AirBnB: Τι πρέπει να κάνετε για να εντάξετε το ακίνητό σας στην πλατφόρμα-Παραδείγματα ενοικίων ανά περιοχή

Το φαινόμενο με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις με αποτέλεσμα την αλλαγή των χαρακτηριστικών της κτηματαγοράς. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν ένα οικονομικό φαινόμενο που έδωσε πνοή τόσο στους ιδιοκτήτες των κλειστών ακινήτων όσο και στην οικοδομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates 16.088 σπίτια διατίθενται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας για βραχυχρόνια μίσθωση ενώ στο σύνολο της Αττικής είναι διπλάσια, με βάση τα τελευταία στοιχεία (Ιούνιος 2018) του ΚΕΠΕ.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του φαινομένου πρέπει να αναφέρουμε πως το 2010 τα σπίτια που κινούνταν στην βραχυχρόνια μίσθωση μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στο σύνολο της Αττικής, ήταν μόλις 54 το 2010 με τον συνολικό αριθμό να μην ξεπερνά τα 132 ακίνητα στην Ελληνική επικράτεια.

Αυξάνεται λοιπόν το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών να εντάξουν τα σπίτια τους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς προσδοκούν πολύ μεγαλύτερο κέρδος σε σχέση με τις κλασικές μακροχρόνιες μισθώσεις .

Τι μπορεί να κερδίσει ένας ιδιοκτήτης που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα που μπορεί να φιλοξενήσει δυο επισκέπτες;

Οι τιμές ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Στο Κολωνάκι κινούνται μεταξύ 50 και 69 ευρώ την ημέρα ,στην Ακαδημία Πλάτωνος 25-36, στο Κουκάκι 36-65, στα Πετράλωνα 35-51 ευρώ, στα Εξάρχεια 34-48 ευρώ. Στην Κυψέλη 27 -36 ευρώ, στους Αμπελοκήπους 26-44 ευρώ, στο Γκάζι , στο Θησείο 41-58 ευρώ, στην πλατεία Μοναστηρακίου 28-45 ευρώ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο 36-60 ευρώ και σε Ιλίσια – Ζωγράφου 34-38 ευρώ (Βλέπε σχετικό αναλυτικό πίνακα στο Media Gallery).

Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή αλλά κι από γειτονιά σε γειτονιά όπως μας λέει ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Τα διαμερίσματα για παράδειγμα που βλέπουν Ακρόπολη έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν όλο το μήνα γεμάτα. Έχουν 25 βραδιές στο μήνα κι αδειάζουν μόνο στις αλλαγές. Ένα πολυτελές διαμέρισμα με θέα την Ακρόπολη μπορεί να νοικιαστεί και 200 ευρώ την ημέρα.

Το εύρος είναι πολύ μεγάλο ,το Κουκάκι πάντως είναι η περιοχή που βοηθήθηκε περισσότερο από όλες τις άλλες με τις μισθώσεις τύπου AirBnB. Ήταν μία γειτονιά που δεν είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη και ξαφνικά εκτοξεύθηκε η ζήτηση λόγω της εγγύτητας με την Ακρόπολη και το ιστορικό κέντρο . Το Κουκάκι πριν ξεκινήσουν όλα αυτά είχε πολύ χαμηλές τιμές νοίκιαζες ένα παλιό διαμέρισμα με 250 έως 300 ευρώ το μήνα . Τώρα το ίδιο διαμέρισμα κοστίζει 700 ευρώ αν υποθέσουμε πως κάποιος ιδιοκτήτης δεν θέλει να το κάνει Airbnb. Το ίδιο συμβαίνει και στη Μακρυγιάννη και στο Σύνταγμα.

Στη μεγάλη κρίση οι τιμές ήταν εξευτελιστικές σε κάποιες περιοχές όπως η Κυψέλη. Εκεί μπορούσε να αγοράσει κάποιος ακίνητο με 350 ευρώ το τετραγωνικό ενώ τώρα οι τιμές κυμαίνονται από 600 έως 800 ευρώ το τετραγωνικό.

Άλλες περιοχές που έχουν πολύ μεγάλη αύξηση είναι το Μοναστηράκι και το Θησείο. Παλιότερα ήταν στα αζήτητα κανείς δεν ήθελε να νοικιάσει εκεί. Τώρα τα ακίνητα αξίζουν 1.500 ευρώ το τετραγωνικό ενώ κατά την διάρκεια της κρίσης στοίχιζαν 300 ευρώ το τετραγωνικό και παρόλα αυτά δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στου Ψυρρή προ της ανάπτυξης του Airbnb ιδιοκτήτες έδιναν για πώληση βιομηχανικούς χώρους στον πρώτο όροφο κτιρίων προς 200 ευρώ το τετραγωνικό και κανείς δεν ενδιαφερόταν. Τώρα αυτοί οι χώροι έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα και κοστίζουν 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, έχουν υπερτριπλασιαστεί δηλαδή οι τιμές τους.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!