Οι κορυφαίες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Μπορεί στόχος της κυβέρνησης να είναι η προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, ωστόσο, ήδη στη χώρα μας δραστηριοποιούνται σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες, που σημειώνουν μάλιστα υψηλή κερδοφορία, όπως αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους στοιχεία για το 2016.

Είναι αλήθεια πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ορισμένες πολυεθνικές έλαβαν την απόφαση να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους στα «φθηνά» Βαλκάνια ή στην Τουρκία. Παράλληλα, το δαιδαλώδες και συχνά αναποτελεσματικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και η υψηλότατη φορολογία που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, αποτελούν συχνά αποτρεπτικούς παράγοντες για μια επιχείρηση που θέλει να επενδύσει στη χώρα μας. Ωστόσο, η στροφή της οικονομίας το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι θετικές προοπτικές, έχουν δημιουργήσει ένα ρεύμα προσέλκυσης πολυεθνικών επενδύσεων.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Direction Business Reports μέσα από δημοσιευμένους ισολογισμούς έως τις 31/12/2017 και αφορούν μόνο σε εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η πρώτη δεκάδα

Στην πρώτη δεκάδα των 50 πολυεθνικών εταιρειών με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα για το 2016, συναντάμε τις ΟΤΕ, Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος ΑE, Λιντλ Ελλάς & Σία ΟΕ, Παπαστράτος ΑΒΕΣ, Vodafone-Πάναφον ΑΕΕΤ, JT International Hellas ΑΕΒΕ, Inditex, Coca-Cola 3E Ελλάδος ΑΒΕΕ, Κωτσόβολος Dixons South-East Europe ΑΕΒΕ και Ελαΐς Unilever Hellas ΑΕ.

Ελβετοί, Βρετανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί οι πρωταγωνιστές των επενδύσεων

Από τις πολυεθνικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, φαίνεται πως οι Ελβετοί επενδυτές αγαπούν ιδιαίτερα τη χώρα μας, καθώς στις top 50 πολυεθνικές στην Ελλάδα, διακρίνουμε 9 εταιρείες συνολικά. Πρόκειται για τις Coca Cola 3E Ελλάδος ΑΒΕΕ, Nestlé Ελλάς ΑΕ, Novartis ΑΕΒΕ, Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ, Πρόκτερ και Γκαμπλ Ελλάς ΕΠΕ, Ηρακλής Ανώνυμη Εταιρία Τσιμέντων, Roche Ελλάς ΑΕ, Landis+Gyr A.E. και ΑΒΒ Α.Ε. Να σημειωθεί πως η ελβετική ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας ενισχύθηκε σημαντικά και μετά την απόφαση της εταιρείας Landis+Gyr A.E., του παγκόσμιου ηγέτη στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης ενέργειας, να μεταφέρει εξ ολοκλήρου στην Κόρινθο το σύνολο της παραγωγής του ψηφιακού οικιακού μετρητή Ε450 για τη γερμανική αγορά.

Ομοίως με τους Ελβετούς, παρατηρείται και βρετανική «επέλαση» εταιρειών που διαθέτουν θυγατρικές στη χώρα μας, καθώς στις top 50 πολυεθνικές συναντάμε 9 αγγλικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Vodafone-Πάναφον ΑΕΕΤ, Κωτσόβολος Dixons South East Europe AEBE, Imperial Tobacco Hellas AE, BP Ελληνική ΑΕ, Shell & Moh AE Αεροπορικών Καυσίμων, Toyota Ελλάς ΑΒΕΕ, Ντιάτζεο Ελλάς ΑΕ, Glaxosmithkline ΑΕΒΕ και Astrazeneca AE.

Καθόλου αδιάφορο δεν είναι το ελληνικό επιχειρείν για τους Γερμανούς, αν κρίνουμε από την παρουσία 8 θυγατρικών εταιρειών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ΟΤΕ, Λιντλ Ελλάς & Σία ΟΕ, Media Saturn Ελλάς ΑΕ, Mercedes Benz Ελλάς ΑΕΕ, Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ, BMW Ελλάς ΑΕ, Henkel Ελλάς ΑBEE και Adidas Hellas ΑΕ.

Να σημειωθεί επίσης, πως στην κορυφή της λίστας των top 50 πολυεθνικών εταιρειών, βρίσκεται ο ΟΤΕ, γερμανικών συμφερόντων, με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών για το 2016.

Μεγάλο φαίνεται, επίσης, πως είναι το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για την ελληνική αγορά. Έτσι, ανάμεσα στις top 50 πολυεθνικές στην Ελλάδα, συναντάμε 8 αμερικανικές εταιρείες και συγκεκριμένα τις Παπαστράτος ΑΒΕΣ, Πφάιζερ Ελλάς ΑΕ, Merck Sharp & Dohme «MSD» ΑΦΒΕΕ, Crown Hellas Can ΑΕ, Mondelez Ελλάς ΑΕ, Janssen-Cilag Φαρμακευτική ΑΕΒΕ, Johnson & Johnson Ελλάς ΑΕΒΕ και Φαρμασερβ-Λίλλυ ΑΕΒΕ.

Πέντε εταιρείες ανάμεσα στις top 50 πολυεθνικές με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα έχει η Ολλανδία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις JT International Hellas ΑΕΒΕ, Ελαΐς Unilever Hellas Α.Ε., Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α,Ε, Φρησλαντκαμπίνα Ελλάς Α.Ε. και Tasty Foods ΑΒΓΕ. Ανάμεσα στις πέντε αυτές εταιρείες ξεχωρίζει η JT International Hellas ΑΕΒΕ, για τις υψηλές επιδόσεις της, που την κατατάσσουν στις 10 πρώτες πολυεθνικές εταιρείες με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα (6η θέση).

Τρεις γαλλικές θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών βρίσκονται ανάμεσα στις 50 με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, είναι οι BIC ΒΙΟΛΕΞ ΑΕ, Sanofi Aventis AEBE και Pernod Ricard Hellas ΑΒΕΕ. Με έμφαση στην τεχνολογία, η επιχειρηματική παρουσία της Δημοκρατίας της Κορέας στη χώρα μας διαθέτει 2 εταιρείες και συγκεκριμένα τις Samsung Electronics Ελλάς ΑΕ και LG Electronics Ελλάς Α.Ε.

Χαμηλή είναι η διείσδυση της Ισπανίας στην εγχώρια αγορά της Ελλάδας, καθώς στις 50 πολυεθνικές συναντάμε μόνο μία εταιρεία, τον όμιλο Inditex, με «ναυαρχίδα» των πωλήσεων την αλυσίδα Zara με 45 καταστήματα, την οποία ακολούθησαν η Pull & Bear, η Stradivarius Hellas, η Bershka, η Oysho Hellas και η Uterque Hellas, που ήδη από το 2014 διέκοψε τη φυσική της παρουσία στη χώρα, διατηρώντας μόνο τα e-shop.



Με την H&M Hennes & Mauritz AEE, εταιρεία ενδυμάτων με καταστήματα σε όλο τον κόσμο, έχει παρουσία η Σουηδία στη χώρα μας, ενώ με μία επίσης εταιρεία, την Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε., έχει παρουσία και η έτερη σκανδιναβική χώρα, η Δανία, στην Ελλάδα. Με μία εταιρεία ανάμεσα στις 50 πολυεθνικές με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και η Ιταλία με την FCA Greece Α.Ε., καθώς και το Βέλγιο, με μία εταιρεία και συγκεκριμένα την Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος ΑΕ, που χάρη στις υψηλές επιδόσεις της στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πολυεθνικών εταιρειών με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα.

Τέλος, χαμηλή είναι και η διείσδυση της Κίνας στο εγχώριο επιχειρείν, καθώς ανάμεσα στις top 50 πολυεθνικές στη χώρα μας, διακρίνουμε μόνο μία, τη Huawei Τεχνολογίες ΑΕ, μια εταιρεία ωστόσο που κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αυξήσει τα ποσοστά πωλήσεών της στην Ελλάδα.

Τρόφιμα και φάρμακα στην κορυφή

Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά κλάδο, διαπιστώνουμε πως οι περισσότερες πολυεθνικές από τις 50 που εξετάζονται εν προκειμένω, δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών (12) και ακολουθούν οι φαρμακοβιομηχανίες (10). Μικρότερη διείσδυση στην εγχώρια αγορά έχει ο κλάδος των αυτοκινήτων και της ένδυσης (3 εταιρείες).

Οι υπόλοιπες πολυεθνικές δραστηριοποιούνται στους κλάδους των καυσίμων, της τεχνολογίας, του ηλεκτρολογικού υλικού, των καλλυντικών και των ηλεκτρικών συσκευών.

Adidas: ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟ το ελληνικό τμήμα της εταιρείας

Η adidas, ένας παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία των αθλητικών ειδών, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αθλητικών και lifestyle προϊόντων υπόδησης, ένδυσης και εξοπλισμού, μέσω των brands adidas και Reebok. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Herzogenaurach της Γερμανίας και η εταιρεία απασχολεί 60.000 ανθρώπους παγκοσμίως σε περισσότερες από 160 χώρες. Η adidas, το αυθεντικό sports brand και η Reebok, το απόλυτο fitness brand, πραγματοποιούν κοινές στρατηγικές επιλογές για τις Πόλεις (Cities), την Ταχύτητα (Speed) και τις Ανοιχτές Πηγές (Open Source), στοχεύοντας στην κορυφή του σχεδιασμού, της κατασκευής και της διάθεσης των καλύτερων αθλητικών προϊόντων στον κόσμο, προσφέροντας την καλύτερη εξυπηρέτηση και εμπειρία, διαμορφώνοντας το μέλλον των Sports και του Fitness. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια το ελληνικό τμήμα της adidas έχει αναλάβει την επίβλεψη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που περιλαμβάνει και τις θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου. General Manager της adidas South East Europe είναι ο Christian Stegmaier.

Mondelēz: Ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης για την εγχώρια αγορά

Η Mondelēz International οικοδομεί την καλύτερη επιχείρηση snacking στον κόσμο. Το όνομα Mondelēz υποδηλώνει μια μεγάλη δυναμική εταιρεία, με αγαπημένα και «απολαυστικά» brands στο χώρο του snacking (σοκολάτα, μπισκότα, καφές, τσίκλα, καραμέλα), με παρουσία σε 165 χώρες, με περίπου 90.000 εργαζομένους και δεκάδες γραφεία, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, κέντρα διανομής και παραγωγικές μονάδες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ είναι μέλος των δεικτών Standard and Poor’s 500, NASDAQ 100 και Dow Jones Sustainability Index. Η Mondelēz International έχει παρουσία αρκετές δεκαετίες στην Ελλάδα και brands με ιστορία άνω των 100 χρόνων, ενώ προωθεί με ευθύνη προϊόντα όπως: σοκολάτες Lacta, Υγείας Παυλίδη, Παυλίδη Γεμιστές, κουβερτούρα Παυλίδη, Kiss, γκοφρέτα 3BIT, Merenda, τυρί κρέμα Philadelphia, μπισκότα OREO, Mikado και Εργαστήρι Παυλίδη, ροφήματα σοκολάτας, τσίκλες Trident, Dentyne και καραμέλες Halls. Η Mondelēz International, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα, που συμβάλλει ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη με δράσεις κοινωνικής συνεισφοράς που ως στόχο τους έχουν τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη. Σημειώνεται πως η εταιρεία απασχολεί 370 εργαζομένους στην Ελλάδα, ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2016 ανήλθε σε 128 εκατομμύρια ευρώ. Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται η Κατερίνα Βλάχου, που έχει αναλάβει τη θέση της Managing Director της Mondelēz Ελλάδας και Κύπρου, από τις 19 Φεβρουαρίου του 2016.

OTE: Στο επίκεντρο η πρωτοπορία

Στις κορυφαίες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συγκαταλέγεται ο ΟΤΕ, μέλος της γερμανικής Deutsche Telecom AG. Ο ΟΤΕ, συνεχίζοντας τις πολυετείς επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο, ενίσχυσε τα συνολικά έσοδα λιανικής, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Με την καθοδήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Mιχάλη Τσαμάζ, ο Όμιλος ΟΤΕ πρωτοπορεί, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη νέων δικτύων και υπηρεσιών FTTC, 4G & 4G+, που ανοίγουν το δρόμο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας, ο όμιλος ΟΤΕ, «έκλεισε» το 2016, με κύκλο εργασιών στα 3,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο 0,13% από το 2015. Επικεφαλής του ομίλου είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2021.

Δείτε παρακάτω τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών:




της Λιλής Καρακώστα
businessnews.gr,  Περιοδικό BusinessNews Magazine


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!