Πώς η γραφειοκρατία "σκοτώνει" το επιχειρείν στην Ελλάδα

Αφιλόξενο παραμένει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς η γραφειοκρατία σε αρκετούς τομείς καλά κρατεί. Η Ελλάδα υποχώρησε κατά πέντε θέσεις στην κατάταξη της έκθεσης Doing Business 2019 που εκπονεί κάθε χρόνο η Παγκόσμια τράπεζες καθώς κατετάγη στην 72η θέση μεταξύ 190 χωρών από την 67η στην περσινή έκθεση (Doing Business 2018) με βαθμολογία 68,08 βαθμούς, κατά 0,12 μονάδες χαμηλότερα από πέρυσι.

Για μια ακόμη χρονιά δε η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λιγότερο ελκυστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επιχειρείν, καθώς έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των «28» (τη χειρότερη επίδοση κατέχει η Μάλτα που βρίσκεται στην 84η θέση με 65,43 βαθμούς). Ανταγωνιστικές στην Ελλάδα χώρες, όπως είναι οι χώρες των Βαλκανίων και αυτές του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες θέσεις με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την ΠΓΔΜ που βρίσκεται στη 10η θέση, την Πορτογαλία στην 34η, τη Σερβία στην 48η, τη Ρουμανία στην 52η.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχείρησης η Ελλάδα κατατάσσεται στην 44η θέση από την 37η πέρυσι. Η βαθμολογία της είναι ίδια με πέρυσι, κάτι που στην πραγματικότητα δηλώνει μια σχετική στασιμότητα. Θα πρέπει, πάντως, εδώ να διευκρινισθεί ότι από τα τέλη Ιουλίου 2018 λειτουργεί και η ηλεκτρονική σύσταση επιχείρησης, μεταρρύθμιση η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση, καθώς λαμβάνονται υπόψη όσες αλλαγές έχουν γίνει μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Εκεί που καταγράφεται σημαντική επιδείνωση και στην οποία κάνει ειδική αναφορά η έκθεση Doing Business 2019 είναι σε ό,τι αφορά τη διαδικασία καταχώρισης ακίνητης περιουσίας, καθώς πλέον απαιτείται η προσκόμιση μίας ακόμη βεβαίωσης και συγκεκριμένα βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η Ελλάδα υποχώρησε στην 153η θέση από την 145η με μειωμένη επίδοση κατά 2,08 μονάδες.

Η Ελλάδα υποχωρεί επίσης ως προς την διαδικασία ηλεκτροδότησης, στην 79η θέση από την 76η πέρυσι, ενώ η μη αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση έχει ως συνέπεια την υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας στην 99η θέση από την 90ή πέρυσι (με ίδια βαθμολογία όμως) ως προς το κριτήριο της λήψης πίστωσης.

Σε χαμηλότερη θέση στην κατάταξη, στην 51η από την 43η πέρυσι, βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την προστασία των μετόχων μειοψηφίας, καθώς και σε ότι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές (στην 31η από την 29η).

Οι βελτιώσεις στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών είχαν ως συνέπεια την κατάταξη της Ελλάδας στην 39η θέση ως προς αυτό το κριτήριο από την 58η πέρυσι.

Τις πρώτες δέκα θέσεις της συνολικής κατάταξης καταλαμβάνουν οι ακόλουθες χώρες: Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Δανία, Χονγκ Κονγκ, Κορέα, Γεωργία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΠΓΔΜ.

Στον αντίποδα, στις τελευταίες θέσεις της γενικής κατάταξης βρίσκονται η Βενεζουέλα, η Ερυθραία και η Σομαλία.

businessnews.gr