Σε εργοστάσιο της Seat ένας από τους μεγαλύτερους φ/β σταθμούς

Η Ισπανία και η Νότια Ευρώπη απολαμβάνουν μεταξύ 2.500 και 3.000 ωρών ηλιακής ακτινοβολίας ετησίως. Και αυτό αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας, γεγονός που το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο η Seat χάρη σε έναν από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Πρόκειται για μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση έκτασης 276.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή συνολική κάλυψη που ισοδυναμεί με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου. Η εταιρεία εγκαινίασε συνολικά έξι φωτοβολταϊκούς σταθμούς το 2013 με περισσότερους από 53.000 ηλιακούς συλλέκτες.

Η εγκατάσταση αυτή, που βρίσκεται στις στέγες του εργοστασίου και στην περιοχή προσωρινής φύλαξης οχημάτων, έχει παράξει πάνω από 112 εκατομμύρια kWh από την στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία.

Από την εγκατάσταση παράγεται ενέργεια για να φορτίζει 3.000 κινητά τηλέφωνα κάθε μέρα για ένα ολόκληρο έτος. Περισσότερο από 17 εκατομμύρια kWh παράγονται σε αυτή την εγκατάσταση κάθε χρόνο, αρκετή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών μιας πόλης με 15.000 κατοίκους ή για την φόρτιση 3.000 κινητών τηλεφώνων κάθε μέρα για ένα ολόκληρο έτος.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια επαναχρησιμοποιείται και αντιπροσωπεύει το 6% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται από όλη την εγκατάσταση του εργοστασίου στο Martorell. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή επέτρεψε την παραγωγή 67.000 αυτοκινήτων από τότε που τέθηκε σε λειτουργία.

Η παρακολούθηση της λειτουργίας της εγκατάστασης γίνεται μέσω drone. Πετάει πάνω από όλο το εργοστάσιο μία φορά το μήνα, εξοπλισμένο με οπτικό αισθητήρα και θερμογραφική κάμερα, για να πραγματοποιήσει ανάλυση των πάνελ και να επαληθεύσει τη λειτουργία τους. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 16 πτήσεις ελέγχου σε ύψος 35 μέτρων.

Πρόκειται για μία επένδυση για το περιβάλλον, καθώς η εγκατάσταση αυτή βοηθά στην εξασφάλιση καθαρότερου αέρα, καθώς μειώνει τις ετήσιες εκπομπές CO² κατά περίπου 4.000 τόνους.

Η μείωση αυτή είναι συγκρίσιμη με το αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να πετύχουν πέντε Central Parks της Νέας Υόρκης μαζί, ένας πράσινος πνεύμονας 17 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στόχος της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων να μειώσει κατά το ήμισυ την κατανάλωση νερού, τις εκπομπές CO² και τα απόβλητα σε σχέση με το 2010.


Πηγή: www.dikaiologitika.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα