Στην κορυφή των τουριστικών deals η Ισπανία, μικρή κινητικότητα για την Ελλάδα

Στην Ισπανία, οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακά deals το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπεράσαν τα 2 δισ. ευρώ, δίνοντας στη χώρα πανευρωπαϊκή πρωτιά με μία αύξηση κατά 228% των επενδεδυμένων κεφαλαίων σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Συνολικά στην Ευρώπη για το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι συμφωνίες στο κομμάτι των εξαγορών ξενοδοχείων ανήλθαν στα 9 δισ. ευρώ, με την τριάδα των πρώτων επενδυτικών προορισμών στον κλάδο να συμπληρώνουν η Μεγάλη Βρετανία, με deals αξίας λίγο πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ, η Ισπανία και στην τρίτη θέση η Γερμανία με συμφωνίες αξίας 1,8 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων ακινήτων CBRE, η οποία επισημαίνει ότι οι δύο βασικές ανησυχίες των επενδυτών που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε ξενοδοχεία για το τρέχον έτος είναι η αύξηση των τιμών των ξενοδοχειακών ακινήτων και οι γεωπολιτικές συνθήκες στους τουριστικούς προορισμούς, ενώ η οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κινήσεις.


Η χώρα μας απουσιάζει από τη δεκάδα των δημοφιλέστερων επενδυτικών προορισμών αλλά παρουσιάζει εσχάτως κινητικότητα: Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της για τις εξελίξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 η εξειδικευμένη εταιρεία gbr Consulting, η πώληση του Athens Ledra της Συγγρού στην αμερικανική Hines (σε κοινοπραξία με την Henderson Park), έναντι 33,05 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε μία τιμή στα 105.255 ευρώ ανά δωμάτιο με βάση τη δυναμικότητα των 314 δωματίων της μονάδας. Το επόμενο μεγάλο deal στο κέντρο της Αθήνας θα έρθει από την πώληση του Κing George στο Σύνταγμα, για το οποίο η ιδιοκτήτρια Eurobank έχει εκκινήσει τις διαδικασίες ήδη από τον περασμένο. Μέσα στον Ιούλιο πάντως ο όμιλος της Eurobank προχώρησε στην πώληση του εμβληματικού Oλυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη έναντι 5,5 εκατ. ευρώ, με πλειοδότες τους ομίλους της Grivalia και Toρνιβούκα, ενώ η Grivalia μόλις προ ημερών ανακοίνωσε το deal για την εξαγορά του 80% της εταιρείας Ναυσικά Α.Ε., του ομίλου Παπαθεοχάρη, που θα ''τρέξει'' την επένδυση των 60 εκατ. ευρώ για τα νέα ''Αστέρια'' Γλυφάδας.

Η gbr consulting αναφέρεται και στην επικείμενη πώληση του ξενοδοχείου Ηνίοχος των 134 δωματίων στο κέντρο της Αθήνας κοντά στην Ομόνοια από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, για το οποίο οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν μέσα στον Οκτώβριο. Στις νέες επενδύσεις η εταιρεία συμπεριλαμβάνει και την επέκταση, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ του συγκροτήματος της Costa Navarino με δύο νέα πεντάστερα ξενοδοχεία και πολυτελείς κατοικίες, αλλά και στη συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ και του ομίλου της Marriott για το πρώτο Moxy της Ελλάδας που θα ανοίξει στην Πάτρα το επόμενο έτος.

Οσον αφορά πάντως την ευρωπαϊκή αγορά, οι επενδύσεις των 9 δισ. ευρώ στα ξενοδοχειακά deals του πρώτου εξαμήνου, αντιπροσωπεύουν μία αύξηση της τάξεως του 6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η πρωτιά της Ισπανίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις υψηλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου ως προς την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 12% σε σύγκριση με το περυσινό εξάμηνο κι έναν συνολικό αριθμό επισκεπτών- ρεκόρ στα 36,3 εκατ. αφίξεις, ενώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις τα πρόσφατα, τραγικά γεγονότα της Βαρκελώνης θα έχουν μικρές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, κυρίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Ιταλία και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης επίσης είχαν σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε ξενοδοχείων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με μία αύξηση κατά 59% (πάνω από 700 εκατ. ευρώ ήταν τα deals της ιταλικής αγοράς) και κατά 57% αντίστοιχα, ενώ πτώση κατά 9% και 10% είχαν η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα