Ανακοινώθηκε η εξαμηνιαία ανάλυση της KPMG σχετικά με τις επενδύσεις Fintech σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε Fintech – VC, PE και εξαγορές – έφτασαν πολύ ψηλά με δυο τεράστιες συμφωνίες – την εξαγορά της WorldPay από την Vantiv ύψους 12,9 δισ. δολαρίων και την χρηματοδότηση ύψους 14 δισ. δολαρίων της Ant Financial. Η χρηματοδότηση μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει το συνολικό ποσό του 2017 και με αυτό τον ρυθμό θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2015, αγγίζοντας τα 58 δισ. δολ. σε 875 συμφωνίες.
Ο τομέας του Fintech συνέχισε να εξελίσσεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 με τις πιο ώριμες εταιρείες και αγορές να προσελκύσουν μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης, για παράδειγμα η Revolut συγκέντρωσε 250 εκατομμύρια δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, η N26 160 εκατομμύρια δολάρια στη Γερμανία και η Circle στις ΗΠΑ 110 εκατομμύρια δολάρια.
Μερικές πιο ώριμες εταιρείες είδαν ισχυρές εξόδους στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2008, συμπεριλαμβανομένων των επιτυχημένων εξόδων μέσω IPO των EVO Payments, GreenSky και Adyen – και τις εξαγορές των WorldPay και iZettle.
Κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε ένα ευρύτερο φάσμα καινοτόμων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα οι τεχνολογίες πνευματικής ιδιοκτησίας και η αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών (RPA), ενώ insurtech και regtech αυξήθηκαν επίσης σημαντικά.
Παγκοσμίως, φαίνεται να υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη τάση στις Fintech λύσεις B2B όπως αποδεικνύεται από τον γύρο των 250 εκατομμυρίων δολαρίων της Tradeshift.
Οι επενδύσεις Fintech επεκτάθηκαν γεωγραφικά σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα τα 150 εκατομμύρια δολάρια της Nubank με έδρα τη Βραζιλία, η οποία μπήκε στο κλαμπ των μονόκερων, ενώ εταιρείες από πέντε χώρες της Ευρώπης συγκαταλέγονται στις κορυφαίες συμφωνίες της περιοχής (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Ελβετία).
Η αγορά Fintech της Ασίας εξακολούθησε να κυριαρχείται από την Κίνα και την Ινδία, ενώ δυναμική είσοδο έκανε η Ιαπωνία ήταν με τον πρώτο γύρο $63 εκατομμυρίων της Folio.
Η αυξανόμενη ωριμότητα του Fintech έχει οδηγήσει σε αύξηση της ποικιλομορφίας των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών VCs, των μεγάλων τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερες μεσαίες τράπεζες – πέραν των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών διαχείρισης περιουσίας – να πραγματοποιούν επενδύσεις είτε άμεσα είτε μέσω συμμετοχής σε επιταχυντές, εκκολαπτήρια ή κοινοπραξίες καινοτομίας.
Τα Q1 και Q2’18 οι νέοι κανονισμοί στην Ευρώπη οδηγούν την ανάπτυξη σε αντίστοιχους τομείς αλλά και στην ανοιχτή τραπεζική, ενώ και άλλες χώρες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, η οποία ξεκινά την εφαρμογή του ανοιχτού τραπεζικού καθεστώτος στα μέσα του 2019.
Αυτές οι αλλαγές στο τοπίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναμένεται να οδηγήσουν σε πρόσθετες επενδύσεις ενώ το άνοιγμα των τραπεζικών συναλλαγών αναμένεται να δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων – τόσο από τα παραδοσιακά ιδρύματα που επιθυμούν να συνεργαστούν με Fintechs που είναι σε θέση να επεξεργάζονται και να αξιοποιούν τα δεδομένα τους αλλά και από τις Fintech που είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την ανοιχτή τραπεζική για να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους.
Με την πάροδο του χρόνου, ενδέχεται να παρατηρήσουμε επίσης αυξημένη συμμετοχή από εταιρείες μη χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως π.χ. οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, οι προμηθευτές ενέργειας και οι έμποροι λιανικής πώλησης που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ανοικτή τραπεζική ως μέσο για να διευρύνουν την εμβέλειά τους στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
Τα τελευταία 10 χρόνια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετώπισαν μια συνεχώς αυξανόμενη κανονιστική επιβάρυνση. Το κόστος συμμόρφωσης έχει αυξηθεί στα ύψη για πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα τα παγκόσμια ιδρύματα που πρέπει να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές διατάξεις απαιτήσεις σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Το αυξανόμενο κόστος συμμόρφωσης έχει οδηγήσει πολλούς μεγάλους οργανισμούς να επενδύσουν στο regtech.
Μέχρι στιγμής η χρηματοδότηση του 2018 έχει ήδη ξεπεράσει τη συνολική ετήσια χρηματοδότηση στο Regtech κάθε προηγούμενο έτος εκτός από το 2016. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης. Σε τεχνολογικό επίπεδο, οι επενδύσεις του Regtech ήταν αρκετά ποικίλη – από την αύξηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην CloudPay με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο – μια πλατφόρμα επεξεργασίας πληρωμών που συμμορφώνεται με την συγκεκριμένους κανονισμούς, στα 38 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν σε δύο γύρους χρηματοδότησης από την Harbor με έδρα τις Η.Π.Α., μια πλατφόρμα αγοραπωλησιών securities μέσω blockchain.
Οι επενδύσεις του Regtech εξακολουθούν να είναι σχετικά ανώριμες, με το ήμισυ σχεδόν της συνολικής χρηματοδότησης να πηγαίνει σε επενδύσεις Seed και αρχικού σταδίου.
Κατά τους επόμενους 12 έως 24 μήνες, αναμένουμε να δούμε τις επενδύσεις regtech να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε τομείς όπως η AI, «Γνωρίστε τον πελάτη σας» (KYC) και «Γνωρίζετε τα δεδομένα σας» (KYD).
Το Blockchain φαίνεται να ωριμάζει και να κερδίζει σημαντική προσοχή από τους επενδυτές το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αν και οι επενδύσεις συνήθως επικεντρώνονται σε πιο ώριμες εταιρείες και κοινοπραξίες.
Τα 100 εκατομμύρια δολάρια για την Circle Internet Finance στις ΗΠΑ και τα 77 εκατομμύρια δολαρίων για την Ledger στην Γαλλία είναι αξιοσημείωτοι γύροι.
Τέλος, οι ICOs συνέχισαν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τις απαγορεύσεις σε χώρες όπως η Κίνα με την χρηματοδότηση της Block.one, η οποία συγκέντρωσε 4 δισεκατομμύρια δολάρια, να ξεχωρίζει.
Αλλά και το Insurtech συγκέντρωσε μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτές στις Oscar και Lemonade ενώ ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζεται αρκετά ανώριμος στην Ασία.
startupper.gr