24 ιδιωτικοποιήσεις περιέχει το νέο πρόγραμμα ΤΑΙΠΕΔ

Το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan, ADP), όπως εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στις αρχές του μήνα, περιλαμβάνει 24 αποκρατικοποιήσεις. 

Πιο αναλυτικά το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ

1. Eλληνικό. 
2. ΔΕΣΦΑ. 
3. Οργανισμοί λιμένων (10 συνολικά). 
4. ΕΕΣΣΤΥ (Rosco). 
5. ΔΑΑ. 
6. Μαρίνες (8 συνολικά). 
7. Εγνατία Οδός. 
8. ΕΛΠΕ. 
9. ΔΕΗ. 
10. ΕΥΑΘ. 
11. ΕΥΔΑΠ. 
12. ΔΕΠΑ. 
13. Κοίτασμα Καβάλας. 
14. Αφάντου (Ρόδος). 
15. Διάφορα ακίνητα (e-Public Real Estate VII και VII). 
16. Castello Bibelli (Κέρκυρα). 
17. Ιππόδρομος (Μαρκόπουλο Αττικής). 
18. Ξενία και ιαματική πηγή (Κύθνος). 
19. Λουτρόπολη (Καμένα Βούρλα). 
20. Camping (Καμένα Βούρλα). 
21. Ακίνητο (Θερμοπύλες). 
22. Ακίνητο (Γούρνες Ηρακλείου). 
23. Ακίνητο (Περαία Θεσσαλονίκης). 
24. Εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου. 

Παράλληλα, η αναθεώρηση προς τα επάνω του τιμήματος για την παράταση της 20ετούς σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) αναζωογονεί τον στόχο της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα 2 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά. Η διοίκηση του τελευταίου σημειώνει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις ο στόχος των 2 δισ. μπορεί ακόμη και να ξεπεραστεί. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αναμένεται θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η εκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης του 50% συν μία μετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ που θα προκύψει από τη διάσπαση της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών τοποθετείται τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το ελληνικό Δημόσιο μετά την πώληση του ποσοστού αυτού σε στρατηγικό επενδυτή διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα που συνιστούν αναγκαία και αναλογική δράση για την εφαρμογή υφιστάμενων και μελλοντικών προληπτικών μέτρων και σχεδίων έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης διασφάλισης επαρκούς διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών εφοδιασμού, καθώς και τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις (π.χ. δέσμευση ποσοτήτων) που προϋπήρχαν του διαγωνισμού και απορρέουν από τη συμμετοχή σε έργα κοινού ενδιαφέροντος (PSI). 

Η άσκηση αυτού του δικαιώματος αρνησικυρίας μπορεί να υποβληθεί σε δικαστικό έλεγχο ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων εάν αμφισβητηθεί από τον άλλο μέτοχο. H διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του 14% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον τομέα των υποδομών θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας. Σε ό,τι αφορά τα νέα ακίνητα που εντάχθηκαν στο ADP, το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί χιλιάδες στρέμματα προς αξιοποίηση. Μεταξύ αυτών, το κάμπινγκ στα Καμένα Βούρλα (1.000 στρ.), τα εργοτάξια της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου (700 στρ.), ένα ακίνητο στο Μαρκόπουλο Αττικής (1.000 στρ.), η Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων (450 στρ.) κ.ά. 

Σε ό,τι αφορά τον στόχο των εσόδων για φέτος, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ και των ΕΛΠΕ, εκτιμά ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος των 2 δισ. ευρώ για το 2018. Αναφερόμαστε σε εισπράξεις και όχι σε λογιστικά έσοδα. Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ (ΟΤΕ, ΟΛΘ, κινητή τηλεφωνία), ενώ αναμένεται η είσπραξη των 250 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΦΑ. Μένει να κλείσουν οι συναλλαγές του ΔΑΑ και πιθανώς των ΕΛΠΕ. Οι δύο αυτές συναλλαγές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εντός του 2018, αφήνοντας κάποιο (σημαντικό) υπόλοιπο για τα επόμενα έτη (ΔΑΑ). 


 Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα