6.800 νέες θέσεις εργασίας στην Έρευνα και την Καινοτομία

Η Οικονομία της Γνώσης μπορεί να αποτελέσει ένα λαμπρό πεδίο ανάπτυξης για την Ελλάδα τονίζει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης επισημαίνοντας πως η χώρα διαθέτει πλέον ποιοτικές θέσεις εργασίας, ελκυστικά περιβάλλοντα και ευκαιρίες που εμπνέουν για επιστημονική έρευνα.

«Την περασμένη εβδομάδα προκηρύχθηκε και ο Β΄ Κύκλος του προγράμματος Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 250 εκ. ευρώ. Από τις δράσεις αυτές αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 6.800 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η έμφαση στη νέα προκήρυξη είναι στην ενίσχυση της στελέχωσης τμημάτων R&D καινοτόμων επιχειρήσεων και στην υλοποίηση έργων που συνδέονται με τεχνολογίες που αφορούν τη λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση» σημειώνει.

«Ακόμη μεγαλύτερη απλούστευση των διαδικασιών στην Έρευνα και στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Το εκκρεμές από μια θέση ασυδοσίας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια έχει φτάσει, και ελέω Μνημονίων, σε μια συντηρητική, γραφειοκρατική προσέγγιση η οποία παίζει ανασταλτικό ρόλο. Στη μεταμνημονιακή εποχή με το τέλος της Επιτροπείας έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε η γραφειοκρατία να προσαρμοστεί στην αναγκαία δυναμική της έρευνας» επισημαίνει ακόμη.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, εάν είχε απέναντί του ένα νέο επιστήμονα που εργάζεται στο εξωτερικό που θέλει να επιστρέψει αλλά αμφιταλαντεύεται θα του έλεγε πως έχουν αλλάξει πολλά στο χώρο της Έρευνας στη χώρα και ότι η αξιοσύνη επιβραβεύεται έμπρακτα. "Για εμάς οι δαπάνες για την Έρευνα δεν αποτελούν κόστος, αλλά επένδυση. Πλέον υπάρχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, ελκυστικά περιβάλλοντα και ευκαιρίες που εμπνέουν για επιστημονική Έρευνα. Θα του εξηγούσα ότι αυτές οι ευκαιρίες υπάρχουν τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, τα τρία τελευταία χρόνια για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια ξηρασίας, «άνοιξαν» θέσεις για Καθηγητές, Ερευνητές και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό στα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) της χώρας. Κι αυτό συνοδεύεται με την ύπαρξη συστηματικών προκηρύξεων ερευνητικών προγραμμάτων σε όλους τους επιστημονικούς τομείς. Επιπλέον, υπάρχουν θέσεις που δημιουργούν προοπτικές σταδιοδρομίας για νέους επιστήμονες, δηλαδή μεταδιδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες. Οι θέσεις αυτές υποστηρίζονται από τις δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Το ΕΛΙΔΕΚ ιδρύθηκε το 2016 για τη στήριξη των νέων επιστημόνων και της ελεύθερης Έρευνας στα ΑΕΙ και ΕΚ της χώρας με αρχικούς εθνικούς πόρους ύψους 300 εκ. ευρώ για την τριετία 2017-2019, που είναι πρόσθετοι εκείνων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ" τόνισε.

Ο υφυπουργός ανάφερε τα παραδείγματα δύο καινοτόμων επιχειρήσεων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και κάνουν θαύματα παρά την κρίση.

"Θα ήθελα να αναφέρω δύο παραδείγματα: τη Raymetrics, μια εταιρία που δημιουργήθηκε από νέους επιστήμονες και κατασκευάζει στην Ελλάδα συστήματα LIDAR για την ανίχνευση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα με τεχνολογίες λέιζερ. Σήμερα εξάγει συστήματα LIDAR από την Αμερική και τη Γαλλία έως την Κίνα και τη Χιλή. Θα σας πω ακόμη τη Fasmatech, επίσης μια εταιρία που ξεκίνησε από αποφοίτους Ελληνικών ΑΕΙ, λειτουργεί στο Τεχνολογικό Πάρκο του «Δημοκρίτου» και εξάγει στην παγκόσμια αγορά φασματογράφους μάζας τελευταίας γενιάς που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Και στις δύο αυτές εταιρείες απασχολούνται νέοι Έλληνες επιστήμονες που επιτελούν αθόρυβα ένα σημαντικό έργο.

Αυτού του είδους την υγιή καινοτόμο επιχειρηματικότητα θεωρούμε τη βάση για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Οικονομίας της Γνώσης".

Επίσης ανέφερε πως η Tesla επέλεξε την Ελλάδα ανάμεσα σε πολλές χώρες που είχαν δείξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία τμήματος R&D εκτός Αμερικής.

"Ο βασικός λόγος είναι για να έχει πρόσβαση στους εξειδικευμένους επιστήμονες της χώρας που έχουν αποφοιτήσει από τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, τα οποία απαξιώνουν συστηματικά κάποιοι κατ’ επίφαση εκσυγχρονιστές. Και όχι μόνο αυτό. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω το πακέτο των ελκυστικών μέτρων για τέτοιου τύπου επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο και μία δέσμη Υπουργικών Αποφάσεων έχει δημιουργηθεί ένα πακέτο ελκυστικών μέτρων. Σας παραπέμπω στην πρόσφατη παγκόσμια έρευνα κινήτρων και επενδύσεων για το έτος 2018 της Deloitte, που δημοσιεύτηκε πριν ένα μήνα. Τι αναφέρει αυτή η έρευνα; Ότι «το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 βρίσκει την Ελλάδα να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και κίνητρα καινοτομίας και επενδύσεων». Λέει ακόμη ότι «η Ελλάδα ενθαρρύνει την καινοτομία μέσα από ένα ευρύ δίκτυο προγραμμάτων». Να σας πω ότι ανάμεσα σε αυτά τα κίνητρα είναι ότι οι δαπάνες για Έρευνα εκπίπτουν φορολογικά κατά 130%. Ή ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι κατά τα τρία πρώτα χρόνια 100% φοροαπαλλάξιμα".

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!