Έλληνες τραπεζίτες: "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα στηρίξει την ανάπτυξη"

Το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν αφήσει πίσω του την πολυετή πρωτοφανή κρίση μετέδωσαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ, στο πλαισίου του Φόρουμ των Δελφών.

Έδωσαν έμφαση στην δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την οικονομία, επισήμαναν ότι η καταπολέμηση των κόκκινων δανείων προχωράει κανονικά ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν και τις νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, με βασικότερη όλα τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες.

Χρήστος Μεγάλου: " Σήμερα και οι τέσσερις τράπεζες είμαστε σε καλύτερη κατάσταση παρά ποτέ"

Θα καταγραφεί για πρώτη φορά μετά την κρίση θετική πιστωτική επέκταση, τόνισε από την πλευρά του, ο διευθύνων της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία, παρά το μεγάλο βάρος των κόκκινων δανείων, τα οποία στόχος είναι να μειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ ως το 2021.Σήμερα και οι τέσσερις τράπεζες είμαστε σε καλύτερη κατάσταση παρά ποτέ, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία και ότι το 2019 θα περάσουμε για πρώτη φορά σε θετική πιστωτική επέκταση. Υπάρχουν αβεβαιότητες, ειδικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, παρόλα αυτά οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι θα είναι θετικές με ανάπτυξη πάνω από 2% (το 2019), της τάξης του 2,3%-2,4%.

Οι συνθήκες ρευστότητας φαίνεται ότι βελτιώνονται, για παράδειγμα οι περισσότερες τράπεζες έχουμε πλέον loan to deposit ratio (σ.σ. αναλογία δανείων/καταθέσεων) μικρότερη του 100% και όλες σχεδόν βγήκαμε από τον ELA και έχουμε σημαντική ρευστότητα, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται και οι καταθέσεις επιστρέφουν, ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου.

Εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι μεγάλα και δουλεύουμε για να τα μειώσουμε όλες οι τράπεζες μαζί, δεν θα εμποδίσουν τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.

Για την Τράπεζα Πειραιώς ο κ.Μεγάλου, είπε ότι το 2018 τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ, "το μεγαλύτερο νούμερο που επετεύχθη ποτέ στην ελληνική αγορά ιστορικά" σε αυτό το πεδίο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 44,5 δισ., ενώ εξασφαλίστηκε σημαντική ρευστότητα και τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7%. Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα εργάζεται σήμερα πάνω σε μια σειρά από κινήσεις και πράξεις, που θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό των liquid assets και αύξηση κεφαλαίων. "Νομίζω είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία και πάνω σε αυτή θα προχωρήσουμε κι όταν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε στην αγορά τις λύσεις μας, βεβαίως θα το κάνουμε όπως έκανε η Eurobank", υπογράμμισε.

Φωκίων Καραβίας: "Σε μονοψήφιο ποσοστό στοχεύει να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Eurobank το 2021"

Ο στόχος της Eurobank για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 37% τον Δεκέμβριο του 2018 στο 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου της ως το τέλος του 2021, με δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις εντός του τρέχοντος έτους, αποτελεί βασική μας στρατηγική τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της Τράπεζας υλοποιώντας αυτό το πλάνο.Μιλώντας για τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας εκτίμησε ότι η κατάσταση στη χώρα έχει σταθεροποιηθεί και ανάπτυξη άνω του 2% προσδοκάτε για το 2019. Οι εξαγωγές ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία, οι δείκτες της ανεργίας βελτιώνονται, η αγορά ακινήτων σταθεροποιείται, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν και δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων και οι ιδιωτικοποιήσεων καθώς δεν γίνονται με τον ρυθμό που θα επέτρεπε να υπάρξουν ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 3%-4%.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον νέο νόμο Κατσέλη ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι "μετά από μακρά διαβούλευση καταλήξαμε σε ένα σχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει καταρχήν καλή πίστη από όλες τις πλευρές και είναι θέμα χρόνου να καταλήξουμε στην οριστική λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές του νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες".

Παύλος Μυλωνάς: "Πρέπει ως τράπεζες να αυξήσουμε τις δαπάνες μας για τα εναλλακτικά δίκτυα"

Ως «πάρα πολύ σωστή» χαρακτήρισε τη γενική ιδέα του νομοσχεδίου ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, εκτιμώντας ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στις λεπτομέρειες σε τρία πεδία:

Πρώτον: υπάρχουν όπως είπε τρία-τέσσερα πλαίσια για τα κόκκινα δάνεια και πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς αυτά θα συνδυαστούν.

Δεύτερον: ο σχεδιασμός της πλατφόρμας παρουσιάζει δυσκολίες και τρίτον, υπάρχει το ερώτημα αν ο νόμος θα δημιουργήσει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών. Ως προς το τελευταίο επισήμανε ότι "κανείς δεν θα μπορεί να γίνει 'κόκκινος' τώρα και να επωφεληθεί από τον νόμο, ο οποίος θα πρέπει να αφορά μόνο όσους ήταν εκπρόθεσμοι πάνω από 90 ημέρες στο τέλος του 2018". "Η ημερομηνία αυτή πρέπει να τηρηθεί από όλους. Δεν πρέπει κανείς να προβεί σε λαϊκισμό γύρω αυτή την ημερομηνία. Αυτή η ημερομηνία πρέπει να είναι γραμμένη πάνω σε πέτρα", πρόσθεσε.Ο κ. Μυλωνάς μιλώντας για τη νέα γενιά προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, καθώς αν δεν παρέχουν στους πελάτες τους το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης με τη Google ή την Αmazon, αυτοί θα καταφύγουν σε όσους θα το προσφέρουν είπε: Πρέπει ως τράπεζες να αυξήσουμε τις δαπάνες μας για τα εναλλακτικά δίκτυα και να μειώσουμε εκείνες για τα παραδοσιακά.

Σε λίγο όλες οι συναλλαγές θα πάνε στα εναλλακτικά δίκτυα, άρα χρειαζόμαστε μικρότερο παραδοσιακό δίκτυο. Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το προσωπικό της κατά περίπου 40% χωρίς απεργίες, με εθελούσιες εξόδους, οι οποίες και θα συνεχιστούν, καθώς οι υπάλληλοι κατανοούν την αναγκαιότητα, γεγονός για το οποίο τους ευχαρίστησε.

Βασίλης Ψάλτης: "Το 2019 χρονιά σταθμός για την οικονομία και τις τράπεζες"

Χρονιά-σταθμό για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες της χώρας χαρακτήρισε το 2019 ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης, εκτιμώντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα στηρίξει την ανάπτυξη.Η Ελλάδα βγαίνει από μία δεκαετή περίοδο οικονομικής αστάθειας καταγράφοντας θετικό ρυθμό ανάπτυξης για εννέα συναπτά τρίμηνα. Λίγους μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, τον Αύγουστο 2018, είναι ορατή η βελτίωση των συνθηκών η οποία αποτυπώνεται και στη σταδιακή αύξηση της διάθεσης για επενδύσεις στην Ελλάδα από διεθνή χαρτοφυλάκια.

Ήδη η Ελληνική Δημοκρατία επανήλθε στις αγορές στα τέλη του Ιανουαρίου 2018, με την επιτυχημένη έκδοση 5ετούς ομολόγου, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου. Όλες αυτές οι ευνοϊκές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα καταγραφούν και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τροφοδοτώντας την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, είπε, αναφέροντας το παράδειγμα της Moody's.

Ο Βασίλειος Ψάλτης επισήμανε ότι στη βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας συμβάλλουν η αύξηση των τιμών των ακινήτων για πρώτη φορά από το 2009 καθώς και του αριθμού των νέων οικοδομικών αδειών, και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης της ανεργίας.

Η εδραίωση του θετικού κλίματος είναι συνάρτηση μίας σειράς παραγόντων, όπως η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η σταθερότητα στο διεθνές περιβάλλον. Εν τέλει, μία διατηρήσιμη ανάπτυξη απαιτεί αύξηση των επενδύσεων την οποία θα κληθεί να συγχρηματοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα Απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους των τραπεζών για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Η προσπάθεια όμως αυτή μπορεί πλέον να στηριχθεί στο ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και να επιταχυνθεί με τη βοήθεια νέων εργαλείων που πρόκειται να τεθούν στη διάθεση των τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών για χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για μια τοποθέτηση στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η οποία επιτρέπει την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, ανέφερε ο κ. Ψάλτης

Μιλώντας για μια σειρά από θετικές εξελίξεις, που καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα, ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον εστίασε την προσοχή του στην επιτυχή ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης στο τέλος του 2018, στην εξάλειψη της χρηματοδότησης από τον ELA, στην αύξηση των καταθέσεων και τη μείωση του δείκτη δανείων/χορηγήσεις σε ποσοστό περί το 100%, Επίσης στον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας και τη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο υψηλότερο των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, παρά το αυξημένο κόστος πιστωτικού κινδύνου.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!