Στα 3 δισ. ευρώ η αγορά γαλακτοκομικών στην Ελλάδα

Στα 3 δισ ευρώ, σε αξία πωλήσεων, υπολογίζεται πως ανέρχεται η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΙRI για το 2018, που παρουσίασε η FrieslandCampina Ηellas, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της νέας, ύψους 5 εκατ. ευρώ, επένδυσης της για το Πρότυπο Εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ελληνική αγορά των γαλακτοκομικών αποτελεί μια «επώνυμη» αγορά καθώς το μερίδιο των προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας κυμαίνεται κάτω από 10% ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό με την συμμετοχή αρκετών εταιρειών. Όπως προκύπτει, μάλιστα, 5 παίκτες κάνουν το 40% του συνολικού τζίρου της αγοράς. Επίσης, αναφοράς χρήζει το γεγονός πως το 69% των πωλήσεων της κατηγορίας προέρχεται από το λιανεμπόριο.

Σε επίπεδο προϊόντων το τυρί αποτελεί το 50% της συνολικής αγοράς γαλακτοκομικών, με την φέτα και τα κίτρινα τυριά να μοιράζονται σχεδόν ισόποσα αυτόν τον τζίρο. Το γάλα, αρκετές κατηγορίες του οποίου γνωρίζουν πιέσεις, αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής αγοράς ενώ το γιαούρτι στο 17%. Με μικρότερα μερίδια από την συνολική πίτα της αξίας πωλήσεων της εγχώριας αγοράς γαλακτοκομικών ακολουθούν τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη (3%) το βούτυρο (2%) και οι Κρέμες Γάλακτος (2%)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI για το κλείσιμο του 2018, όσον αφορά την αξία πωλήσεων, η FrieslandCampina Ηellas διατηρεί την πρώτη θέση στην συνολική κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων με μερίδιο 11,2% και ακολουθούν οι Optima (8%), ΔΕΛΤΑ (7,6%), Όλυμπος (7,1%), ΦΑΓΕ (5%) και ΔΩΔΩΝΗ (4,1%). Όσον αφορά την ιδιωτική ετικέτα το μερίδιο της υπολογίζεται στο 9,6%

Στο λευκό γάλα το μερίδιο του ΝΟΥΝΟΥ (πωλήσεις σε όγκο) για το 2018 άγγιξε το 23,5% και ακολουθούν οι ΔΕΛΤΑ (21%), Όλυμπος (13,6%) και ΜΕΒΓΑΛ (3,6%) με τα PL να υπολογίζονται στο 20,3% της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αν, μάλιστα, εστιάσει κανείς στο Γάλα Υψηλής Παστερίωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την FrieslandCampina, η εταιρεία διατηρεί μερίδιο της τάξης του 28,7% σε αυτή την υπο-κατηγορία με τις ΔΕΛΤΑ (21,9%) και Όλυμπος (21,8%) να ακολουθούν και την Ιδιωτική Ετικέτα να κυμαίνεται πάλι σε υψηλά επίπεδα (21%). Σημειώνεται πως όπως ανέφερε ο κ. Μαγγιώρος γενικά το λευκό γάλα γνωρίζει πιέσει και ειδικά στο εβαπορέ γάλα καταγράφεται κάμψη πλέον με διψήφιους ρυθμούς. Στα Ready to drink όπως ανέφερε καταγράφονται τάσεις εξισορρόπησης καθώς ενισχύεται το Υψηλής Παστερίωσης γάλα, που τα τελευταία χρόνια είχε υποχωρήσει σε σχέση με το Γάλα Μακράς Διαρκείας (UHT).

Στις Kρέμες Γάλακτος, όπου καταγράφεται έντονη πίεση σε επίπεδο τιμών, τα Private Label προϊόντα κυριαρχούν με μερίδιο (πωλήσεις σε όγκο για το 2018) που υπολογίζεται σε 27,3%. Η FrieslandCampina Ηellas διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των επωνύμων (20,6%) και ακολουθούν οι ΦΑΓΕ (14,7%), Optima (11,3%), Leader (6,4%) και Όλυμπος (3,9%)

Στο κίτρινο τυρί το μερίδιο της FrieslandCampina Ηellas (πωλήσεις σε όγκο) για το 2018 υπολογίζεται σε 16,6%, και ακολουθούν οι ΦΑΓΕ (14,1%) και η Ιδιωτική Ετικέτα (12,3%).

Μάλιστα το ποσοστό των Private Label θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν συνυπολογιζόταν και τα μερίδια των no name «Ολλανδικών» (4,1%) και «Γερμανικών» (6,6%) κίτρινων τυριών, που κυκλοφορούν στο λιανεμπόριο.

Τέλος οι Βρεφικές Κρέμες αποτελούν μάχη πλέον μεταξύ FrieslandCampina Ηellas που διαθέτει μερίδιο (πωλήσεις σε αξία-2018) της τάξης του 39,5% και της Γιώτης που δραστηριοποιείται όλο και πιο δυναμικά στην κατηγορία και πλέον απορροφά το 38,8% των πωλήσεων.

Σημειώνεται πως στην φέτα, όπου δεν δραστηριοποιείται η FrieslandCampina Ηellas, ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, αναπληρωτής CEO της ΔΩΔΩΝΗ ανέφερε πρόσφατα πως η εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα αποτελεί τον leader της κατηγορίας με μερίδια ύψους 30% στησυσκευασμένη φέτα και 20% στο χύμα προϊόν, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο όγκο. Επίσης, πριν απο δυο μήνες ο Γενικός Διευθυντής της ΟΠΤΙΜΑ , Γιώργος Καραμπέτσος είχε δηλώσει πως η εταιρεία αυξήσε το 2018 το ηγετικό μερίδιο της στην συνολική αγορά τυριών, που από το 13,8% ανήλθε στο 14,5%

Τέλος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η κατηγορία του γιαουρτιού, όπου η FrieslandCampina Ηellas θέλει να δραστηριοποιηθεί πιο δυναμικά, αποτελεί την μόνη κατηγορία όπου η εταιρεία διαθέτει παρουσία αλλά δεν διατηρεί ηγετική θέση καθώς το μερίδιο της υπολογίζεται πως την φέρνει μετά την πρώτη πεντάδα της σχετικής κατάταξης.


businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!