Οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν αμείωτες, καθώς δεν έχει ακόμα επέλθει εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ το αδιέξοδο για το Brexit συνεχίζεται. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα προχωρούν θετικά και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρίσκουν πεδίο συμφωνίας σε σημαντικά ακανθώδη θέματα. Εντούτοις, παραμένει αβέβαιο εάν επιτευχθεί τελική εμπορική συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως είχε διαρρεύσει πρόσφατα από ορισμένα δημοσιεύματα. Οσον αφορά το Brexit, η αβεβαιότητα παρατείνεται μετά την απόρριψη και των οκτώ εναλλακτικών προτάσεων για το σχέδιο εξόδου της χώρας που είχαν τεθεί σε ενδεικτική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 27 Μαρτίου.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί εάν εγκριθεί το σχέδιό της για το Brexit, το οποίο, αν και έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές, το οποίο κατατέθηκε χθες και απερρίφθη εκ νέου. Εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, οι επενδυτές στράφηκαν για ακόμα μία φορά στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων, με τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), να υιοθετούν μία πιο επιφυλακτική στάση ως προς την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου, η οποία παραμένει σε σταθερά πτωτική πορεία από τις αρχές Μαρτίου, υποχώρησε την Πέμπτη σε νέο χαμηλό για τους τελευταίους 15 μήνες (2,34%). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόδοση έχει υποχωρήσει από την προηγούμενη Παρασκευή σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του εντόκου τρίμηνης διάρκειας, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2007, αποτελώντας, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, προάγγελο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να καταγράφει τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016. Στις αγορές συναλλάγματος, η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το Brexit επηρέασε αρνητικά τη στερλίνα, ενώ απώλειες κατέγραψε και το ευρώ λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι εάν χρειαστεί η Τράπεζα θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε την Παρασκευή στο 1,1210, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, περίπου 1% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία και 1,5% σε μηνιαία βάση.
*Άρθρο του Τομέα οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Εurobank