηση της λύσης σε πρωτότυπο επίπεδο και στην καθιέρωση σχέσεων αγοράς για λύσεις μεγάλης κλίμακας τα επόμενα χρόνια», προσθέτει η Μυρτώ Παπαθάνου Partner της Metavallon VC.

startupper.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!