ΟΤΕ: Ετοιμάζεται για είσοδο σε νέες αγορές

Την είσοδο σε νέες αγορές εξετάζει ο όμιλος ΟΤΕ, με στόχο να διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων του.

Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, εγκρίθηκε η τροποποίηση (επέκταση) του εταιρικού σκοπού της εταιρείας, ώστε να συμπεριληφθεί η οργάνωση και διεξαγωγή τυχερών, τεχνικών και κάθε άλλου είδους παιγνίων, ενώ ανάλογη προετοιμασία έχει πραγματοποιηθεί και για δραστηριότητες στον τομέα των ασφαλειών και των ηλεκτρονικών πληρωμών (e-payments).

Για τα σχέδια επέκτασης, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του ομίλου, στις νέες αυτές δραστηριότητες, η διοίκηση του ΟΤΕ εξήγησε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης πως και στις τρεις αυτές αγορές το παραδοσιακό μοντέλο αλλάζει ραγδαία καθώς πλέον όλο και μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και των υπηρεσιών στους συγκεκριμένου κλάδους "περνάει” μέσω των έξυπνων συσκευών (κινητών, tablets κ.ά). Απαντώντας σε ερώτηση μετόχου, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε σχετικά πως πολλές υπηρεσίες μετακινούνται από τα "παραδοσιακά” κανάλια, στο κινητό τηλέφωνο. "Ως ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, πρόθεσή μας είναι να δραστηριοποιηθούμε σε αγορές που είναι συσχετισμένες με τη δική μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να συμπεριλάβει τη δυνατότητα οργάνωσης και διεξαγωγής παιγνίων μέσω του διαδικτύου, ο επικεφαλής του Ομίλου επισήμανε πως ο ΟΤΕ ενδιαφέρεται για την αγορά των παιγνίων και εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος θα εξεταστεί ο τρόπος που θα αξιοποιηθούν οι όποιες ευκαιρίες. "Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και στη συνέχεια θα εξετάσουμε τις επιλογές που έχουμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα δεδομένα, σημειώνεται, που θα κληθεί να αξιολογήσει ο ΟΤΕ αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την αγορά του online gaming, θα προκύψουν από το θεσμικό πλαίσιο που επιχειρεί να αναμορφώσει η κυβέρνηση. Η ρύθμιση της αγοράς των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών είχε εξαγγελθεί από τον ΥΠΟΙΚ και ήδη έχουν υπάρξει συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η αγορά αναμένει τη σχετική διαβούλευση επί του σχετικού σχεδίου νόμου, η οποία δεν είναι γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί, παρά τις κατά καιρούς πληροφορίες πως αποτελεί θέμα ολίγου χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΤΕ διερευνά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει ορισμένες διερευνητικές συζητήσεις με εταιρείες από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος έχει ήδη επεκτείνει τον σκοπό της δραστηριότητάς του για την παροχή υπηρεσιών, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του, σε τομείς όπως, τις υπηρεσίες πληρωμών (e-payments), το ηλεκτρονικό εμπόριο πρακτόρευσης, διαμεσολάβησης κ.ά., ενώ διαθέτει και τη θυγατρική OTE Ασφάλιση, θυγατρική εταιρεία ασφαλιστικής πρακτόρευσης, που μετρά ήδη 20 χρόνια λειτουργίας, έχοντας εξασφαλίσει συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία πλατφόρμας e-insurance (ασφάλιση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας), στα πρότυπα αντίστοιχων που λειτουργούν ήδη στην αγορά, περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του ομίλου.

"Ο ΟΤΕ είναι σε ισχυρή θέση”

Πραγματοποιώντας τον απολογισμό του 2017, ο κ. Τσαμάζ απευθυνόμενος στους μετόχους τόνισε πως ήταν ακόμη μία καλή χρονιά για τον Όμιλο ΟΤΕ καθώς "ενισχύθηκαν οι επιδόσεις μας, επεκτάθηκαν τα σύγχρονα δίκτυά μας, εδραιώσαμε την ηγετική μας θέση στην αγορά και προσφέραμε καλύτερη εμπειρία στον πελάτη μας. Με τα αποτελέσματά μας, ανταμείψαμε την εμπιστοσύνη των πελατών, των συνεργατών, των ανθρώπων μας και των μετόχων μας”

Σημείωσε πως τη χρονιά που πέρασε, ενισχύθηκε το μείγμα εσόδων του ομίλου σε σταθερή και κινητή στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, πως στην Ελλάδα τα έσοδα λιανικής σε σταθερή και κινητή σημείωσαν άνοδο σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για γρήγορο internet, αλλά και για υπηρεσίες τηλεόρασης, ενώ επεκτάθηκε σε χρόνο ρεκόρ το δίκτυο οπτικών ινών σε αστικά κέντρα και απομακρυσμένες περιοχές και εμπλουτίστηκε το τηλεοπτικό περιεχόμενο.

"Για να το πετύχουμε αυτό, αυξήσαμε σημαντικά τις επενδύσεις μας. Το 2017, επενδύσαμε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην Ελλάδα και περίπου 800 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον Όμιλο ΟΤΕ, δημιουργώντας υπερσύγχρονα δίκτυα για να καλύψουμε τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Το επενδυτικό μας πλάνο επανέρχεται σταδιακά σε κανονικά επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις ελεύθερες ταμειακές ροές", ανέφερε.

Ο κ. Τσαμάζ στάθηκε και στην νέα πολιτική αμοιβών των μετόχων αναφέροντας πως το μέρισμα των 35 λεπτών ανά μετοχή για το 2017 είναι υπερδιπλάσιο του περσινού μερίσματος και αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα πολιτική αμοιβών.

Στο 3,2% του ΑΕΠ η συμβολή του ΟΤΕ

Παράλληλα, δήλωσε υπερήφανος γιατί τη χρονιά που πέρασε ο ΟΤΕ κατάφερε να ενισχύσει την προσφορά του στην κοινωνία. "Το 2017, η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ ξεπέρασε τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ, για δράσεις με στόχο την ενίσχυση των παιδιών και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων και των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών", τόνισε, χαρακτηρίζοντας τον ΟΤΕ "κεφάλαιο για την κοινωνία και τη χώρα".

Παρουσιάζοντας σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως :

* Η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του Ομίλου ΟΤΕ στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα €5,7 δισ. ετησίως, δηλαδή το 3,2% του ΑΕΠ.

* Η συνολική συνεισφορά της δραστηριότητας του Ομίλου στην απασχόληση φτάνει τις 75 χιλ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και αντιστοιχεί σε πάνω από το 1,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

* Η συνολική επίδραση του Ομίλου στα δημόσια έσοδα υπερβαίνει τα €1,6 δισ., ή 2,6% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από φόρους και εισφορές.

* Ο Όμιλος ΟΤΕ αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.


Πηγή: capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα