ION: Η πρώτη αγάπη, παραμένει στην κορυφή

Eννέα δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, μια από τις μακροβιότερες ελληνικές βιομηχανίες, παραμένει market leader στην εγχώρια αγορά σοκολάτας διατηρώντας την ανοδική πορεία των οικονομικών της μεγεθών και των μεριδίων της.

Πέρυσι, η σοκολατοβιομηχανία η οποία ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930 όταν μια ομάδα φίλων δημιούργησε το εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκεται, εμφάνισε πωλήσεις 113,0774 εκατ. ευρώ από 112,588 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων της ανήλθαν στα 7,86 εκατ. ευρώ από 6,5 εκατ. ευρώ το 2016. Πτωτικά κινήθηκε το σύνολο των υποχρεώσεών της, το οποίο διαμορφώθηκε στα 75,5 εκατ. ευρώ από 82 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016 και το σύνολο του ενεργητικού της στα 139,111 εκατ. ευρώ έναντι 143,861 εκατ. ευρώ.

H ΙΟΝ, ελέγχει το ¼ της αγοράς σοκολάτας σε αξία και το 1/5 των πωλήσεων σε όγκο, εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, (σ.σ. για τη συγκεκριμένη αγορά υπάρχουν επίσημα στοιχεία) ενώ ισχυρή είναι η παρουσία της και στη μικρή λιανική (σ.σ. περίπτερα, μίνι μάρκετ, κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τη θέση της στο ράφι, το brand ΙΟΝ, παραμένει το πιο ισχυρό της κατηγορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία κατανάλωσης για την πορεία των πωλήσεων σε αξία και όγκο εντός των σούπερ μάρκετ στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος (σ.σ. τελευταία επίσημα στοιχεία). Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα προϊόντα της Mondelez, στην τρίτη τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, στην τέταρτη θέση η Ferrero, στην πέμπτη οι σοκολάτες της Nestle και ακολουθούν οι: Mars, Tottis, Γιώτης, Chipita και Oscar. Αντίστοιχη εικόνα και σε επίπεδο μεμονωμένων brands, όπου τα brands ΙΟΝ και Σοκοφρέτα κατέχουν τη δεύτερη και πέμπτη θέση αντίστοιχα στη λίστα των 10 πιο ευπώλητων προϊόντων σοκολάτας. Νούμερο ένα "brand" είναι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Εκτός όμως από τα προϊόντα σοκολάτας, η εταιρεία με τη Noisetta κατέχει την πρώτη επώνυμη θέση και στην κατηγορία της πραλίνας φουντουκιού, αφήνοντας πίσω γνωστά διεθνή ονόματα.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr