Επενδύσεις 10 εκατ. από Uni-pharma έως το 2020

Σε επενδύσεις χρηματοδοτούμενες κυρίως από ίδια κεφάλαια αλλά και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων έχει προβεί τα τελευταία χρόνια, μεσούσης της κρίσης, ο Ομιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), τον οποίο απαρτίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες Uni-Pharma και Intermed, καθώς και η εταιρεία Pharmabelle με έδρα την Κύπρο. Στο πλαίσιο παρουσίασης στα μέσα της εβδομάδας του βιοκλιματικού εργοστασίου της Uni-Pharma στην Κάτω Κηφισιά, έγινε αναφορά στις επιδόσεις του ομίλου, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία επιπλέον 150 θέσεων εργασίας, αλλά και στις επενδυτικές κινήσεις για την ανάπτυξη της Uni-Pharma. Ειδικότερα, την τελευταία τριετία, ο όμιλος τριπλασίασε το δυναμικό του, με τον συνολικό αριθμό των απασχολουμένων να ανέρχεται στα 470 άτομα, ενώ την τελευταία πενταετία έχει διατεθεί μόνο για την Uni-Pharma κονδύλι επενδύσεων που ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Επίσης, για το διάστημα 2018-2020, έχει σχεδιαστεί πλάνο επενδύσεων το οποίο υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι οι σημερινές εγκαταστάσεις της Uni-Pharma προέκυψαν από επέκταση των παλαιότερων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, το ύψος της επένδυσής τους ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις, το 2017 ο κύκλος εργασιών της Uni-Pharma διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της Ιntermed ανήλθε στα 22 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο του κύκλο εργασιών του ομίλου, το 18% αφορά το κομμάτι των εξαγωγών, καθώς τα προϊόντα της Uni-Pharma και της Intermed διανέμονται ήδη σε 53 χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Uni-Pharma, Ιουλία Τσέτη, η οποία πρόσφατα εξελέγη στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, τόνισε ότι το 20% του τζίρου κατευθύνεται σε έρευνα και ανάπτυξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο όμιλος έχει στραφεί προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Uni-Pharma ιδρύθηκε πριν από 55 χρόνια, από τον φαρμακοποιό Κλέωνα Τσέτη, και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Από την άλλη, η Intermed ιδρύθηκε λίγα χρόνια μετά, το 1996, και παράγει προϊόντα δερματολογικά, γυναικολογικά, παιδιατρικά, αλλά και οδοντιατρικά. Η εμπορική εταιρεία, Pharmabelle, αποτελεί και το πιο πρόσφατο δημιούργημα του ομίλου, καθότι ιδρύθηκε το 2014 και διαθέτει στην κυπριακή αγορά τα προϊόντα τόσο της Uni-Pharma όσο και της Intermed.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα