Τι σχεδιάζει η Fraport για την Κέρκυρα

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Fraport βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην Κέρκυρα για να παρουσιάσουν το σχέδιο τους για τον αερολιμένα Ι. Καποδίστριας. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinnel. O κ. Zinnel σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΜΜΕ λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης, υπογράμμισε ότι τα αεροδρόμια αποτελούν υποδομή - κλειδί για την αεροπλοΐα και τις αερομεταφορές και είναι αποστολή της Fraport να βελτιώσει την εμπειρία των επιβατών μαζί με την τοπική κοινότητα, τους παράγοντες και τους φορείς κάθε περιοχής. Για τις ανησυχίες περί ενδεχόμενης αύξησης των τελών του αεροδρομίου ανέφερε ότι η εταιρία του δεν έχει αυξήσει κανένα από τα τέλη αλλά τα έχει διατηρήσει όπως πριν, στα 12 ευρώ.

«Η επένδυση που θα κάνουμε θα δίνει οφέλη στους επιβάτες, αλλά και στους εργαζόμενους των αεροδρομίων, που σε πολλά αεροδρόμια, εργάζονται σήμερα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας» διεμήνυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece.

«Η κατάσταση σε πολλά από τα δεκατέσσερα αεροδρόμια είναι πολύ προβληματική, έτσι πρώτος στόχος, τις επόμενες οχτώ εβδομάδες, είναι να κάνουμε ένα γενικό καθαρισμό, να βελτιώσουμε τις τουαλέτες, να κάνουμε πολύ πιο ευχάριστη τη διαμονή των επιβατών, να εγκαταστήσουμε νέο σύστημα ελέγχου και να μετατρέψουμε τα αεροδρόμια, όπως είναι όλα τα διεθνή αεροδρόμια του κόσμου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Alexander Zinell. 

Ο κ. Ζίνελλ επεξήγησε τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι επιβάτες αλλά και οι εργαζόμενοι των αεροδρομίων, ενώ επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων των ΥΠΑ.

«Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, αλλά και των αεροδρομίων, να γίνουν όσο γίνεται καλύτερα, καθαρότερα και ασφαλέστερα, για τους επιβάτες, τους υπαλλήλους και όλη την κοινωνία» είπε και πρόσθεσε: «οι υπάλληλοι των ΥΠΑ είναι κρατικοί υπάλληλοι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους αλλά μπορεί να απασχοληθούν σε διαφορετικό πόστο εργασίας. Δημιουργήσαμε 560 νέες θέσεις εργασίας , ενώ ήδη υπογράψαμε συνεργασίες με εταιρείες καθαρισμού και άλλων υπηρεσιών. Έτσι δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας σε όλα τα αεροδρόμια με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, όπου εδρεύουν τα αεροδρόμια».

Όσον αφορά τα σχέδια της εταιρείας για νέους τερματικούς σταθμούς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece δήλωσε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται η κατασκευή πέντε νέων τερματικών σταθμών, μεταξύ αυτών και της Κέρκυρας και πρόσθεσε ότι «δεν είναι αναγκαίο να έχουμε νέες εγκαταστάσεις αεροδρομίων παντού, αλλά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα κάνουμε πέντε νέους τερματικούς σταθμούς και η Κέρκυρα θα είναι μέσα σε αυτούς. Την ίδια ώρα θα κάνουμε πολλές ολοκληρωτικές αλλαγές στα υπόλοιπα αεροδρόμια ώστε να φέρουμε τα αεροδρόμια σε ένα νέο επίπεδο».

Ο κ. Ζίνελλ αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνεργασία με νέες αεροπορικές εταιρείες, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη επικείμενη συνεργασία και με την Qatar Airways.«Είμαστε σε επικοινωνία και με νέες αεροπορικές εταιρείας, όπως για παράδειγμα με την Qatar Airways, που ενδιαφέρονται να έχουν πτήσεις για τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Μύκονο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει για πτήσεις στην Κέρκυρα, αλλά ελπίζω να δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον» είπε. 

Για την αύξηση των τελών που επιβαρύνουν τον επιβάτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece διευκρίνισε ότι δεν θα προκύψει κάποια αύξηση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί τέλος στάθμευσης στα αεροδρόμια.

«Δεν έχουμε αυξήσει κανένα τέλος, ισχύουν τα ίδια τέλη όπως ίσχυαν μέχρι πρότινος. Πριν αναλάβουμε αυτό το εγχείρημα ήταν στα 12 ευρώ το σπατόσημο και παρέμεινε το ίδιο. Δεν έχει επέλθει καμία απολύτως αύξηση. Δεν σκοπεύουμε να αυξήσουμε αυτό το τέλος. Είναι το ίδιο παντού και δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε καμία αύξηση σε αυτόν το τομέα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζίνελλ, ενώ επεσήμανε ότι στα σχέδια της εταιρείας είναι να εφαρμοστούν τέλη στάθμευσης προς αποφυγή της παρούσας κατάστασης σήμερα. 

«Θα αυξηθούν τα τέλη της στάθμευσης, με στόχο τη σωστή διαχείριση της κίνησης μπροστά από τον τερματικό σταθμό, καθώς υπάρχει μεγάλη αναστάτωση εκεί και αυτός είναι ό λόγος που θα εισάγουμε αυτό το τέλος» τόνισε.

Ο Ηλίας Ζώρος, project manager του κατασκευαστικού κομματιού του αεροδρομίου Κέρκυρας, παρουσίασε το σχέδιο της Fraport για τα έργα που θα γίνουν άμεσα και μεσοπρόθεσμα.

Τα έργα θα χωριστούν σε δύο φάσεις, τα άμεσα που θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα για να βοηθηθεί η λειτουργία του αεροδρομίου την φετινή περίοδο, και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Στις άμεσες ενέργειες ανήκουν οι εξής:

• Επεμβάσεις στα συστήματα πυροπροστασίας και ασφάλειας
• Καθαρισμός αεροδρομίου και περιβάλλοντος χώρου
• Αλλαγές στο χώρο του προσωπικού
• Επισκευή μηχανημάτων x-rays
• Αλλαγή οθονών προαναγγελίας πτήσεων
• Επισκευή τουαλετών
• Προμήθεια απινιδωτών
• Αλλαγή συστήματος security για μείωση των ουρών
• Αφαίρεση ελαστικών στην πίστα προσγείωση, σηματοδότηση, φωτισμός διαδρόμου

Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνουν:

• Επέκταση τερματικού σταθμού και ανακαίνιση υπάρχοντος τερματικού εις βάθρον
• Εγκατάσταση συστήματος παραλαβής αποσκευών με δύο νέους αξονικούς τομογράφους για αύξηση της ασφάλειας των πτήσεων
• Πλήρης ανακατασκευή πυροσβεστικού σταθμού
• Αναδιάταξη της πίστας στάθμευσης των αεροσκαφών με προσθήκη 7.500 τ.μ.
• Θα κατασκευαστεί 10.000 τ.μ. κτιριακής εγκατάστασης που θα προστεθεί στα υφιστάμενα 22.000 τ.μ. κτιρίων
• Από τα 32.000 τ.μ. των κτιρίων συνολικά, τα 2.000 τ.μ. θα φιλοξενήσουν καταστήματα εστίασης και καφέ, ενώ άλλα 2.000 θα διατεθούν για duty free και εμπορικά καταστήματα retail.

Όλα τα κατασκευαστικά θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Φθινόπωρο του 2020.

Επίσης, θα αναβαθμιστεί η ιστοσελίδα του αεροδρομίου με χρηστικές πληροφορίες για το κοινό και προσέλκυση επισκεπτών.

businessnews.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα