Η άνοδος της τουριστικής ζήτησης αλλάζει τους "όρους" με τους tour operators

Μπορεί η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ζενίθ, εντούτοις οι συζητήσεις για την σεζόν που έρχεται έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ ήδη έχει υπογραφεί ένα σημαντικό ποσοστό συμφωνιών. Επιχειρηματίες από την αγορά του Τουρισμού αναφέρουν πως λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του αριθμού των τουριστών, αλλά και των νέων επενδύσεων που αυξάνουν το ξενοδοχειακό δυναμικό, η πλειονότητα των καταλυμάτων πέτυχε υψηλότερες τιμές στα διαθέσιμα δωμάτια για την επόμενη σεζόν, αλλά και περισσότερες συμφωνίες με ξένα πρακτορεία για μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών το 2018.

Στελέχη του Τουρισμού εκτιμούν πως οι αυξήσεις στις τιμές των νέων συμβολαίων που υπογράφονται φτάνουν μέχρι και το 7% σε σχέση με τη φετινή τουριστική περίοδο, παρά τον έντονο ανταγωνισμό με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου και κυρίως με την Ισπανία και την Τουρκία (η τελευταία δείχνει τους τελευταίους δύο μήνες ισχυρά σημάδια ανάκαμψης, που σε μεγάλο βαθμό πηγάζει από τις πολύ χαμηλές τιμές των τουριστικών πακέτων). 

Πηγές από τον τουριστικό χώρο εκτιμούν πως από την επόμενη χρονιά θα προστεθούν περίπου πέντε χιλιάδες νέες κλίνες, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αναμένεται να αναβαθμιστεί, γεγονός που ευνοεί τους επιχειρηματίες στις διαπραγματεύσεις με τους tour operators. Είναι επίσης ενθαρρυντικό, όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι, πως σύμφωνα με στοιχεία της Trivago η μέση online τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Ελλάδα τον Αύγουστο καταγράφει αύξηση 20%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι . Η τιμή διαμορφώνεται στα 177 ευρώ, με την Ελλάδα να σκαρφαλώνει για τον τρέχοντα μήνα στην τρίτη θέση με τις πιο υψηλές ξενοδοχειακές τιμές.

Η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, άνοιξε από τώρα το καλοκαιρινό του πρόγραμμα για το 2018 (με πολύ πιο συμφέρουσες τιμές λόγω της πρώιμης κράτησης), με την Ελλάδα να καταλαμβάνει σημαντική θέση στην προώθηση των πακέτων. Αλλά και η Thomas Cook έχει ανοίξει τις επιλογές ταξιδιών για τη νέα σεζόν, συμπεριλαμβάνοντας δε στη λίστα με τους δέκα καλύτερους προορισμούς για το 2018 την Ζάκυνθο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη. Πιο έντονο αναμένεται να γίνει το ενδιαφέρον για τις κρατήσεις από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και λαμβάνουν χώρα οι τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό για την προώθηση των προορισμών και των πακέτων.

Οι διαπραγματεύσεις με τους tour operators θα γινόταν σε ακόμη πιο ευνοϊκό κλίμα πάντως αν, όπως αναφέρουν φορείς του Τουρισμού, δεν έμπαινε από το 2018 τέλος στη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και αν δεν ίσχυε το τελευταίο κύμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, στα οποία περιλαμβάνονται η Λέσβος και η Κως.

Όσον αφορά το τέλος στη διαμονή, η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη οριστικές αποφάσεις για το αν θα ισχύσει για όλο το χρόνο ή μόνο για τους μήνες με την υψηλότερη τουριστική κίνηση (για το τρίτο τρίμηνο όπως άλλωστε έχει προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις επαφές με τους tour operators, πολλοί από τους οποίους πρότειναν η αύξηση να μην περάσει εξ’ ολοκλήρου στους επισκέπτες, αλλά να μοιραστεί με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα