Επενδύσεις 237 εκατ. ευρώ σε ακίνητα το τελευταίο 18μηνο

Επενδύσεις συνολικού ύψους 237 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει στην αγορά ακινήτων από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), εκ των οποίων πάνω από 184 εκατ. ευρώ αφορούσαν επαγγελματικά ακίνητα εισοδήματος (κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις κτλ.). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα των ευκαιριών που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά ακινήτων, παρότι τα πραγματικά ποιοτικά ακίνητα με φερέγγυους μισθωτές παραμένουν δυσεύρετα. Αν υπήρχαν περισσότερα ακίνητα αυτής της κατηγορίας, οι επενδύσεις θα ήταν πολλαπλάσιες, εκτιμούν στελέχη της αγοράς ακινήτων.

Η τελευταία σημαντική επένδυση πραγματοποιήθηκε χθες από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία ανακοίνωσε την απόκτηση πέντε εμπορικών ακινήτων (κυρίως σούπερ μάρκετ), συνολικής επιφάνειας 87.000 τ.μ., έναντι συνολικού τιμήματος 71 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της εισηγμένης εντός του 2017. Τα τέσσερα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λ. Μαραθώνος (Γέρακας), τη Λ. Αθηνών (Αθήνα), τη Λ. Πέτρου Ράλλη (Αγ. Ιωάν. Ρέντης) και την Πάτρα. Πρόκειται για πρώην καταστήματα Carrefour, τα οποία ανήκαν σε ξένο θεσμικό επενδυτή και πλέον θα μισθώνονται από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Είναι συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ. και κόστισαν 47 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Πανγαία ολοκλήρωσε και την απόκτηση ενός ακινήτου μεικτής χρήσης (σούπερ μάρκετ και γραφεία) στη Λεμεσό της Κύπρου, επιφάνειας 12.000 τ.μ. αντί ποσού 24 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο σχετικού προσυμφώνου που είχε υπογραφεί με την εταιρεία Chris Cash & Carry, επίσης του ομίλου Σκλαβενίτη. Σημειωτέον ότι όλες οι μισθωτήριες συμβάσεις είναι διάρκειας 25 ετών.

Το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον του κλάδου των ακινήτων επιβεβαιώνεται και από τη συνεχή προσθήκη νέων ΑΕΕΑΠ. Η επόμενη, που αναμένεται να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ΧΑΑ, πρόκειται να είναι η Briq Properties του ομίλου Quest, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων γραφείων και αποθηκών, συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κ. Αννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, δρομολογείται η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας μέσω απόσχισης κλάδου, μείωσης μετοχικού κεφάλαιο της Quest και εισφοράς σε είδος. Παράλληλα, η κ. Αποστολίδου προανήγγειλε και την πραγματοποίηση νέων αγορών ακινήτων για τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα προχωρήσει και η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως με ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Αποστολίδου ανέφερε ότι η έμφαση της Briq Properties θα είναι τα επαγγελματικά ακίνητα εισοδήματος.

Εν τω μεταξύ, η εισροή νέων εταιρειών στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ συνεχίζεται, καθώς την Πέμπτη, οι μέτοχοι της γενικής συνέλευσης της Κλουκίνας - Λάππας, που ελέγχει, μεταξύ άλλων, την αλυσίδα καταστημάτων Mothercare, ενέκριναν τη σύσταση επενδυτικής εταιρείας ακινήτων. Προ ολίγων εβδομάδων, μία ακόμη ΑΕΕΑΠ, η «Μπλε Κέδρος» της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Μat), έλαβε άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα