Ξεκινάει επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο IBC η Lamda Development

Ύστερα από περίπου πέντε χρόνια αναμονής, η Lamda Development προσδοκά ότι εντός του μηνός θα έχει στα χέρια της την οικοδομική άδεια για την ανάπτυξη του κτιρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), το οποίο γειτνιάζει με το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι. Πρόκειται για το πρώτο από τα σημαντικά επενδυτικά ακίνητα που αποτέλεσαν αντικείμενο διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ, με τη Lamda Development να αναδεικνύεται νικήτρια τον Φεβρουάριο του 2013, καθώς επένδυσε 81 εκατ. ευρώ για την επικαρπία επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ακινήτου για τα επόμενα 90 χρόνια (περιλαμβάνει τόσο το IBC όσο και το Golden Hall).

Ωστόσο, η διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών ανάπλασης του εσωτερικού του κτιρίου αποδείχθηκε στην πράξη πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι ίσως φανταζόταν η διοίκηση της Lamda Development. Σε κάθε περίπτωση, στις αρχές του φετινού καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του εν λόγω ακινήτου. Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, το ακίνητο θα στεγάσει το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, έναν μεγάλο πολυχώρο οικογενειακής αναψυχής και ενδεχομένως και ορισμένα ακόμα καταστήματα, τα οποία θα πλαισιώσουν το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο Golden Hall, που στεγάζεται στην ανατολική πλευρά του κτιριακού συγκροτήματος. Συνολικά, προβλέπεται να αναπτυχθούν περίπου 11.500 τ.μ. καθαρών εκμισθώσιμων επιφανειών και 7.000 τ.μ. νέων χώρων στάθμευσης.

Παράλληλα, η εν λόγω ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά και ως προς το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο, καθώς αρκετοί από τους επισκέπτες του ενός κτιρίου είναι πολύ πιθανό να μετακινηθούν και προς το έτερο. Αλλωστε, η διαφοροποίηση των χρήσεων με την προσθήκη και χώρων αναψυχής, αναμένεται να προσελκύσει ούτως ή άλλως μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών στο συγκρότημα, καθώς αυτό θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χρήση του 2017, το Golden Hall, το οποίο είναι μισθωμένο σε ποσοστό 100%, κατέγραψε αύξηση επισκεπτών κατά 5,2%, ενώ άνοδο κατά 2,7% σημείωσαν και τα έσοδα, σε 18,9 εκατ. ευρώ, έναντι 18,4 εκατ. ευρώ το 2016. Η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 6,6% σε 16,2 εκατ. ευρώ, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ το 2016, καθώς υποχώρησαν και τα λειτουργικά έξοδα σε 2,2 εκατ. ευρώ, από 2,7 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος των καταστημάτων ανήλθε σε 149 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lamda Development, η εύλογη αξία του Golden Hall διαμορφώνεται πλέον σε 187,3 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια απόδοσή του σε 8,3%. Σημειωτέον ότι το εν λόγω εμπορικό κέντρο έχει ήδη ενσωματωθεί στη θυγατρική εταιρεία εμπορικών κέντρων Lamda Malls, στην οποία έχει τοποθετηθεί στρατηγικά ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος της Varde Partners αποκτώντας το 31,7%, αντί συνολικού τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ.


kathimerini.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα