«Σιγοψήνεται» εμπορική συμφωνία - Κέρδη στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

Με σημαντικά, αν και όχι υψηλά κέρδη, δείχνουν να προεξοφλούν οι αγορές μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες και επηρεάζονται άμεσα από τις εμπορικές εξελίξεις, Daimler, Volkswagen και BMW ενισχύθηκαν κατά 1,2%, 1,3% και 0,6% αντίστοιχα, ενώ οι γαλλικές Peugeot και Renault σημείωσαν άνοδο 2% και 0,7% αντίστοιχα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 374,24 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτου να καταγράφει ισχυρά κέρδη 1,3%.

Ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,75% κι έκλεισε στις 11.601,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 7.106,73 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 5.265,19 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +0,17% και τις 20.694,53 μονάδες.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια σύνοδο ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Κινέζο ομόλογό του κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί μια συμφωνία 150 σελίδων.

Πάντως, προχθες, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ότι η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα από το να προσφέρει απλά υποσχέσεις για αγορές περισσότερων αμερικανικών αγαθών.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και το ζήτημα του Brexit, εν μέσω αβεβαιότητας για το εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του μήνα έχοντας συμφωνία ή όχι, ή εάν θα υπάρξει αναβολή στην ημερομηνία αποχώρησης.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία στην ενιαία νομισματική ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο τον Φεβρουάριο του 2019, στο 1,5%, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο του 2013, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την επερχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πτώση κατέγραψε ο δείκτης δραστηριότητας του μεταποιητικού κλάδου και στη Βρετανία για το ίδιο διάστημα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Το ιταλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9% το 2018, από 1,6% το 2017, ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 2,1% του ΑΕΠ, εντός των ορίων που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά υψηλότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για έλλειμμα 1,9%.

Το έλλειμμα υποχώρησε από το 2,4% του 2017, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.


newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!