Warrants: Ένα νομοθετικό «πείραμα» που κόστισε €25 δισ. στους φορολογούμενους

Του Δημήτρη Παφίλα

Ως ένα «νομοθετικό πείραμα» χαρακτηρίζει την έκδοση warrants (παραστατικοί τίτλοι) στο βιβλίο του («Τίτλοι κτήσης μετοχών»), ο δικηγόρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Λιναρίτης.

Σε ένα σοκαριστικό βιβλίο 872 σελίδων ο δικηγόρος της Εθνικής επιχειρεί να φωτίσει ορισμένες πτυχές ενός τεράστιου θέματος το οποίο κόστισε 25 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους και έκτοτε αποσιωπάται.

Όπως είναι γνωστό οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μηδένισαν το καλοκαίρι του 2015 και ύστερα από την επιβολή της τραπεζικής αργίας, η σημερινή κυβέρνηση εκτέλεσε μια τροποποιητική πράξη της προηγούμενης κυβέρνησης (2014) με την οποία, σε περίπτωση εταιρικών πράξεων (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) δεν δινόταν η ευχέρεια για αναπροσαρμογή των τιμών των παραστατικών τίτλων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, οι τίτλοι που ήταν δικαιώματα επί μετοχών δεν μπορούσαν να ασκηθούν. 

Με εκείνην λοιπόν την τροποποιητική πράξη 3854/2014 δεν ήταν δυνατόν να ασκηθούν από τους μετόχους, ξένους και Έλληνες επενδυτές με αποτέλεσμα να καταγραφούν τεράστιες ζημιές.

Τα warrants έληξαν στα τέλη του 2017, άλλα όπως αναφέρει σωστά στο βιβλίο του ο δικηγόρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λιναρίτης, τα warrants τελούν υπό το δίκαιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το δίκαιο, όμως, της Νέας Υόρκης με απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι, η αρχική σύμβαση δεν αλλάζει ποτέ.

Το ελληνικό κράτος άλλαξε, εν μια νυκτί, την αρχική σύμβαση και δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους κατόχους των warrants. Μάλιστα, υπο τον φόβο των μαζικών αγωγών ο δε υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος αύξησε το όριο της ασφαλιστικής κάλυψης των μελών του ΤΧΣ απο τα 50 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ.



newmoney.gr




Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα