Πώς χτίστηκε η "αυτοκρατορία" του Σκλαβενίτη: Από τα πέτρινα χρόνια στις εξαγορές και τη γιγάντωση

Ήταν το 1920 όταν η οικογένεια Σκλαβενίτη ξεκίνησε από μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας και εξαγωγών κρασιών. Μετά από ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που επρόκειτο να σταλούν στο εξωτερικό, η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά.

Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης φεύγει από τον τόπο καταγωγής του τη Λευκάδα για την Αθήνα. Όταν πέθανε το 1942 εκείνος και η σύζυγός του, τα παιδιά Γιάννης και Σπύρος παίρνουν τη σκυτάλη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια για τον σημερινό όμιλο Σκλαβενίτη.

Ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση διαθέτοντας στην Κεντρική Αγορά κεχρί, κανναβούρι και είδη πρώτης ανάγκης και σταδιακά αρχίζουν να ασχολούνται με το εμπόριο μπαχαρικών και μπακαλικής στον Πειραιά. Μια γνωριμία με τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο το 1950 θα αποδειχθεί σταθμός για τη μετέπειτα πορεία τους.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος ιδρύουν την εταιρία Σκλαβενίτης και ΣΙΑ. Έδρα τους τα Πετράλωνα και αντικείμενο η χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών «delivery» στην Ελλάδα, την «ΤΗΛΕΞΥΠ». Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής την εδραίωσαν. Σε πολύ σύντομο διάστημα, η εταιρία δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.

Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ ώθησε τους τρεις επιχειρηματίες σε ακόμη μια κίνηση σταθμό. Το 1969 δημιούργησαν το πρώτο κατάστημα λιανικής. Και το 1971 άνοιξαν στη λεωφόρο Κηφισού 80, στο Περιστέρι, το πρώτο σούπερ μάρκετ. Σήμερα, εκεί, βρίσκονται κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας Σκλαβενίτης.

Το σλόγκαν «τόσο φθηνά όσο πουθενά» είναι ακόμη και… σήμερα ένα από τα πιο γνωστά της αγοράς.

Η νεότερη γενιά

Μετά τον θάνατο του Γιάννη Σκλαβενίτη το 1993 και του Σπύρου το 2006 αρχίζει και μπαίνει σταδιακά στη διοίκηση του ομίλου η νεότερη γενιά. Τα αδέλφια Γεράσιμος, Στέλιος και Μαρία.

Είχε προηγηθεί μια πρόταση εξαγοράς του ομίλου ύψους 400 εκατ. ευρώ, όμως, όπως και άλλες απορρίφθηκε καθώς προτεραιότητα ήταν και είναι μέχρι σήμερα η επιχείρηση να παραμείνει οικογενειακή.

Υπό την ηγεσία τους, τα τελευταία χρόνια, η Σκλαβενίτης έχει κάνει πολλές εξαγορές. Όχι μόνο άνοιξε νέα καταστήματα αλλά εξαγόρασαν κι άλλα. Όπως τα σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου. Εξαγόρασαν επίσης 28 καταστήματα άλλων αλυσίδων: της Ατλάντικ, της Δούκας, της Μπαλάσκας, της Extra Πρώτα και Φθηνά, ενώ το τελευταίο big deal ήταν για την απόκτηση της Μαρινόπουλος σε μια συμφωνία διάσωσης της τελευταίας. Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών και ενώ οι προμηθευτές δέχτηκαν «κούρεμα» 50% επί των όσων είχαν λαμβάνειν, το deal έκλεισε.

Την 1η Μαρτίου 2017 η εταιρία απορρόφησε το δίκτυο 361 καταστημάτων της Carrefour Μαρινόπουλος.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ είναι η Μαρία Σκλαβενίτη. Ο Στέλιος είχε τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, αναλαμβάνοντας κυρίως το διοικητικό κομμάτι του ομίλου. Η αδελφή τους Βίκυ έχει επιλέξει να μην ασχολείται ενεργά με τον όμιλο.



enikonomia.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα