Αξιοποίηση 300 στρεμμάτων στο Ψυχικό από την ΚΕΚΡΟΨ

Παρελθόν, φαίνεται θα αποτελέσουν σε λίγες εβδομάδες, σχεδόν τριάντα χρόνια δικαστικές διενέξεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Κέκροψ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς μέρους συνολικής έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων στα παλαιά Λατομεία Ψυχικού.

Στις αρχές Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών η συζήτηση για την υπόθεση της διεκδικούμενης από το δημόσιο έκτασης. Η δικάσιμος είχε αρχικά οριστεί για τις 4 Νοεμβρίου 2018, ωστόσο η η συζήτηση ανεβλήθη έπειτα από αίτημα του ελληνικού Δημοσίου με την αιτιολογία αδυναμίας προετοιμασίας του εκπροσώπου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ζήτησε την αναβολή με το αιτιολογικό ότι λόγω μετακόμισης - ανακαίνιση στο γραφείο, χάθηκαν οι φάκελοι της υπόθεσης (!) και δεν υπήρχε χρόνος προετοιμασίας. Αναγκαστικά (;) η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 4 Δεκεμβρίου 2018.

Eίχε προηγηθεί η (υπ΄ αριθμ. 589/2018) απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η Κέκροψ κατά προηγούμενης εφετειακής απόφασης, επιστρέφοντας την υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση.

H θέση της εταιρείας ήταν πως το Ελληνικό Δημόσιο επί τουλάχιστον 70 χρόνια ρητά αναγνώριζε την κυριότητά της εταιρείας επί της έκτασης (μέρος της οποίας διεκδικεί) με σειρά επιδηλωτικών πράξεων. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως η επικείμενη απόφαση του Εφετείου μπορεί να διευθετήσει οριστικά την υπόθεση που χρονολογείται από το 1988 και να ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση της έκτασης από την Κέκροψ.

Eφόσον επιλυθεί τελεσίδικα το ζήτημα θα αναγνωριστεί η κυριότητα των επίμαχων εκτάσεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην λατομείου Ψυχικού. Στην έκταση η Κέκροψ σχεδιάζει να υλοποιήσει οικιστική ανάπτυξη καθώς πρόκειται για μια περιοχή με υψηλότατη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, όπως αυτές που αναπτύσσει η εταιρεία.

Πριν από ένα δίμηνο, οικόπεδο της Κέκροψ περίπου 1,18 στρέμματος στην οδό Μελετοπούλου στο Ψυχικό, πλησίον του Αττικού Άλσους, αποχαρακτηρίστηκε από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου σε οικοδομήσιμο χώρο (με παράλληλη τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 161). Το σχετικό ΦΕΚ έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, κάτι που επιτρέπει στην εταιρεία την αξιοποίηση του ακινήτου για την ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών. Όπως είχε γράψει το Capital.gr., της έκδοσης του ΦΕΚ έχει προηγηθεί δικαστική διένεξη που ξεπέρασε τη 15ετία.

Oσον αφορά στην "Παλαιά Αγορά” και τα 16 καταστήματα που διατηρεί η εταιρεία, οι εργασίες ανακατασκευής έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα συμπληρωματικές εργασίες στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018.

Nα σημειωθεί, τέλος, ότι έπειτα από το μηδενισμό του ποσοστού του πρώην μετόχου, Σταύρου Ψυχάρη, ως αποτέλεσμα της ρευστοποίησης από τις πιστώτριες τράπεζες των 1.424.560 κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών που κατείχε (7,19%), υπήρξαν μετοχικές ανακατατάξεις. Τις παραπάνω μετοχές απέκτησαν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ που που πλέον κατέχει ποσοστό 37,48%, η Intrapar (ελέγχεται από την Intracom Holdings) που πλέον κατέχει ποσοστό 34,32% και η Αlpha Bank με 6,69%.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
capital.gr