Σε τροχιά επανεκκίνησης το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

Σε τροχιά επανεκκίνησης και πλήρους λειτουργίας τίθεται το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΙΓΜΕ) με την τροπολογία, που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη από την ολομέλεια της Βουλής.

Όπως έγινε γνωστό, η τροπολογία θεσπίζει για διάστημα 12 μηνών αναστολή μέτρων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του Ινστιτούτου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν από αύριο κιόλας οι εργαζόμενοι να λάβουν και πάλι τη μισθοδοσία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το ΙΓΜΕ βρισκόταν σε πλήρη παράλυση, εξαιτίας οικονομικών βαρών που του χρεώνονται αλλά αδυνατεί να εξυπηρετήσει. O ίδιος ανέφερε ότι «οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ είχαν στραφεί κατά του Ινστιτούτου, διεκδικώντας δικαστικά την αποζημίωση συνταξιοδοτικού πακέτου το οποίο είχε συναφθεί με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και είχε λήξει. Αντί να κινηθούν οι ίδιοι κατά της ιδιωτικής εταιρίας, για να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, υπήρξε η απαίτηση αυτό να καλυφθεί από το δημόσιο προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκαριστούν δικαστικά όλοι οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ και να μην μπορεί να λειτουργήσει το Ινστιτούτο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση επιμένει στην αναγκαιότητα λειτουργίας ενός δημόσιου ερευνητικού φορέα που ασχολείται με τον σημαντικό ορυκτό πλούτο, τα πλούσια υπόγεια ύδατα και γενικότερα τα ζητήματα γεωλογικού ενδιαφέροντος. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός ΠΕΝ προτίθεται να ορίσει άμεσα νέα διοίκηση στο ΙΓΜΕ, που θα αναλάβει να επιλύσει τα μακροχρόνια προβλήματα του, αναφέρει το ΑΠΕ.


enikonomia.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα