Με το δεξί το 2019 για τις τιμές των αθηναϊκών ξενοδοχείων

Σε ανταγωνιστικό επίπεδο διατηρείται η τιμή των αθηναϊκών ξενοδοχείων, αν και η περίοδος από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο θεωρείται "νεκρή” από πλευράς κρατήσεων και ζήτησης.

Σύμφωνα με το δείκτη Hotel Price Index της Trivago για το μήνα που διανύουμε, η μέση τιμή διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία της Αθήνας (στάνταρ δίκλινο δωμάτιο) διαμορφώνεται στα 71 ευρώ, λίγο χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 75 ευρώ που ήταν η τιμή τον Ιανουάριο και το Δεκέμβριο του 2018, αλλά σε ικανοποιητικό επίπεδο όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς μετά από μια δύσκολη εξαετία για τον τουρισμό της πόλης.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα με τις τιμές διανυκτέρευσης σε δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα βρίσκεται κάτω από τους βασικούς ανταγωνιστές (Ρώμη, Βαρκελώνη), αλλά πάνω σε σύγκριση με την Κωνσταντινούπολη.

Με το δεξί το 2019 για τις τιμές των αθηναϊκών ξενοδοχείων

Ακριβότερη πόλη τον Ιανουάριο με βάση την τιμή ξενοδοχείων είναι η Ζυρίχη (147 ευρώ), και ακολουθούν το Παρίσι (125 ευρώ), το Ρέικιαβικ (124 ευρώ), το Λονδίνο (118 ευρώ) και το Δουβλίνο (116 ευρώ). Στον αντίποδα, οι φθηνότερες πόλεις είναι η Κωνσταντινούπολη και η Βαρσοβία (57 ευρώ).

Επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων εκτιμούν πως και φέτος η σεζόν θα εξελιχθεί θετικά, ειδικά για τις μεγάλες μονάδες του κέντρου, μετά από την περσινή πολύ καλή περίοδο για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και την επισκεψιμότητα των καταλυμάτων της Αθήνας ειδικότερα, όπου οι πληρότητες ήταν ικανοποιητικές και στους μήνες αιχμής κυμάνθηκαν πάνω από 80%. Το Σεπτέμβριο του 2018 δε, το μήνα με την υψηλότερη ζήτηση, η μέση τιμή για τις μονάδες της πρωτεύουσας διαμορφώθηκε στα 114 ευρώ.

Ευελπιστούν ακόμη πως σταδιακά η κίνηση θα ανακάμψει και σε μήνες μη αιχμής, αν και η Αθήνα έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να καθιερωθεί ως προορισμός city break, όπως για παράδειγμα το Λονδίνο και η Ρώμη.

Παράλληλα με τις ευνοϊκές προοπτικές όμως, υπάρχει και προβληματισμός λόγω της πολύ μεγάλη ανόδου στον αριθμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που προσφέρονται πλέον από πλατφόρμες (όπως η airbnb), που προτιμούνται από όλες τις κατηγορίες ξένων επισκεπτών. Την ίδια ώρα, η έκρηξη των νέων μονάδων στην Αθήνα, κυρίως των μικρών καταλυμάτων και των boutique hotels, ενδεχομένως να οδηγήσει την αγορά σύντομα σε κορεσμό, όπως σημειώνουν στελέχη που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η μέση τιμή για ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην πρωτεύουσα ανήλθε στα 169 ευρώ. Στη κατηγορία 4 αστέρων η τιμή κράτησης στην Αθήνα ήταν στα 87 ευρώ έναντι 98 ευρώ το 2017, ενώ την κατηγορία 3 αστέρων η τιμή κράτησης διατηρήθηκε στα 64 ευρώ. Κατά τα ίδια στοιχεία, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν γερμανική, παραμένοντας στην πρώτη θέση. Η βρετανική αγορά διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση.

της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!