Στο σφυρί για πολλοστή φορά το κτήριο της Κεράνης

Έκπληξη θα αποτελέσει, εάν σήμερα εμφανιστεί υπερθεματιστής στον προγραμματισμένο πλειστηριασμό του κτηρίου στην οδό Αθηνών 39, όπου βρισκόταν η έδρα της καπνοβιομηχανίας Κεράνης. Πρόκειται για το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας στην οδό Αθηνών 39 στον Πειραιά, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 4.729 τ.μ. και διαθέτει κτίσματα συνολικής επιφάνειας 29.434 τ.μ., με την τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται σε 3,1 εκατ. ευρώ.

Το εξαώροφο κτήριο της ιστορικής καπνοβιομηχανίας παραμένει κενό από το 2006 οπότε η εταιρεία χρεοκόπησε ύστερα από 74 χρόνια λειτουργίας. Το κτήριο που συνοδεύεται με προσημειώσεις της τάξης των 12 εκατ. ευρώ βγήκε για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό το 2008, με την τιμή πρώτης προσφοράς να μειώνεται, έκτοτε, συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία από τις άγονες εκποιήσεις του 2010, η τιμή εκκίνησης είχε διαμορφωθεί σε 12,45 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή τριπλάσια, σε σχέση με το σημερινό ζητούμενο τίμημα.

Επίσης, σε πλειστηριασμό βγαίνουν ο (απαξιωμένος) μηχανολογικός εξοπλισμός της Κεράνης με τιμή εκκίνησης της τάξης των 6.000 ευρώ, αλλά και ορισμένα από τα άλλοτε ισχυρά brands της καπνοβιομηχανίας, όπως το "Έθνος”, το "Άρωμα”, το "Magnum”και ακόμη επτά μάρκες, που συνοδεύονται με τιμή εκκίνησης 153,2 χιλ. ευρώ.

Άθλος η αξιοποίηση

Πάντως, το εγχείρημα της αξιοποίησης των κτηρίων της καπνοβιομηχανίας Κεράνης τείνει να μετατραπεί σε άθλο. Το έτερο κτήριο των 32.000 τ.μ. της καπνοβιομηχανίας στην οδό Θηβών στα όρια των Δήμων Ρέντη – Πειραιά, μέχρι πριν από ένα χρόνο, παρέμενε κενό, παρότι είχε μετατραπεί σε σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων.

Το εν λόγω ακίνητο είχε ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο 28 ιδιοκτησιών που διατέθηκαν μέσω της διαδικασίας sale&lease back στην Εθνική Πανγαία και τη Grivalia το 2014. Η μετεγκατάσταση όμως, των υπηρεσιών του Δημοσίου στο κτήριο είχε αποδειχθεί, επί σειρά ετών, δύσκολο στοίχημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και την άνοιξη του 2018, οπότε βρέθηκαν χρήστες για το κτήριο της Θηβών, το Δημόσιο πλήρωνε ετήσιο μίσθωμα 2,65 εκατ. ευρώ για διάστημα τριών και περισσότερων ετών από τη πώληση και επαναμίσθωση του κτηρίου.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!