Σε μια πολύ σημαντική συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης προχώρησε η εταιρεία τεχνολογίας Microsoft, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 83η ΔΕΘ, αναδεικνύοντας τον ρόλο που θα πρέπει να έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στην ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος των Startup εταιρειών.
Συγκεκριμένα, η Microsoft ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ενός κόμβου ψηφιακής καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη από κοινού δραστηριοτήτων με έμφαση στις τεχνολογίες ψηφιακής μετάβασης και μετασχηματισμού, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, IoT, blockchain, Big Data που μεταμορφώνουν την οικονομία, την κοινωνία και τον κόσμο ευρύτερα. Πρόκειται για μια συμφωνία που στόχο έχει να ενδυναμώσει τους νέους και το ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλονίκης και να ενισχύσει την τεχνολογική κοινότητα της Β. Ελλάδας.
Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν, από την πλευρά της Microsoft, η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO Microsoft, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και από την πλευρά του ΑΠΘ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, παρουσία του Δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του σύντομου χαιρετισμού του, στην σημασία αντίστοιχων πρωτοβουλιών για τους νέους της Θεσσαλονίκης. Στη σημασία της συμφωνίας Microsoft – ΑΠΘ, αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συζήτησής του με εκπροσώπους της κοινότητας των Startups, σημειώνοντας ότι «αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για τον Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα πρέπει να αναληφθούν απ’ όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας«.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να επισημοποιούμε τη συνεργασία μας με τη Microsoft Hellas. Φιλοδοξούμε και επιδιώκουμε, η δημιουργία του ‘Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας’, να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της έρευνας και να ενθαρρύνει τους φοιτητές μας να δημιουργούν, να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στήνοντας τις δικές τους εταιρείες και τελικά να μένουν στην Ελλάδα, προς όφελος της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας».
Σημειώνεται πως προηγήθηκε η παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ, για την Microsoft με τίτλο: «Η οικονομική σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα», την οποία παρουσίασε ο Σύμβουλος για θέματα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΙΟΒΕ, Καθηγητής ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας.
startupper.gr