J&P Άβαξ: Έργα παραχώρησης και εξωτερικό οι προτεραιότητες του ομίλου

Της Μαριάννας Τζάννε

Με το ένα πόδι στις κατασκευές και με το άλλο στις παραχωρήσεις θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η J&P Αβαξ, στην προσπάθειά της να αποφύγει τις στρεβλώσεις που προκαλούν οι υψηλές εκπτώσεις στα έργα αλλά και η κυκλικότητα των κατασκευών. Όπως ανέφερε, χθες στην γενική συνέλευση των μετόχων ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Κουβαράς, το βάρος της στρατηγικής της εταιρείας θα πέσει στις συμβάσεις παραχώρησης, στα ενεργειακά έργα στο εξωτερικό, στις ΑΠΕ αλλά και στα ΣΔΙΤ.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων έχει περιοριστεί, εξέλιξη που συνέδεσε με την ανομβρία έργων αλλά και με την αποχή από όσα έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το ανεκτέλεστο έχει κατρακυλίσει στο 1,2 δισ. ευρώ.

Χθες η διοίκηση της εταιρείας βρέθηκε αντιμέτωπη με ερώτηση μετόχου σχετικά με τις έριδες στην μητρική εταιρεία με την οικογένεια Παρασκευαίδη αλλά και για τις επιπτώσεις που έχουν τα προβλήματα στα έργα στην Σ. Αραβία που χειρίζεται η J&P Overseas. Ο πρόεδρος του ομίλου J&P ΑΒΑΞ κ. Χρήστος Ιωάννου, υποστήριξε πως «οι δύο εταιρείες δεν έχουν διοικητική σχέση. Υπάρχουν κοινοί μέτοχοι, είπε. «Τα προβλήματα της J&P (Overseas) στη Σαουδική Αραβία προσπαθεί να τα λύσει η συγκεκριμένη εταιρεία. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν, τα προβλήματα της J&P Oversas να μην επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ελληνικής εταιρείας».

Προβλέψεις για μερίσματα 1,1 δισ. ευρώ από τις παραχωρήσεις

Στις παραχωρήσεις τα έσοδα του ομίλου αυξάνονται, όπως αύξηση παρατηρείται και στις διελεύσεις μετά από μια μεγάλη περίοδο μειωμένης κυκλοφορίας. Στον τομέα αυτό, ο τεχνικός όμιλος διαθέτει 18 συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες προβλέπεται ότι θα συνεισφέρουν μερίσματα άνω του 1,1 δις. ευρώ μέχρι το 2042. Ειδικά, στα οδικά έργα με συμβάσεις παραχώρησης που συμμετέχει ο όμιλος (Αττική Οδός, Ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, Ολυμπία Οδός και Μαλιακός - Κλειδί), μετά τη μεγάλη πτώση κυκλοφορίας που είχε φτάσει και το 40% μεταξύ 2010 και 2014, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται άνοδος η οποία προσεγγίζει και το 16% σε ορισμένους εξ΄αυτών. Μάλιστα μεταξύ 2016 και 2017 στα έσοδα διοδίων αυτοκινητοδρόμων υπήρξε αύξηση 7,7% με το μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου να καταγράφει η εταιρεία διαχείρισης του άξονα Μαλιακός - Κλειδί (15%).

Στη Μαρίνα Λεμεσού, που εκτελείται με σύμβαση παραχώρησης, οι μέχρι σήμερα πωλήσεις φτάνουν τα 370 εκατ. ευρώ. Μόνο εντός του πρώτου πενταμήνου του 2018 έχουν πραγματοποιηθεί πωλήσεις 45 εκατ. ευρώ. Το αρχικό οικιστικό σχέδιο επεκτάθηκε με προσθήκη τεχνητού νησιού επί του οποίου κατασκευάζεται συγκρότημα πέντε πολυκατοικιών που ολοκληρώνεται στις αρχές του 2020. Έχουν ήδη πωληθεί τα μισά από τα 62 διαμερίσματα και όλα τα διαμερίσματα του κτιρίου κατοικιών «Νηρέας» που θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 και απομένουν προς πώληση μερικές βίλες. Η διανομή μερίσματος για Μαρίνα Λεμεσού θα αρχίσει στο επόμενο έτος.

Μετά από περιπέτειες ετών, φως έχει αρχίσει να ανάβει και στην ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Ηλείας, η σύμβαση της οποίας εκτιμάται ότι μπορεί να υπογραφεί το Φθινόπωρο . Η επένδυση είναι ύψους 33 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή και την 25ετή διαχείριση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του νομού Ηλείας.

«Ο όμιλος αποκτά ανεκτίμητη εμπειρία από τη σύμβαση για το ενεργειακό έργο στο Ιράκ» ανάφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας και τόνισε πως «σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για νέες θετικές εξελίξεις στην περιοχή αυτή».

Το ενεργειακό έργο στο Ιράκ, είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται για λογαριασμό του ιδιωτικού ομίλου Global Holdings. Περιλαμβάνει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.500 MW.

Στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η θυγατρική Volterra είχε έσοδα 52 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ ολοκληρώθηκε το πρώτο αιολικό 16 MW τον περασμένο Μάιο του 2018 (στη Ναυπακτία). Σύντομα ξεκινάει η κατασκευή αιολικού πάρκου 42 MW στη Βοιωτία με το συνολικό χαρτοφυλάκιο αιολικών του ομίλου (άδειες και υπό κατασκευή) να φτάνει τα 375 MW. Η Volterra κατέχει και άδεια διάθεσης φυσικού αερίου και θα δραστηριοποιηθεί στην αγορά από το φθινόπωρο ώστε να πωλεί στους πελάτες της τόσο συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και φυσικού αερίου.

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα