Έρχεται μείωση αντικειμενικών μόνο 10%-15% - Αυξήσεις στην Περιφέρεια

Σε μια οριακή αναπροσαρμογή προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεφύγει από τον σκόπελο της μνημονιακής υποχρέωσης για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές στην κτηματαγορά.

Η απόφαση που ελήφθη στις αρχές Αυγούστου για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στον οικισμό του Νέου Βουτζά, κατόπιν της σχετικής εντολής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ουσιαστικά αποκαλύπτει τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα των αντικειμενικών.

Η αρχική τιμή, δηλαδή αυτή που είχε οριστεί το 2007 στον οικισμό του Νέου Βουτζά ήταν 2.500 ευρώ. Με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον περασμένο Ιανουάριο η τιμή ζώνης στην περιοχή μειώθηκε στα 2.050 ευρώ. Η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της διοικητικής απόφασης του ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις ανάλογα με την τιμή ζώνης, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά.

Αυτή ήταν και η βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο μετά από προσφυγές κατοίκων και των δήμων τεσσάρων περιοχών της χώρας (Βουτζάς, Φιλοθέη, Ψυχικό, Δελφοί) ακύρωσε τις αναπροσαρμογές που είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 2016 με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015 και έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέα αναπροσαρμογή σταθμίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Αυτή η στάθμιση είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί τελικά η τιμή ζώνης στον Νέο Βουτζά μόλις κατά 12%, δηλαδή από τα 2.050 ευρώ στα 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η μείωση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες και την πυξίδα για τις μειώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αν και αναμένονται μεγαλύτερες μειώσεις (π.χ. 20-25%) στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, δηλαδή στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.000 ευρώ οι οποίες παραμένουν στο ύψος τους από το 2007 και δεν μειώθηκαν ούτε με τις οριζόντιες αναπροσαρμογές του 2016.

Το μενού των αλλαγών, όμως, δεν περιλαμβάνει μόνο μειώσεις. Περιλαμβάνει και αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας.

Σε πολλές πόλεις της περιφέρειας οι τιμές ζώνης κινούνται στα επίπεδα των 600 έως 800 ευρώ ανά τετραγωνικό και θεωρείται δεδομένο στο ΥΠΟΙΚ ότι θα υπάρξουν και αναπροσαρμογές προς τα πάνω προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις τιμές ζώνης, η συνολική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να διατηρηθεί στα 3,2 δις ευρώ βάση μνημονιακής υποχρέωσης. Αυτό σημαίνει αυξήσεις συντελεστών και αλλαγές κλιμακίων του ΕΝΦΙΑ.capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα