Τα ξενοδοχεία που άλλαξαν χέρια στην Αθήνα

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την αλλαγή χρήσης ακινήτων, η εκρηκτική άνοδος του τουριστικού ρεύματος αλλά και οι θετικές προοπτικές για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις που μετασχηματίζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας. Πέρα από τις νέες μονάδες μικρές και μεγάλες που προσφέρουν το δικό τους μερίδιο στην δυναμικότητα της πρωτεύουσας είναι πολλές και εκείνες που άλλαξαν χέρια και λειτουργούν πλέον υπό διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς ή άλλο διαχειριστή.

Η πιο πρόσφατη είδηση που εξέπληξε εν μέρει την ξενοδοχειακή αγορά ήταν αυτή του γνωστού ξενοδοχείου του Συντάγματος King George, το πωλητήριο του οποίου δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Eurobank. Το συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας απέναντι από την πλατεία Συντάγματος (οδός Βασιλέως Γεωργίου Α’ 3), έχει συνολική επιφάνεια 9.450 τ.μ. και αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, 8 ορόφους και δώμα, ενώ είναι δυναμικότητας 102 δωματίων. Από τις αρχές του 2013, το κτήριο είναι μισθωμένη στην εταιρεία Λάμψα, με μίσθωση διάρκειας 10 ετών και δυνατότητα παράτασης για δύο πενταετίες και με δικαίωμα εξαγοράς, εφόσον η τράπεζα αποφασίσει να προβεί σε πώληση. 

Αστέρας Βουλιαγμένης

Η νέα χρονιά σήμανε και το τέλος του Αστέρα Βουλιαγμένης, τουλάχιστον έτσι όπως τον ξέραμε μέχρι χθες. Μετά την επιτυχή συμφωνία πώλησης του από το ΤΑΙΠΕΔ στην αραβοτουρκική κοινοπραξία Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, οι νέοι ιδιοκτήτες εκτός από τα κλειδιά έλαβαν και την απόφαση για ανακαίνιση της μονάδας. Τα έργα ανακαίνισης και ανάπλασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης ανέλαβε να εκτελέσει μέχρι τις 24 Απριλίου του 2018 η Ακτωρ ΑΕ. Ο προϋπολογισμός του έργου συμφωνήθηκε στα 68,4 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δύο υπαρχόντων ξενοδοχείων και των μπάνγκαλοους, καθώς και την κατεδάφιση του εκτός λειτουργίας ξενοδοχείου «Αφροδίτη» όπως και την ανάπλαση των χώρων πρασίνου, αλλά όχι και την κατασκευή των 13 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών.

Στόχος της νέας διοίκησης της Αστήρ Παλάς, συμφερόντων της AGC Equity Partners, είναι το ανακαινισμένο συγκρότημα να είναι πλήρως λειτουργικό στις αρχές Ιουνίου του 2018· οπότε και διεξάγεται στην Αθήνα η διεθνής έκθεση «Ποσειδώνια 2018», η οποία παραδοσιακά εξασφαλίζει 100% πληρότητα στον Αστέρα και πληθώρα επιχειρηματικών εκδηλώσεων με υψηλά περιθώρια κέρδους. Μέχρι τότε το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό, με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις της παραλίας Astir Beach και του εστιατορίου Nobu.

Αthens Hilton

«Σκαλωσιές» μπήκαν και στο εμβληματικό ξενοδοχείο των Αθηνών Athens Hilton, αφότου πέρασε από την πρώην ιδιοκτήτρια Ιονική Ξενοδοχειακή στην εταιρεία Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε., με μετόχους τις ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και D-Marine Investments Holding B.V. Η εταιρεία αναμένεται να οριστικοποιήσει τα σχέδια αναβάθμισης του αλλά και να παρουσιάσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στόχος της εντός του να δημιουργηθούν πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικοί χώροι γαστρονομίας και θεματικοί εμπορικοί χώροι που θα δώσουν άλλο αέρα στο φημισμένο ξενοδοχείο της πόλης. Μάλιστα πέρα από την ιδιοκτησία το ξενοδοχείο δεν αποκλείεται να αλλάξει και διαχειριστή. Δεδομένου ότι η σύμβαση με την υφιστάμενη εταιρεία διαχείρισης λήγει τον Μάρτιο του 2018, η Home Holdings βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με την Hilton Worldwide, καθώς και με άλλους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, αναφορικά με την διαχείριση της μονάδας.

Wyndham Grand Athens

Ταμπέλα κι ιδιοκτήτη άλλαξε πέρυσι και το Athens Imperial της πλατείας Μεταξουργείου όταν από την ιδιοκτήτρια του κτηρίου ΒΙΟΧΑΛΚΟ πέρασε στη Wyndham, στον μεγαλύτερο ξενοδοχειακό όμιλο του πλανήτη με διαχειρίστρια πλέον την Zeus International, μια ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται ήδη πολλά ξενοδοχεία στην Ανατολική Ευρώπη και προχωρά συνεχώς σε άνοιγμα νέων μονάδων – εκτός από το Λουτράκι μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι θα επαναλειτουργήσει υπό την διοίκησή της και το ξενοδοχείο Λαζαριστές της Θεσσαλονίκης.

Athens Tiare

Στα μισά της προηγούμενης σεζόν είχε αλλάξει άλλωστε χέρια κι ένα ακόμα εμβληματικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας, το «2 Fashion House Hotel» της Classicals Hotels(Grecotel). To 4άστερο ξενοδοχείο πήρε Ελληνοαμερικανός Επιχειρηματίας Μ. Πετρόγιαννης και το κατάλυμα, δυναμικότητας 111 δωματίων και σουιτών, επαναλειτουργεί υπό την επωνυμία Athens Tiare Hotel.

La Mirage

Χέρια προσπαθεί να αλλάξει και ένα ακόμα ξενοδοχείο της πλατείας Ομονοίας La Mirage, δίπλα από το ξενοδοχείο Ηνίοχος το οποίο έχει περάσει από 40 κύματα - σ.σ. είχαν πέσει προτάσεις να γίνει από φοιτητική εστία μέχρι χώρος για στέγαση μεταναστών - για να αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον τουριστικής ανάπτυξης. Βέβαια ο ο πρώτος διαγωνισμός, που διενήργησε η νέα Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αξιοποίηση του La Mirage, στο πλαίσιο της απόφασης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν άκαρπος ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει βρει ιδιοκτήτη.

Athens Ledra

Σε παρόμοια μοίρα βρίσκεται και το άλλοτε στολίδι της Συγγρού, Athens Ledra, για το οποίο έχoυν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής τέσσερις πλειστηριασμοί χωρίς αίσιο αποτέλεσμα. Νέα προσπάθεια πλειστηριασμού του ξενοδοχείου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου με νέα μειωμένη τιμή τα 33 εκατ. ευρώ χωρίς όμως η ξενοδοχειακή αγορά να εκτιμά ότι θα βρεθεί αυτή τη φορά αγοραστής που θα πάρει το ξενοδοχείο από την εταιρεία ΑΣΤΥ συμφερόντων Παρασκευαΐδη.

Ο χάρτης αναδιαμορφώνεται κι αυτό γεγονός που αποδεικνύουν όχι μόνο οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν αλλά κι οι αριθμοί. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά άνω του 80% των συνολικών κεφαλαίων που αφορούσαν συναλλαγές επαγγελματικών ακινήτων στη χώρα μας, το ύψος των οποίων προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ, επενδύθηκαν για την απόκτηση ξενοδοχείων, με την Αττική να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Ας σημειωθεί ότι σωρευτικά οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων υψηλής ποιότητας έχουν αυξηθεί από 7% έως και 15%, ανάλογα με την τοποθεσία, κατά την προηγούμενη τριετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων NAI Hellas.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, την περασμένη χρονιά έγιναν συνολικά στη χώρα μας 14 μεγάλες επενδύσεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία και 40 σε 4άστερα, ενώ στον τελευταίο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου υποβλήθηκαν 287 τουριστικές επενδυτικές προτάσεις που ξεπερνούν συνολικά το 1 δισ. ευρώ. Ο τουρισμός ανακάμπτει και γίνεται όχι απλά η βαριά βιομηχανία της χώρας αλλά και καταλύτης για πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας.


insider.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα