Tι ισχύει πλέον με την τιμολόγηση υπηρεσιών στις ενοικιάσεις οχημάτων

Περισσότερη διαφάνεια, αλλά όχι ακόμη πλήρης, διέπει πλέον την τιμολόγηση της ενοικίασης αυτοκινήτων. Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των πέντε κορυφαίων εταιρειών του κλάδου (Avis, Europcar, Enterprise, Hertz και Sixt) που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι παραπάνω έχουν εφαρμόσει τις σχετικές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.

Σύμφωνα με την εν λόγω αξιολόγηση, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η Enterprise και η Sixt έχουν πλέον προβεί σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές. Η Avis έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τις υπόλοιπες αλλαγές μέχρι τον Μάιο του 2019. Η Europcar, η οποία τώρα περιλαμβάνει την Goldcar, θα πραγματοποιήσει τις υπόλοιπες αλλαγές μέχρι τον Ιούνιο του 2019, ενώ η Hertz έχει δεσμευθεί να προβεί σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές το αργότερο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι εταιρείες έχουν λάβει τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

• Να συμπεριλαμβάνουν όλες τις χρεώσεις στη συνολική τιμή κράτησης. Ειδικότερα, στους καταναλωτές θα προσφέρεται πλέον μια βασική τιμή στον ιστότοπο, η οποία θα αντιστοιχεί στην τελική τιμή που θα πρέπει να πληρώσουν. Η τιμή αυτή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πρόσθετες χρεώσεις, όπως ειδική επιβάρυνση για υπηρεσίες καυσίμων, τέλη αεροδρομίου και επιπλέον χρέωση για νέο οδηγό ή για επιστροφή του αυτοκινήτου σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο παραλαβής.

• Να περιγράφουν με σαφήνεια τις βασικές υπηρεσίες ενοικίασης με τους όρους και τις προϋποθέσεις σε όλες τις εθνικές γλώσσες. Οι καταναλωτές δεν θα έρχονται πλέον αντιμέτωποι με ασαφείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά της ενοικίασης, όπως ενδεχόμενο περιορισμό χιλιομέτρων, την πολιτική για τα καύσιμα, την πολιτική ακύρωσης, τις απαιτήσεις καταβολής εγγύησης κ.λπ.

• Να αναφέρονται σαφώς στην προσφορά τιμής η τιμή και οι λεπτομέρειες των προαιρετικών πρόσθετων επιλογών, ιδίως των ασφαλιστικών καλύψεων που μειώνουν την οικονομική ευθύνη του ενοικιαστή σε περίπτωση ζημιάς. Θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια τι καλύπτει η βασική τιμή ενοικίασης όσον αφορά τις ζημιές και ιδίως τι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον ο οδηγός. Εάν αγοράζεται πρόσθετη ασφάλιση ή ασφάλιση με απαλλαγή, το τι περιλαμβάνεται σε αυτή και τι όχι θα πρέπει επίσης να αναφέρεται σαφώς πριν αποδεχθεί ο καταναλωτής την αγορά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την πρώτη δέσμευση, η Hertz και η Enterprise είχαν προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις πριν ακόμη και από το 2017, οπότε ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση και η Κομισιόν ζήτησε πρόσθετες βελτιώσεις από τις εταιρείες.


kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!