"Μαγνήτης" για ξένους αγοραστές ακινήτων η Ρόδος- Κίνητρο και η "χρυσή βίζα"

Ένα εκτενές ρεπορτάζ για τη Ρόδο και την αύξηση των ξένων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να μισθώσουν ακίνητο στο νησί των Ιπποτών φιλοξενεί η Financial Times.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από το 2014 ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται διαρκώς.

«Έχουμε 300 ημέρες τον χρόνο λιακάδα» εξηγεί η κα Κάρα Τσακίρη της Sotheby’s International Realty, ενώ σύμφωνα με το Engel & Volkers,ο αριθμός των ενδιαφερομένων έχει αυξηθεί κατά 57% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με πέρυσι.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα επικαλούμενο στοιχεία της ΤτΕ, τονίζει πως η δαπάνη για ακίνητα από ξένους σημείωσε άνοδο 61,7% το ίδιο χρονικό διάστημα και τονίζει πως η Ελλάδα διαθέτει χαμηλότερες τιμές για σπίτια στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα σε 18 χώρες από το πρακτορείο Remax, φθηνότερα από τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. Αυτό εξηγείται από την πτώση της τάξεως του 45% στις τιμές από το 2008.

Όπως υποστηρίζει η κα Τσακίρη, μπορεί η εικόνα να μην είναι όπως την εποχή προ κρίσης δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σε ξένους αγοραστές, αλλά η Ρόδος δεν έχει πληγεί τόσο πολύ όσο η ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Ρόδος είναι αγαπημένος επενδυτικός προορισμός για τους Γερμανούς και τους Βρετανούς αγοραστές, ωστόσο αναμένεται μείωση των Βρετανών λόγω του Brexit, της αδύναμης λίρας και των ανησυχιών σχετικά με τα δικαιώματα των Βρετανών στην Ευρώπη μετά την έξοδο από την Ε.Ε.

Στο μεταξύ το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» για όσους επενδύουν 250.000 ευρώ για να αποκτήσουν ακίνητο ενθαρρύνει περισσότερους αγοραστές και από άλλες αγορές όπως η Ρωσία, ο Λίβανος, η Τουρκία.Πηγή: Financial Times


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα