Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου ανακαινίστηκε

Όταν ο Will Guidara και ο Daniel Humm ζήτησαν από τον Brad Cloepfil να ηγηθεί της ανακαίνισης του εστιατορίου τους, του Eleven Madison Park το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο, ο Cloepfil ήταν διστακτικός. Ο ηλικίας 61 ετών αρχιτέκτονας και ιδρυτής της Allied Works Architecture, από το 2008 διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Guidara. "Είμαστε φίλοι και πριν από έναν περίπου χρόνο με πλησίασε και μου είπε, μας αρέσει πολύ η δουλειά σου. Θα σε ενδιάφερε να κάνεις αυτό;", αναφέρει ο Cloepfil.

Κυρίως γνωστός ως σχεδιαστής μουσείων, ο Cloepfil μόνο μια φορά είχε ασχοληθεί με εστιατόριο και αυτό πριν από 20 χρόνια. Και αυτό δεν ήταν κάποιο με την "λάμψη" του Eleven Madison Park, το οποίο εδρεύει στο ισόγειο του κτιρίου- ορόσημο Metropolitan Life. "Στην ιδέα να το αναλάβω είχα τρομοκρατηθεί", παραδέχεται ο Cloepfil.

Το εστιατόριο, το οποίο αρχικά άνοιξε ως μπιστρό το 1998 από τον Danny Meyer, εξαγοράστηκε από τους Guidara και Humm το 2011, οι οποίοι στο παρελθόν εργαζόντουσαν για λογαριασμό του Danny Meyer. Το 2012 κέρδισαν τρία αστέρια Michelin, κάτι που έκτοτε κατορθώνουν κάθε χρόνο. Τον περασμένο Απρίλιο το εστιατόριο κέρδισε τη νο. 1 θέση στη λίστα San Pellegrino, με τα "50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2017". Διακρίσεις που σύμφωνα με τον Cloepfil, τον έκαναν να χάσει τον ύπνο του.

Αυτή η ανακαίνιση διάρκειας τεσσάρων μηνών, ήταν η πρώτη από την εποχή της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο Cloepfil προσέγγισε το έργο με τον τρόπο που θα το υλοποιούσε αν ήταν ένα μουσείο και το αντιμετώπισε σαν έναν χώρο που παρουσιάζονται έργα τέχνης- όπως στην περίπτωση μας, τα γαστρονομικά αριστουργήματα του σεφ Humm. "Ήθελα να καταστήσω σίγουρο ότι περπατώντας στο μέσο της αίθουσας θα μπορούσες να δεις ποιοι βρίσκονται εκεί. Όταν μιλάμε για ένα εστιατόριο αυτού του διαμετρήματος, ήθελα να υπάρχει αυτή τη αίσθηση της επισημότητας", αναφέρει ο Cloepfil.

Για να δημιουργήσει την νέα εμφάνιση του εστιατορίου, ο αρχιτέκτονας επισκέφθηκε την Ευρώπη για να πάρει ιδέες από ανάλογα εστιατόρια και ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Le Meurice στο Παρίσι, Μια από τις ιδέες που προέκυψαν από το ταξίδι του ήταν να εγκαταστήσει καθρέφτες στην δεξιά πλευρά της αίθουσας για να αντικατοπτρίζεται η πόλη της Νέας Υόρκης και το πάρκο και για να γίνεται παιχνίδι με τον φωτισμό.

Πλέον στον χώρο κυριαρχεί η άνεση, όπως αυτή αποτυπώνεται στις χειροποίητες καρέκλες καρυδιάς επενδυμένες με βελούδο και στα σκαμπό του μπαρ, καθώς και στους αναπαυτικούς καναπέδες, με τα πάντα να είναι σχεδιασμένα από τον Cloepfil. " Ένα δείπνο διαρκεί τρεις έως πέντε ώρες. Έτσι θέλαμε να κάνουμε τους πελάτες να νοιώθουν σαν βρίσκονται στο σπίτι τους", αναφέρει ο Cloepfil.

Πλέον οι κίτρινες αποχρώσεις οι οποίες κυριαρχούσαν στον χώρο έχουν αντικατασταθεί από άλλες που βασίζονται στην παλέτα της Art Deco εσωτερικής διακόσμησης. Επίσης, ο Cloepfil δηλώνει ότι χρησιμοποίησε ως πηγή έμπνευσης το γειτονικό προς το εστιατόριο πάρκο, "για να δημιουργήσω ιδέες για διακοσμητικά και υφάσματα, τα οποία θα έδιναν παράλληλα στον χώρο μια αίσθηση πλούτου".

Το γλυπτό κατώφλι του εστιατορίου, έργο του Daniel Turner, δημιουργήθηκε από ατσάλινα σκεύη και εξοπλισμό από την αρχική κουζίνα και είναι επίσης μια δημιουργία που αποτίνει φόρο τιμής στους προηγούμενους σεφ που πέρασαν από την κουζίνα του εστιατορίου. Άλλα έργα τέχνης που ενσωματώθηκαν στη διακόσμηση, είναι έργα της Olympia Scarry και της Rita Ackermann.

Το Eleven Madison Park, επαναλειτούργησε στις 8 Οκτωβρίου και συνεχίζει να προσφέρει γεύματα 8-10 πιάτων με τιμή 295 δολάρια. Όμως όποιος ενδιαφέρεται να δειπνίσει στο ανακαινισμένο εστιατόριο θα πρέπει να κάνει υπομονή, καθώς οι κρατήσεις φτάνουν ως το τέλος του έτους.
capital.gr/forbes

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα