Στο 6,9% η ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα το 2018

Το 20.6% του συνολικού ΑΕΠ φτάνει η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας ενώ για το 2019 αναμένεται να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ετήσια επισκόπηση του WTTC (Economic Impact Research 2019) για τον οικονομικό αντίκτυπο και την κοινωνική σημασία του τουρισμού.

Η έρευνα, η οποία διεξάγεται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια από το WTTC, που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα του τουρισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα το 2018 ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 6,9% - τρεισήμισι φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2,0% καθώς και από το ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν 2,4%.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό. Ενισχύθηκε με 18,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες των διεθνών επισκεπτών, που αντιπροσωπεύουν το 27,9% των συνολικών εξαγωγών.

Ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, και αντιστοιχούν σε δαπάνες ύψους 37,5 δισ. ευρώ (44,6 δις δολάρια).

Επίσης, το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, και ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας.

Τα δύο τρίτα των εισερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα προέρχονταν από διεθνείς επισκέπτες (66%) και το ένα τρίτο από εσωτερικές μετακινήσεις (34%).Ο κύριος όγκος των ταξιδιωτικών δαπανών ήταν για λόγους αναψυχής, σε ποσοστό 94%, και το 6% για επαγγελματικούς λόγους.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!