Το πρώτο 3D printed σπίτι στον κόσμο

Το πρώτο κατοικήσιμο 3D printed σπίτι στον κόσμο πρόκειται να κατασκευαστεί στο Αϊντχόβεν στην Ολλανδία στο πλαίσιο ενός πενταετούς σχεδίου για την παραγωγή νέων κατοικιών. Πρόκειται για ένα μπανγκαλόου τριών υπνοδωματίων κατασκευασμένο από 3D printed σκυρόδεμα και αναμένεται να είναι έτοιμο να κατοικηθεί μέχρι τα μέσα του 2019.

Οι εργασίες για την ανάπτυξη, που ονομάζεται Project Milestone, ξεκινούν αργότερα αυτό το έτος. Θα κατασκευαστούν συνολικά πέντε μονοκατοικίες ενώ άλλα τέσσερα θα είναι πολυώροφα σπίτια. Όλα τα σπίτια πρόκειται να αγοραστούν από την Vesteda και θα ενοικιαστούν έπειτα στους ενοικιαστές.

Τα σπίτια από σκυρόδεμα υπόκεινται σε όλους τους τακτικούς κανονισμούς κατασκευής και θα ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις σχετικά με την άνεση, τη διάταξη, την ποιότητα και την τιμολόγηση.

Ο σχεδιασμός των σπιτιών βασίζεται σε ακανόνιστους όγκους σε ένα καταπράσινο τοπίο. Το ακανόνιστο σχήμα των κτιρίων μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω της δυνατότητας της 3D εκτύπωσης να κατασκευάσει σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα.

Η έρευνα, η καινοτομία και ο σχεδιασμός θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της ανέγερσης όλων των σπιτιών, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν νέες τεχνικές καθώς εξελίσσεται η κατασκευή.

Τα δομικά στοιχεία του πρώτου σπιτιού θα τυπωθούν από τον εκτυπωτή σκυροδέματος στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Eindhoven, αλλά ο στόχος είναι να μεταφερθούν σταδιακά οι εργασίες στο εργοτάξιο.

Το Πανεπιστήμιο Αϊντχόβεν είναι ηγέτης στην 3D εκτύπωση σκυροδέματος. Ο καθηγητής τεχνολογίας σκυροδέματος Theo Salet και η ομάδα του έχουν εκτυπώσει πρόσφατα την πρώτη
τρισδιάστατη τυποποιημένη γέφυρα σκυροδέματος για τους ποδηλάτες στο χωριό Gemert.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση σκυροδέματος θεωρείται πιθανή ριζοσπαστική αλλαγή στον κατασκευαστικό κλάδο. Εκτός από την ικανότητα κατασκευής σχεδόν οποιουδήποτε σχήματος, δίνει τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν πολύ λεπτές δομές σκυροδέματος.

Μια άλλη νέα δυνατότητα είναι να εκτυπώνετε όλα τα είδη, τις ιδιότητες του σκυροδέματος, όλα σε ένα ενιαίο προϊόν. Επίσης, γίνεται εύκολη η ενσωμάτωση των προσωπικών επιθυμιών για κάθε σπίτι, με ελάχιστο επιπλέον κόστος.

ered.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα