Tata και Thyssen δημιουργούν έναν χαλυβουργικό κολοσσό

Τη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ευρώπης μετά την ArcelorMittal αναμένεται να δημιουργήσουν εντός των ημερών οι όμιλοι χαλυβουργείων Tata Steel και ThyssenKrupp. Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες ανέφεραν χθες πως επίκειται τελική συμφωνία για τη μεταξύ τους συγχώνευση έπειτα από ένα και πλέον έτος συνομιλιών.

Η συγχώνευση θα συσπειρώσει τις μονάδες παραγωγής των δύο κολοσσών, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλλίας. Εκτιμάται πως θα έχει ετήσιες πωλήσεις ύψους 14,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του Σίτι του Λονδίνου, που μίλησαν χθες στo BBC, οι δύο όμιλοι δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν σε λειτουργία τη μονάδα στο Πορτ Τάλμποτ, την τελευταία μεγάλη μονάδα χάλυβα της Βρετανίας. Η δέσμευσή τους στοχεύει στο να κατευνάσει τα εργατικά συνδικάτα που από την αρχή των επαφών ανάμεσα στους δύο ομίλους εκφράζουν φόβους ότι οι δύο εταίροι θα κλείσουν μονάδες παραγωγής και θα προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς της Tata, ότι θα σωθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα του γερμανικού επίδοξου εταίρου εξέφρασαν επανειλημμένως φόβους ότι οι μονάδες παραγωγής στη Γερμανία θα αντιμετωπίσουν λιγότερο ευνοϊκούς όρους. Προσφάτως, άλλωστε, τα εργατικά συνδικάτα του γερμανικού ομίλου εξέφρασαν ανησυχία για τα κατά πόσον διακυβεύονται τα συμφέροντα του ThyssenKrupp, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τα κέρδη της Tata να υποχωρούν.

Τις ανησυχίες τους έχει εντείνει, άλλωστε, το Elliott Management, όταν προ ημερών επικοινώνησε με το Δ.Σ. της Thyssen, για να επισημάνει ότι η Tata δεν μπορεί να είναι πλήρως ισότιμος εταίρος, δεδομένων των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της. Το επιθετικό hedge fund της Νέας Υόρκης έχει τελευταία εξελιχθεί σε παράγοντα που επηρεάζει τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ευρώπη. Οπως ανέφεραν, πάντως, πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η διοίκηση της Thyssenkrupp και ο Χάινριχ Χίσινγκερ, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου, θα παρουσιάσουν τη στρατηγική τους στο εποπτικό συμβούλιο του ομίλου.

Η συγχώνευση φέρνει μαζί της μία ακόμη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τη βρετανική βιομηχανία χάλυβα, άλλοτε παγκόσμια ηγετική δύναμη στον κλάδο, που γνώρισε ραγδαία υποβάθμιση εξαιτίας του ανταγωνισμού από φθηνότερες βιομηχανίες άλλων χωρών. Το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας χάλυβα της Βρετανίας κρατικοποιήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου το 1988 με την επωνυμία British Steel Corporation. Μετονομάστηκε σε Corus μετά τη συγχώνευσή της με την ολλανδική ανταγωνίστριά της Koninklijke Hoogovens το 1999, και το 2006 εξαγοράστηκε από τον ινδικό όμιλο Tata Steel.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα