Οι τεχνολογικές εταιρείες ψάχνουν και… πληρώνουν για Έλληνες στο εξωτερικό

Ήταν πριν από δύο χρόνια όταν η Oracle, μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, αποφάσιζε να ανοίξει νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τότε ο επικεφαλής της εταιρείας στην χώρα μας, Αντώνης Μονοκρούσος, δήλωνε στο insider.gr ότι η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλού επιπέδου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Η φυγή μυαλών όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά επιταχύνθηκε κιόλας και οι εταιρείες πλέον στρέφονται στο εξωτερικό για να βρουν Έλληνες μηχανικούς και τους προσφέρει κίνητρα για να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες –κυρίως του τεχνολογικού κλάδου– στην προσπάθεια τους να στελεχώσουν τα τμήματά τους με ειδικευμένο προσωπικό περιγράφει στέλεχος εγχώριας εταιρείας, η οποία αναζητά μάταια μηχανικό πληροφορικής που να ειδικεύεται στις βάσεις δεδομένων. «Τα βιογραφικά ήταν πολλά αλλά ακόμη δεν μπορούμε να βρούμε κάποιον που να έχει πραγματικές γνώσεις ούτε τα… βασικά», σημειώνει προσθέτοντας ότι η θέση που κοιτάνε να καλύψουν είναι «εισαγωγική» (σ.σ. Entry Level) και ότι τα χρήματα που προσφέρουν για αυτή την θέση είναι αρκετά καλά, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας.

Πρόσφατη μελέτη της KPMG, με θέμα την αγορά εργασίας και τη μετανάστευση των Ελλήνων, έδειξε την περίοδο 2008-2016 έφυγαν από την χώρα μας για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό περίπου 450.000 νεαρά άτομα, τα οποία στην πλειονότητα τους είχαν περάσει από κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Μάλιστα η τάση αυτή συνεχίστηκε και τις επόμενες χρονιές.

Υπ’ αυτό το πλαίσιο ελληνικές εταιρείες που αδυνατούν να βρουν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό προσφέρουν κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Transifex που έχει ανακοινώσει ότι θα χορηγεί μπόνους επαναπατρισμού ύψους 5.000 έως 10.000 ευρώ σε Έλληνες μηχανικούς πληροφορικής που θα προσλάβει. Η ελληνική startup εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες μετάφρασης θέλει με αυτό τον τρόπο να δώσει κίνητρα σε όσους Έλληνες μηχανικούς θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, έχοντας ως στόχο να προσλάβει περίπου 15 μηχανικούς μέσα στο 2018 και το 2019.

Παρόμοια υπηρεσία αλλά μια διαφορετική προσφέρει και η Beat. Η εταιρεία που ξεκίνησε ως startup και αγοράστηκε πέρσι από θυγατρική της Daimler έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαναπατρισμού προσφέροντας όχι χρήματα αλλά υποστηρικτικές υπηρεσίες σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στην χώρα μας. Ήδη τους τελευταίους μήνες έχει επαναπατρίσει πέντε Έλληνες από χώρες όπως η Δανία, η Ελβετία και η Αγγλία προσφέροντας τους υπηρεσίες όπως η μεταφορά των πραγμάτων τους, η εύρεση κατοικίας καθώς και υποστήριξη σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με νομικά και λογιστικά θέματα.Η εταιρεία έχει διπλασιάσει τον συνολικό αριθμό των εργαζόμενων της μέσα σε έναν χρόνο και πλέον απασχολεί 250 άτομα, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ στόχο για το 2018 είναι να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για επενδύσεις στην Ελλάδα.insider.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα