Θέμα ημερών η νέα προκήρυξη για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη γεωθερμία, θα ρυθμιστούν οι νομοθετικές εκκρεμότητες της επαναπροκήρυξης του περιθρύλητου διαγωνισμού της ΔΕΗ για τους λιγνίτες. Συγκεκριμένα στην τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ρυθμίζονται τα περί νέας αποτίμησης και ο τρόπος που θα διενεργηθεί από ανεξάρτητο φορέα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους της αγοράς.

Επίσης η τροπολογία αναμένεται να ανοίγει το δρόμο για αλλαγές στο σύμφωνο αγοραπωλησίας με στόχο να έχει αίσιο τέλος και να υποβληθούν ανταγωνιστικές προσφορές στο διαγωνισμό, προκειμένου να κλείσει το κεφάλαιο λιγνίτες και η εκκρεμότητα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ψήφιση της τροπολογίας την Πέμπτη, ανοίγει το δρόμο ώστε αμέσως μετά, ίσως και την Παρασκευή, να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού εξπρές, ο οποίος και θα έχει ορίζονται ολοκλήρωσης τις 8 Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί από πηγές του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ: η διαδικασία θα είναι ανοιχτή και σε νέους παίκτες, όχι μόνο στα σχήματα που συμμετείχαν στον πρώτο άγονο διαγωνισμό.

Για αυτό το λόγο άλλωστε μεταβαίνει στην Κίνα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης προκειμένου να κινητοποιήσει εκ νέου το ενδιαφέρον εταιρειών που είχαν στο παρελθόν ενδιαφερθεί για τους λιγνίτες. Εδώ υπάρχει και η παράμετρος του ευρωσκεπτικισμού απέναντι στις κινεζικές εταιρείες που εκφράστηκε και ρητά σε προηγούμενα κείμενα της ΕΕ.

Δεύτερον όπως φαίνεται και από το περιεχόμενο της τροπολογίας θα υπάρξει νέα ανεξάρτητη αποτίμηση καθώς στην ΕΕ υπάρχει η αίσθηση ότι η πρώτη αποτίμηση δεν λάμβανε υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους της αγοράς. Εδώ να σημειωθεί πάντως ότι παρά τη θέση της Κομισιόν, η πλευρά της ΔΕΗ επιμένει ότι δεν ήταν η αποτίμηση αλλά άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην αποτυχία.

Τρίτον, τόσο η Κομισιόν όσο και η ελληνική πλευρά (ΥΠΕΝ, ΔΕΗ) έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να διασφαλιστούν όροι εκείνοι που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία το εγχείρημα του διαγωνισμού και άρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτοί όροι που είχαν προταθεί από τους επενδυτές, όπως η πρόταση της τσεχικής Seven Energy για ρήτρα επιμερισμού των ζημιών των μονάδων.

Να σημειωθεί τέλος ότι ένα μέρος της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως φάνηκε και από τοποθετήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών, θεωρεί πλέον παρωχημένη τη συζήτηση για την πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ, τουλάχιστον ως μέσο για το άνοιγμα της αγοράς.

Εδώ μάλιστα έχει συμφωνηθεί να υπάρξει άμεσα νέα αποτίμηση των εξελίξεων και των αποτελεσμάτων των μέτρων που έχουν ληφθεί σε αυτήν την κατεύθυνση (ΝΟΜΕ) από κοινού από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!