Aυτές είναι οι συμφωνίες που "συγκλόνισαν" την Ευρώπη το 2018

Oι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή αγορά το 2018 με την πρώτη ματιά δεν είχαν να επιδείξουν κάτι το συνταρακτικό στον εξωτερικό παρατηρητή με την πρώτη ματιά από άποψη τόσο ποσότητας όσο και αριθμών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι καταγράφουν πτώση για τέταρτη συνεχή χρονιά, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία των ολοκληρωμένων συμφωνιών, οι ιστορίες γύρω από όσες πραγματοποιήθηκαν είχαν 

H συμφωνία που θύμισε πιο πολύ "σαπουνόπερα" με συνεχείς καθυστερήσεις για να καταρρεύσει ύστερα από 2 χρόνια διαβουλεύσεων, ήταν αυτή ανάμεσα στις Qualcomm και NXP. Δυστυχώς δεν πρόλαβε την έναρξη του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με αποτέλεσμα να κολλήσει οριστικά και αμετάκλητα στην ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, και το deal των 44 δισ. δολαρίων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Oμως, εκτός από αυτό το παταγώδες ναυάγιο, υπήρξαν και αρκετές επιτυχημένες συμφωνίες οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά βασάνων. Αυτές είναι οι πιο αξιοσημείωτες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που είδε η Ευρώπη το 2018

Εssilor και Luxottica

Mια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που κατάφεραν να ολοκληρωθούν το 2018, ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο ενώ το deal έφτασε τα 48 δισ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες έπρεπε να κάνουν μεγάλη υπομονή, καθώς οι αρχές σε Κίνα, Βραζιλία και Τουρκία κωλυσιεργούσαν επί μήνες μέχρι να δώσουν την τελική έγκριση. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών έχει δημιουργήσει μια εταιρεία κολοσσό με περίπου 150.000 υπαλλήλους και έσοδα άνω των 16 δισ. ευρώ.

Tο σήριαλ του Sky

Λίγες συμφωνίες τα τελευταία χρόνια έχουν θυμίσει "σαπουνόπερα" όσο αυτή για την εξαγορά του δικτύου του Sky από τον αμερικανικό κολοσσό Comcast. Για αρχή, η Comcast δεν ήταν καν ο αρχικός αγοραστής. Τον Δεκέμβριο του 2016, ο όμιλος μέσων ενημέρωσης και μειονοτικός φορέας της Sky, η 21st Century Fox, έκανε μια συμφωνία, καταρχήν, να αναλάβουν τον γενικό έλεγχο του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, συμφωνώντας να πληρώσουν 11,7 δισεκατομμύρια λίρες για το 61% των επιχειρήσεων που δεν είχαν ήδη.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η συμφωνία έπεσε στο ρυθμιστικό καθαρτήριο καθώς αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικών συμφερόντων. Τότε, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ενδιαφέροντα. Η Disney έκανε μια συμφωνία αξίας 52,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ταινίες, την τηλεόραση και τη διεθνή δραστηριότητα της Fox, η οποία περιελάμβανε το μερίδιο της Sky. Αυτό ακολούθησε στις αρχές του τρέχοντος έτους η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου λέγοντας ότι η αρχική συμφωνία Sky / Fox θα πρέπει να εμποδιστεί με βάση την αρχή της αμεροληψίας των ειδήσεων. Η εταιρεία του Murdoch έκανε παραχωρήσεις και υποσχέσεις, αλλά μια εβδομάδα αργότερα το Φεβρουάριο, η Comcast ανακοίνωσε πρόταση αξίας 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του Sky.

Kαι οι δύο πλευρές άρχισαν να καταθέτουν βελτιωμένες προσφορές, καθ' όλη την διάρκεια του έτους έχοντας μπει σε μια τεράστια πλειοδοτική δημοπρασία, την οποία τερμάτισε η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου με μια "τυφλή" δημοπρασία (η μία πλευρά δεν ήξερε την προσφορά της άλλης). με την οποία τελικά το Sky πέρασε στον έλεγχο της Comcast.

Wordplay

Aναμφισβήτητα, μια από τις πρώτες μεγάλες συμφωνίες στον τομέα των πληρωμών και του fintech, η εξαγορά της Wordplay από την Vantiv έναντι 9,3 δισ,. λιρών, "άνοιξε τα μάτια" σε πολλούς οι οποίοι συνειδητοποίησαν πόσο προσοδοφόρα μπορεί να είναι αυτή η αγορά. Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, ήταν ανάμεσα σε αυτή της Hellman & Friedman που εξαγόρασαν την Δανέζικη Nets και της εξαγοράς της Paysafe από την CVC Capital Partners για 3 δισ. λίρες. Την χρονιά στις εξαγορές fintech και πληρωμών, κλείνει η συμφωνία για απορρόφηση της iZettle από την Paypal έναντι 2,2 δισ. δολαρίων

GNK

H μάχη ανάμεσα σε GNK και Melrose απέδειξαν πως η Ευρωπαϊκή "αρένα" μπορεί να φιλοξενήσει και εχθρικές εξαγορές. Η Melrose, εταιρεία ειδικών συμφερόντων στον τομέα των μηχανικών, ''έβαλε στο μάτι'' την GNK όταν το αμερικανικό παρακλάδι της δεύτερης έμεινε χωρίς ηγεσία και η τιμή της μετοχής της είχε πέσει πάρα πολύ. Με μια προσφορά 7 δισ. λιρών απευθείας στους μετόχους της εταιρείας "βάζει απέναντί της" σύσσωμο το ΔΣ της GNK, το οποίο αντιδράει δυναμικά ξεκινώντας συζητήσεις για συγχώνευση του τμήματος Driveline της εταιρείας με την ανταγωνίστριά της Dana, ενώ ταυτόχρονα βάζει πωλητήριο στο εργοστάσιο μεταλλουργίας.

Σε απάντηση η Melrose ανέβασε την προσφορά της στους μετόχους στα 8,1 δισ. λίρες και το ΔΣ της GNK υποβάλει σύσσωμο την παραίτηση του. Ο επενδυτής ακόμα προσπαθεί να "ξεφορτωθεί" μια σειρά περιουσιακών στοιχείων της GNK και να πουλήσει το εργοστάσιο μεταλλουργίας.

Bayer και Monsanto

H μεγαλύτερη διπλή συμφωνία στην Ευρώπη προέκυψε αναγκαστικά για να καθησυχαστούν οι ρυθμιστικές αρχές και να δώσουν την έγκριση τους σε ένα από τα μεγαλύτερα deals της χρονιάς σε όλο τον κόσμο. Την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto από την Bayer έναντι 66 δισ. δολαρίων. Επειδή η Monsanto έχει εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις παράνομων μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων και τα σκάνδαλα που την συνοδεύουν είναι πολύ μεγάλα για να κρυφτούν πίσω από μια εξαγορά, οι ρυθμιστικές αρχές απαίτησαν πολλές παραχωρήσεις προκειμένου να επιτρέψουν την συμφωνία.

Kαι εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η BASF, η οποία συμφώνησε να αποκτήσει τις δραστηριότητες στης Monsanto σε σχέση με λαχανικά και ποικιλίες σπόρων και ζιζανιοκτόνων για συνολικό ποσό 15,2 δισ. ευρώ.

Zodiac Aerospace

Tο 2017, η Safran συμφώνησε να αγοράσει την Zodiac Aerospace για περίπου 10 δισ. ευρώ. Αυτό φαινόταν σαν μια αρκετά απλή συμφωνία, μέχρι που τα αποτλέσματα των εταιρειών τις ανπαγκασαν να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις από την αρχή. Μετά την αρχική άνοδο που έφερε η αναγγελία της συμφωνίας, οι μετοχές της Zodiac υποχώρησαν τους επόμενους μήνες - αφαιρώντας κάθε πριμοδότηση που έδωσε η αρχική προσφορά - ενώ η άνοδος των μετοχών της Safran απείλησαν τα φορολογικά οφέλη της συμφωνίας στους οικογενειακούς μετόχους της Zodiac. Τελικά, οι εταιρείες προχώρησαν σε μια αναθεωρημένη συμφωνία αξίας 7,7 δισ. δολαρίων το Μάιο του 2017, η οποία έκλεισε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!